• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Μετά την αναγνώριση ο Πούτιν στέλνει στρατό στο Ντονμπάς – Κυρώσεις ανακοινώνουν οι Δυτικοί

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάθετε στο γραφείο του

    Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας


    Εντολή στο υπουργείο Άμυνας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτών στο Ντονμπάς, υπό τον χαρακτηρισμό «ειρηνευτική δύναμη», έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάσνκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ».

    Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αψήφισε τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή. Παράλληλα, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία πως παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και καταπατά τις συμφωνίες του Μινσκ.

    Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

    Βαριές κυρώσεις ανακοινώνουν οι Δυτικοί

    Η κίνηση του Πούτιν προκαλεί την άμεση αντίδραση της Δύσης, η οποία ετοιμάζεται να πνίξει οικονομικά τη Ρωσία με βαριές κυρώσεις.

    Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν πως πρέπει να απαντήσουν στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

    Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε πριν από λίγο την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

    Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε απόψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας την Τρίτη, «Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

    Και ο  καγκελάριος της Αυστρίας Νεχάμερ καταδικάζει την αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Μόσχα και προανήγγειλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

    Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε και αυτός την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε “στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις” σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

    Ιδιαίτερα σφοδρές αναμένονται και οι κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ προς τη Ρωσία. Ο Τζο Μπάιντεν, μάλιστα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν.

    Διαβάστε επίσης

    O Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

    NATO: Πρόσχημα για εισβολή η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς

    Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα και αποφασιστικότητα στην κίνηση της Μόσχας



    ΣΧΟΛΙΑ