Στις 7 Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, συμπληρώνονται ακριβώς τρεις μήνες από το sell off της αγοράς με χαμηλό τότε για τον γενικό δείκτη στις 1.455 μονάδες.

Ήταν η τρίτη μέρα μίας έντονης διόρθωσης που ξεκίνησε από την κήρυξη του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ σε ολόκληρη την υφήλιο.

1

Η 7η Απριλίου 2025 αποτέλεσε ημερομηνία-σταθμό όπου οι παγκόσμιες αγορές αντιλήφθηκαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος – με δασμούς και αντίποινα – δεν ήταν απλά ρητορική.

Η ανακοίνωση δασμών από τις ΗΠΑ και οι κινήσεις ανταπόκρισης από την Κίνα – μαζί με αντίστοιχες αναταράξεις στην Ευρώπη – προκάλεσαν έντονη ρευστοποίηση.

Το αποτέλεσμα ήταν μια παγκόσμια χρηματιστηριακή «καταιγίδα» με ισχυρές απώλειες και υπενθύμιση των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στην πολιτική, τη γεωοικονομία και τις αγορές.

Για την ιστορία μία αντίστοιχη βουτιά είχε σημειωθεί στην αγορά τον περασμένο Αύγουστο όταν η Ιαπωνία.

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, διότι η αγορά τότε ισορρόπησε χαμηλότερα για να γράψει νέες κορυφές στη συνέχεια.

Πάτησε τις 1.455 μονάδες, αναφέρουν οι αναλυτές και την Δευτέρα, εκτός απροόπτου ή τέλος πάντων πολύ κοντά, το Χ.Α. θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις 1.930 μονάδες, επίπεδα που συνιστούν νέο υψηλό 15 ετών.

Ο δε τραπεζικός δείκτης έχει ξεπεράσει ήδη τις 2.000 μονάδες, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δέκα χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2024 η αγορά είχε βρεθεί στις 1.341 μονάδες για να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο ο ανοδικός κύκλος που κρατάει περισσότερο από οκτώ μήνες.

Τα κέρδη της αγοράς από τον Απρίλιο και τις αναγγελίες δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο αγγίζουν το 32%.

Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα για την κίνηση της αγοράς πιο ψηλά, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η αγορά έχει αλλάξει πίστα, οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν πάνω από τα 240 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας καθημερινά κάτι από… rebalancing.

Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν ότι ο γενικός δείκτης μπορεί να γράψει ακόμα και τις 2.100 μονάδες μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το ενδεχόμενο αυτό τροφοδοτείται από τις μεγάλες επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα με αποκορύφωμα την πρόσδεση του ίδιου του Χ.Α. στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πλατφόρμα της Ευρώπης, το Euronext.

Ταυτόχρονα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν ακόμα φθηνές και ελκυστικές. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Euroxx, με τις μετοχές που παρακολουθεί να έχουν οι περισσότερες χαμηλή ακόμα αποτίμηση.

Με βάση τις εκτιμήσεις 13 από τις 25 μετοχές που παρακολουθεί διαπραγματεύονται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2025 από 10 φορές και κάτω.

Ξεχωρίζουν επίσης οι χαμηλοί δείκτες P/BV των τραπεζών, ή ακόμα και ο δείκτης P/NAV της Lamda που είναι στις 0,7 φορές.

Συνδυαστικά, η Aegean έχει χαμηλό P/E, χαμηλό EV/EBITDA και υψηλή μερισματική απόδοση.

Χαμηλό P/E και EV/EBITDA έχει η Austriacard, χαμηλό P/E, EV/EBITDA και υψηλή μερισματική απόδοση έχει και η Autohellas, η οποία έχει πιεστεί το τελευταίο διάστημα, αντιστοίχως χαμηλούς δείκτες αποτίμησης έχει και η AVAX, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ και η Titan.

Διαβάστε επίσης

J.P. Morgan: Σταθερή η στρατηγική δανεισμού της Ελλάδας – Αυξημένες οι εκδόσεις στην Ευρωζώνη

Optima bank για Metlen: Νέα εποχή με στρατηγικές επενδύσεις και νέα τιμή στόχος στα €62,4

Χαλκός: Εκτίναξη της τιμής – Πιθανοί δασμοί και περιορισμένα αποθέματα δημιουργούν αναταράξεις