• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Χρειάστηκαν 3,5 ώρες για να περάσει ο τζίρος τα… €10 εκατ.

    Χρηματιστήριο


    Μετά από 3,5 ώρες συναλλαγών και ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ…

    Μπορεί τα νέα που έρχονται από την Ν.Α. Μεσόγειο να είναι ενθαρρυντικά, μετά μάλιστα την εμπλοκή Γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή που λειτουργούν υποστηρικτικά των ελληνικών, η αγορά όμως, περί άλλων τυρβάζει. Οι διακυμάνσεις στον δείκτη είναι οριακές κινούμενος μεταξύ των 635 – 631 μονάδων, σε οριακά αρνητικό πρόσημο.

    Οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη περιορίζονται σε κάτω από 1%, στις 316 μονάδες. Κάτω από 1% οι απώλειες στην Alpha στα 0,5128 ευρώ, στο 1,13 ευρώ και πτώση 0,35% για την ΕΤΕ, περιορισμός των αρχικών απωλειών για την Eurobank στα 0,399 ευρώ και 0,45% στην Πειραιώς, στο 1,16 ευρώ.

    Μικρές πιέσεις κάτω του 1% επίσης σε Aegean, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΡΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Jumbo και ΟΤΕ. Απώλειες πάνω από 2% για τον Μυτιληναίο. Μία εξήγηση είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις μετοχές που εισέρχονται στον δείκτη της Morgan Stanley. Σημειωτέον ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley που να αφορούν σε ελληνικές μετοχές.

    Πτώση για 44 μετοχές και άνοδος για 29.

    Άλλα 251 εκατ. ευρώ απομένουν για να επιστρέψει η αγορά στα προ εξόδου Uruc Reis στην Ν. Α. Μεσόγειο, προκαλώντας συνωστισμό του ελληνικού και του τουρκικού στόλου σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή.

    Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη η αγορά κατάφερε να πάρει από την χαμένη κεφαλαιοποίησή της 1,084 δισ. ευρώ.

    Όμως, στις πτωτικές συνεδριάσεις της περασμένης Παρασκευής και Δευτέρας χάθηκαν 1,335 δισ. ευρώ. Από τις 840 μονάδες της περασμένης Πέμπτης, η αγορά βρέθηκε στις 617 την περασμένη Δευτέρα.

    Πλέον για να επιστρέψει η κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα της περασμένης Πέμπτης πρέπει η κεφαλαιοποίηση να ανέβει κατά 251 εκατ. ευρώ. Σε μία φυσιολογική και ομαλή περίοδο, χωρίς γεωπολιτικές εντάσεις και χωρίς πανδημία και με μία οικονομία που λειτουργούσε χωρίς κρατική εξάρτηση, όπως αναγκαστικά συμβαίνει σήμερα, θα ήταν ζήτημα ολίγων λεπτών.



    ΣΧΟΛΙΑ