• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Focus σε Coca Cola, OTE, ΕΛΠΕ vs Ουκρανίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο Αθηνών: Πόσο

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Μένει να φανεί από σήμερα κατά πόσο η αγορά θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της, καθώς από σήμερα εκκινεί μία περισσότερο μαζική περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης του 2021.

    Εγκαίρως πριν από το τέλος Ιανουαρίου ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 έκανε ποδαρικό ανακοινώνοντας θεαματικά μεγέθη για την περασμένη χρήση (2,6 δις. Ευρώ τζίρος +40%, 162 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη +26%) και σήμερα αναμένεται να ακολουθήσει η Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94, πριν από το άνοιγμα της αγοράς και ακολούθως, η εταιρεία πληροφορικής Entersoft. Την Πέμπτη, που είναι καθοριστική μέρα για την μεγάλη κεφαλαιοποίηση πριν από το άνοιγμα της αγοράς θα ανακοινώσει τα μεγέθη της περασμένης χρήσης ο ΟΤΕ και μετά το πέρας των συναλλαγών της ίδιας μέρας τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ 1,33% 8,38.

    Οι εκτιμήσεις είναι θετικές, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Coca Cola βρέθηκε υπό πίεση χθες καταγράφοντας απώλειες πάνω από 3% και με 57 χιλιάδες κομμάτια, ίσως γιατί σημαντικό μέρος των πωλήσεών της πραγματοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη, εκεί όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει «καταιγίδα» πολέμου.

    Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος λόγος που οι αγορές ανησυχούν κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την ισχυρή πτώση που κατέγραψαν χθες οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης Φρανκφούρτη (-311 μονάδες, κάτω από τις 15.000 μονάδες) και Παρίσι (141 μονάδες πτώση, χάνοντας τις 7.000 μονάδες).

    Σύμφωνα με χρηματιστές, τα οικονομικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα στην κούρσα του πληθωρισμού που παρασύρει τιμές και επιτόκια, αλλά και στο άκουσμα των πολεμικών τυμπάνων στο ρωσο/ουκρανικό μέτωπο. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς όπως παρατηρούν άλλες πηγές σε ξένους οίκους του City στο Λονδίνο, οι κρίσιμες αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, από τις οποίες θα σημάνει και το τέλος του φθηνού χρήματος, συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, που για τα δεδομένα της χώρας μας αναμένεται να δικαιολογήσουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων.

    Κάτι, που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τις θεαματικές εισροές κεφαλαίων από τα ξένα funds στο ελληνικό χρηματιστήριο, για πρώτη φορά τόσο εμφατικά, μετά από επτά χρόνια. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τείνει να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 950 – 970 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη που πλησιάζουν το 7%, τη στιγμή που οι ξένες αγορές μοιάζουν περισσότερο ευάλωτες στα «άσχημα νέα».

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Μετά την αναγνώριση ο Πούτιν στέλνει στρατό στο Ντονμπάς – Κυρώσεις ανακοινώνουν οι Δυτικοί

    Μέχρι και 51,4% η αύξηση του κόστους χρήματος στα εταιρικά ομόλογα – Επιπτώσεις και οι επενδυτικές ευκαιρίες

    ΚΥΣΕΑ: Στο κόκκινο η ανησυχία για επάρκεια ρεύματος-τιμές ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ