• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η εκ νέου είσοδος σε bear market του S&P 500

    David Kostin, Goldman Sachs

    David Kostin, Goldman Sachs


    «Ο αμερικανικός δείκτης μετοχών και βαρόμετρο για την πορεία των αγορών μετοχών παγκοσμίως S&P 500 εισήλθε εκ νέου σε έδαφος bear market κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αποδίδοντας -24% σε ετήσια βάση», εξηγεί η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και η ομάδα των portfolio strategist υπό τον David Kostin.

    Ο δείκτης παρασύρθηκε από τον κλάδο της τεχνολογίας (Info Tech -31%) αν και ο κλάδος της ενέργειας (+35%) είχε την καλύτερη επίδοση. Τα αμοιβαία κεφάλαια της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσαν απόδοση ανάλογη με αυτή του δείκτη, ενώ τα μετοχικά long/short hedge funds υπεραπέδωσαν, σημειώνοντας πτώση μόνο 8,8% σε ετήσια βάση.

    Η αγορά συνεχίζει να καθοδηγείται από τα επιτόκια, επισημαίνει ο Kostin. Ο πολλαπλασιαστής αποτίμησης βάσει της κερδοφορίας (P/E) για τον δείκτη S&P 500 έχει μειωθεί από τις 21 φορές σε 16 φορές, παράλληλα με την ολοένα και πιο αυστηρή πολιτική (γερακίσια) Fed και την απότομη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων.

    «Πρόσφατα μειώσαμε την τιμή στόχο μας για να αντικατοπτρίσουμε την υψηλότερη αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων και περιγράψαμε τα σενάρια για τον δείκτη S&P 500 σε περίπτωση ήπιας ή σκληρής προσγείωσης της οικονομίας», εξηγεί ο Kostin.

    «Σε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης αναμένουμε ότι ο δείκτης θα κλείσει το έτος στις 3.600 μονάδες πριν αυξηθεί στις 4.000 μονάδες έως το τέλος του 2023. Εάν οι επενδυτές τιμολογήσουν ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης, αναμένουμε ότι ο δείκτης θα πέσει στις 3.400 μονάδες έως το τέλος του έτους και θα βρεθεί στο κατώτατο σημείο γύρω στις 3.150», εκτιμά η τράπεζα.

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η εκ νέου είσοδος σε bear market του S&P 500

    Τα βασικά σημεία που προσδοκά η αμερικανική τράπεζα το φέτος και 2023 για τις μετοχές του δείκτη S&P 500 είναι τα ακόλουθα:

    · Γρηγορότερη αύξηση των πωλήσεων στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης: Tesla, Boeing, ServiceNow, Activision Blizzard και MasterCard.

    · Αύξηση κερδών το 2023 και γρηγορότερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) των mega caps T-Mobile US, General Electric Company, Target Corporation, Walt Disney και Nvidia.

    · Οι μεγαλύτερες μετοχές του δείκτη S&P 500 βάσει κεφαλαιοποίησης θα είναι οι Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla.

    · Οι μετοχές του δείκτη S&P 500 με τη χαμηλότερη αποτίμηση με βάση του δείκτη κερδών P/E (NTM): Mylan Laboratories, Primary Health Properties, APA Corp, Mosaic, NRG Energy.

    · Χαμηλότερη αποτίμηση μετοχών του δείκτη S&P 500 με βάση τον δείκτη EV/EBITDA (LTM): Moderna, Nucor Corporation, APA Corp, NRG Energy.

    · Καλύτερη απόδοση 2022 YTD: Occidental Petroleum Corporation, Marathon Petroleum Corp, Enphase Energy, Hess Corporation, ConocoPhillips.

    · Χειρότερη απόδοση 2022 YTD: Coca Cola Company, Match Group, Netflix.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι είναι οι διεθνείς Έλληνες investment bankers που κάνουν τις μεγάλες business στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ