• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Υψηλά 5μήνου για Ελλάκτωρ, νέα υψηλά για την ΤΕΝΕΡΓΑ – Σημάδι ζωής από τράπεζες και το… χαμένο αφήγημα

    Χρηματιστήριο


    Άνοδο για δεύτερη φορά από τις… 23/7 σημείωσε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. που, ωστόσο, παραμένει κάτω από τις 630 μονάδες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Παρά την άνοδο 2,18%, ο Γενικός Δείκτης προβληματίζει με την συμπεριφορά του, ειδικά όσο μένει κάτω από τις 630 μονάδες, σημειώνουν οι αναλυτές. Το κλείσιμο βρήκε την αγορά σχεδόν στα υψηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα, τις 628,50 μονάδες, και με τον τζίρο σε καθαρά καλοκαιρινά επίπεδα, στα 33,17 εκατ. ευρώ.

    Η εμπιστοσύνη δεν έχει χαθεί μόνο με την πτώση της αγοράς που από την αρχή του χρόνου υποχωρεί πάνω από 33%, αλλά και στην άνοδο. Φρέσκο χρήμα δεν μπαίνει και το αφήγημα χωλαίνει. Ξένοι διαχειριστές, με συμμετοχή τόσο σε τράπεζες όσο και σε άλλες εισηγμένες του χρηματοπιστωτικού χώρου, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών, με ορισμένες από αυτές να αναμετρώνται και πάλι με τα ιστορικά χαμηλά τους, όπως χθες η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63.

    Υποστηρίζουν ότι το μόνο αφήγημα που υπάρχει σήμερα είναι η έκδοση της άδειας για το καζίνο του Ελληνικού και τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης τα οποία όμως, θα έρθουν του χρόνου. Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχει ανησυχία και δικαιολογημένα, αφού οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται λόγω της πανδημίας. Υπό τα δεδομένα αυτά παραμένουν επιφυλακτικοί, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψη τον γεωπολιτικό κίνδυνο που προκαλείται από την Τουρκία.

    Την ίδια στιγμή, στην αγορά φαίνεται ότι επιστρέφει μερικώς η αισιοδοξία, μετά την αναβάθμιση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη. Θεωρείται ο ίδιος από τους προνομιακούς συνομιλητές του πρωθυπουργού, απηχώντας στην πολιτική του πολλές από της απόψεις του και ταυτόχρονα είναι υπέρμαχος της μείωσης των φόρων, όπως συνέβη με την μηδενική προκαταβολή φόρου για φέτος. Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτηρίζεται από την φιλική προς την αγορά άποψή του, δηλώνοντας υπέρμαχος των φοροελαφρύνσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων με σκοπό την διευκόλυνση των προσλήψεων και την παρεπόμενη αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Έπειτα από πολύ καιρό οι τραπεζικές μετοχές φιγουράρουν την Τρίτη στη λίστα με τα χαρτιά που κατέγραψαν τα περισσότερα κέρδη. Άνοδο πάνω από 8% κατέγραψε η Πειραιώς, πάνω από 7,9% η Alpha, πάνω από 7% η Εθνική και πάνω από 6,2% η Eurobank. Η αντίδρασή τους κρίνεται ως ένα βαθμό τεχνική, με τον τραπεζικό κλάδο να απομακρύνεται από την στήριξη των 300 μονάδων και να κλείνει στις 320, επίπεδα τα οποία είχε να δει από τις 29/7.

    Η σχεδόν δίμηνη συσσώρευση κάτω από 1,15 ευρώ για την Ελλάκτωρ, εκτίναξε την μετοχή με όγκο 986 χιλιάδων τεμαχίων στο 1,18 ευρώ και με κέρδη πάνω από 6%. Η μετοχή έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα 5μήνου.

    Παρά την κίνηση στα ψηλά ημέρας που βρέθηκε στο άνοιγμα, η μετοχή της Aegean έκλεισε πιο κάτω, στα 3,515 ευρώ. Τα υψηλά ημέρας ήταν τα 3,65 ευρώ. Εκεί που ξεκίνησαν πτωτικά, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ έκλεισαν στο «συν» στα 11,20 και 6,02 ευρώ αντίστοιχα. Τα 11,20 ευρώ αποτελούν νέα υψηλά για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

    Ο Μυτιληναίος ενισχύθηκε στα 7,95 ευρώ με κέρδη 1,7%, η ΕΧΑΕ έκλεισε με άνοδο πάνω από 2%, στα 2,99 ευρώ. Από τις 5 Αυγούστου οι μετοχές της ΕΧΑΕ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη νέα ονομαστική αξία των 0,49 ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ. Κίνηση στα 12,5 ευρώ για τον ΟΤΕ και πάνω από τα 7,91 ευρώ (τιμή επανεπένδυσης του μερίσματος) στα 7,94 έκλεισε ο ΟΠΑΠ.

    Πιέσεις για ΔΕΗ στα 3,90 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 6,60 ευρώ και Μότορ Όιλ για μία ακόμα συνεδρίαση στα 11,20 ευρώ. Οι απώλειες και για τις τρεις μετοχές ήταν λιγότερο του 1%.

    Κέρδη 5,85% για την Autohellas και 17,7% για την Ευρωσύμβουλοι. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 62 ενισχύθηκαν και 29 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ