• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Παγιδευμένη η κεντρική τράπεζα, «πειράζει» τα repos για να αυξήσει το κόστος του χρήματος

    Δύο σημαίες της Τουρκίας μπροστά από κτήρια της Κωνσταντινούπολης


    Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, χωρίς να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να επιστρατεύσει πιο ακριβούς «διαύλους» χρηματοδότησης των τραπεζών της χώρας.

    Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την Πέμπτη δημοπρασία repo ενός μήνα 20 δισ. τουρκικών λιρών (2,7 δισ. δολαρίων) μέσω της συμβατικής, όπως λέει, μεθόδου. Το μέσο απλό επιτόκιο για τις τράπεζες που δανείστηκαν χρήματα ήταν 10,96%, 271 μονάδες βάσης υψηλότερο από το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας.

    Το επιτόκιο στη συγκεκριμένη διαδικασία διαμορφώνεται με βάση τις προσφορές που γίνονται από τις τράπεζες. Από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα έπαψε να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες με το φθηνότερο επιτόκιο του 8,25%, αναστέλλοντας τις δημοπρασίες 7ήμερων repo την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές τράπεζες που χρειάστηκαν τουρκικές λίρες έλαβαν μέρος στη δημοπρασία και αύξησαν το κόστος του χρήματος.

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση της δημοπρασίας, αλλά κάλυψε το χαμένο έδαφος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Στις 1:17 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη βρισκόταν στο 7,3338 ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες σχεδόν 5% αυτόν τον μήνα, σημειώοντας τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως.

    Παγιδευμένη μεταξύ της πίεσης που δέχεται από την αγορά να αυξήσει το κόστος δανεισμού και των επίμονων κλήσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους να αυξήσει το κόστος του χρήματος. Αντί να αλλάξει το βασικό 7ήμερο repo, η κεντρική τράπεζα «πειράζει» τώρα το κόστος χρηματοδότησης σε καθημερινή βάση, μεταβάλλοντας το ύψος της ρευστότητας που διατίθεται στις τράπεζες με διάφορα επιτόκια.

    Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι άνοιξε επίσης τριμηνιαία δημοπρασία για να ανταλλάξει 20 τόνους χρυσού με τουρκικές λίρες χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο δημοπρασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ