• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Μάχη χαρακωμάτων στις 782 μονάδες

    Χρηματιστήριο


    Ένα ακόμα προσεκτικό ξεκίνημα, αν και η ορμή των περασμένων η μερών έχει εκτονωθεί, αφού στη πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο τζίρος μόλις που διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 9,2 εκατ. ευρώ.

    Είτε οι επενδυτές παίρνουν τις απαραίτητες ανάσες, μετά από 12 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, είτε μία διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται μέσα στο πρόγραμμα, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Κι αυτό για να διαμορφωθούν καλύτερες τοποθετήσεις και νέες ευκαιρίες εισόδου.

    Από την πρώτη στιγμή έχει επισημανθεί ότι μετά την κούρσα της αγοράς τον Νοέμβριο, έχει αλλάξει ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την κίνηση του δείκτη.

    Στην προκειμένη περίπτωση, οι 900 μονάδες αποτελούν τον «υψηλό στόχο» σε αυτή τη συγκυρία, με δεδομένο ότι ενεργοποιούνται και πάλι μαζικά ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Αυτά, τα οποία στριμώχνονταν ανάμεσα στα δύο lockdowns στην έξοδο, πιέζοντας την αγορά έως και 37% χαμηλότερα φέτος και τις τραπεζικές μετοχές τις οποίες φαίνεται ότι «ανακάλυψαν» τώρα, έως και… 80%.

    Πλέον, οι αγορές είναι τόσο μαζικές που μέσα σε ένα μήνα οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταγράψει αποδόσεις πάνω και από 120%. Σε κομβικό σημείο βρίσκονται πλέον και οι ξένες αγορές, μετά την καταγραφή νέων υψηλών.

    Σε κάθε περίπτωση η έναρξη των εμβολιασμών στον Δυτικό κόσμο, αποτελούν την αρχή του τέλους μιας μεγάλης περιπέτειας για τις αγορές και τις οικονομίες.

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ξένοι επενδυτές ανακαλύπτουν ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εκ μέρους της κυβέρνησης ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε «πράσινη», αλλά και «έξυπνη», μέσω της υιοθέτησης ηλεκτρονικών λύσεων που κεντρίζουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, τύπου Μicrosoft. Και όχι μόνο, η αγορά μας εμφανίζει υψηλές μερισματικές αποδόσεις, αλλά και μονοψήφια p/e.

    Θετικό πρόσημο και κέρδη πάνω από 1% για την Aegean, την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 και το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 και κάτω από 1% για την ΜΟΗ, την Coca Cola, την Πειραιώς και την Τέρνα Ενεργειακή.

    Υπό έλεγχο οι πιέσεις, αν και απώλειες περί το 1% καταγράφουν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Πιέσεις για 45 μετοχές και κέρδη για 29.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιες εισηγμένες κράτησαν στην πανδημία κι έχουν μετρητά στα ταμεία τους

    Alpha Bank: Τα χαρακτηριστικά της ύφεσης και η σημασία των δημοσιονομικών παρεμβάσεων

    Γιατί πούλησε ο Α. Καλλιτσάντσης μετοχές της Ελλάκτωρ, ο νέος πρόεδρος της Παγκρήτιας και τι κρύβει η άνοδος της μετοχής της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ