ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο εκτινάχθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να εξασφαλίσουν κάποια από τα περιορισμένα αποθέματα, μετά τις πολύμηνες προσπάθειες μεταφοράς του μετάλλου στις ΗΠΑ ενόψει πιθανών δασμών.
Η τιμή αναφοράς στο Λονδίνο αυξήθηκε σε υψηλό άνω των τριών μηνών, σχεδόν στα 10.000 δολάρια ανά τόνο, την Τετάρτη, αναφέρουν οι FT. Τα αποθέματα χαλκού στο παγκόσμιο δίκτυο αποθηκών του London Metal Exchange (LME) μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2023.
Η «ξέφρενη μεταφορά μετάλλων από χώρες εκτός των ΗΠΑ στις ΗΠΑ» έχει καταστήσει τον χαλκό «την πιο συναισθηματικά φορτισμένη αγορά μετάλλου αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Tom Price, αναλυτής της Panmure Liberum.
Τεράστιες ποσότητες χαλκού έχουν μεταφερθεί από την Ευρώπη και την Ασία προς τις ΗΠΑ εν όψει πιθανής επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, για το μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας και των μεταφορών.
Ο ανταγωνισμός για τα περιορισμένα ευρωπαϊκά και ασιατικά αποθέματα έχει ενταθεί, καθώς μεγάλοι εμπορικοί οίκοι όπως οι Mercuria και Vitol προσπαθούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στα βασικά μέταλλα.
Καθώς η αγορά περιορίζεται, το LME τροποποίησε τους κανόνες του τον περασμένο μήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα που προκαλείται από κάποιους αγοραστές που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μεγάλες ποσότητες μετάλλου, παρότι τα αποθέματα εξαντλούνται.
«Είναι υπερβολή να πούμε ότι η αγορά χαλκού είναι σε κρίση, αλλά βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής βασικών μετάλλων Alastair Munro της Marex.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Σε αδιέξοδο οι Ρεπουμπλικάνοι με το φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ
Startups: Ποιες εταιρείες «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια το πρώτο μισό του 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης για σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Έρχεται νέο φίλτρο με στόχο την εξοικονόμηση
- Τι λένε στις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου, η «εξομολόγηση» Αυγενάκη στο «Αλφιέρε», ο… Αγιορίτης Κ.Μ. και η ανατροπή με Φλωρίδη
- Ο ήχος του χρυσού και το μούγκρισμα της αυταπάτης του δολαρίου
- H συνωμοσία της σιωπής και η πεμπτουσία της στρέβλωσης
