• Real Estate

    Premia Properties: Ποια είναι η εισηγμένη στη Στοκχόλμη Balder που μπήκε με 17,22% στο μετοχολόγιο της εταιρείας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Με 17,22% στην Premia η εισηγμένη στη Στοκχόλμη Balder που διαχειρίζεται ακίνητα 16,7 δισ.

    Κώστας Μαρκάζος, CEO Premia Properties


    Ένα ισχυρό μέτοχο πρόσθεσε στο μετοχολόγιό της η Premia Properties στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

    Πρόκειται για την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης εταιρεία real estate Fastighets AB Balder, η οποία απέκτησε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης το 17,22% της Premia.

    Η σουηδική εταιρεία αναπτύσσει και διαχειρίζεται κατοικίες, εμπορικά ακίνητα και ξενοδοχεία σε Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

    Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία στην ιστοσελίδα της (30.6.2021) έχει αξία περίπου 16,7 δις. ευρώ (163,4 δισ. SEK). Η Χρηματιστηριακή της αξία είναι περίπου 11 δισ. ευρώ.

    Η Balder έχει πραγματοποιήσει κοινές επενδύσεις στη Σουηδία με τον βασικό μέτοχο της Premia, Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νέων επενδυτών στην ελληνική εταιρεία.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia απέκτησαν μερίδιο επίσης ελληνικά και σουηδικά αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η διασπορά των μετοχών της εταιρείας διαμορφώνεται περίπου στο 21,5%.

    Έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων διαμορφώνονται ως εξής:

    • Η Sterner StenhusGreece του ελληνοσουηδού, κ. Γεωργιάδη, από 56,92% πριν από την αύξηση σε 40,87%.
    • Η επίσης σουηδική εταιρεία Νequiter Invest AB από 17,74% πάει στο 10,70%
    • Και η ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί ΑΕ από 19,54% σε 7,86%.
    • Η εταιρεία Elias Tsiklos Holdings LTD, η οποία αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με τη ΝΟΕ συμμετέχει με 1,95%.

    Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της Premia εκτός από μετρητά (47,515 εκατ. ευρώ) περιλάμβανε εισφορές περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 27,5 εκατ. ευρώ. Εισφέρονται 6 εταιρίες οι οποίες εκμεταλλεύονται 7 ακίνητα συνολικής αξίας 54,6 εκατ. καθώς και ομόλογα που θα μειώσουν το χρέος της εταιρείας κατά 4 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της της Premia είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της κυρίως σε τρείς τομείς:

    (α) στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics),

    (β) των γραφείων και εμπορικών αλυσίδων (big boxes) και

    (γ) σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας).



    ΣΧΟΛΙΑ