• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Χάθηκαν 1,335 δισ. ευρώ με την έξοδο του Oruc Reis, επέστρεψαν 1,084 δισ.


    Άλλα 251 εκατ. ευρώ απομένουν για να επιστρέψει η αγορά στα προ εξόδου Oruc Reis στην Ν. Α. Μεσόγειο, προκαλώντας συνωστισμό του ελληνικού και του τουρκικού στόλου σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή.

    Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη η αγορά κατάφερε να πάρει από την χαμένη κεφαλαιοποίησή της 1,084 δισ. ευρώ.

    Όμως, στις πτωτικές συνεδριάσεις της περασμένης Παρασκευής και Δευτέρας χάθηκαν 1,335 δισ. ευρώ. Από τις 840 μονάδες της περασμένης Πέμπτης, η αγορά βρέθηκε στις 617 την περασμένη Δευτέρα.

    Πλέον για να επιστρέψει η κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα της περασμένης Πέμπτης πρέπει η κεφαλαιοποίηση να ανέβει κατά 251 εκατ. ευρώ. Σε μία φυσιολογική και ομαλή περίοδο, χωρίς γεωπολιτικές εντάσεις και χωρίς πανδημία και με μία οικονομία που λειτουργούσε χωρίς κρατική εξάρτηση, όπως αναγκαστικά συμβαίνει σήμερα, θα ήταν ζήτημα ολίγων λεπτών.

    Η αγορά δείχνει ότι για την ώρα κρατάει τις 632 μονάδες, με τις συναλλαγές στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης να κινούνται ιδιαίτερα υποτονικά, στο 1,71 εκατ. ευρώ.

    Απώλειες ωστόσο, όπως φαίνεται καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά στα όρια του στατιστικού… λάθους, -0,03% για τον δείκτη Dax και -0,05 για τον δείκτη Cac σε Φρανκφούρτη και Παρίσι αντίστοιχα.

    Στην αγορά οι κινήσεις είναι επιφυλακτικές από τη στιγμή που ναι μεν έχει ξεδιπλωθεί η διπλωματική προσέγγιση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη σε Μακρόν, Σίσι, την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. την Παρασκευή και τη συνάντηση Δένδια με Νετανιάχου σήμερα και Πομπέο αύριο, το Oruc Reis δε, επέστρεψε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Άλλωστε, δεν θα πρέπει να αγνοείται ότι η περίοδος είναι νεκρή χρηματιστηριακά, κυρίως λόγω… διακοπών.

    Οι πιέσεις είναι ελεγχόμενες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί στις 315 μονάδες και πτώση πάνω από 1%, με την Eurobank να υποχωρεί πάνω από 2%, στα 0,39 ευρώ. Πτώση πάνω από 1% σε Εθνική και Alpha, στο 1,13 και 0,51 ευρώ αντίστοιχα. Συσσώρευση στο 1,169 ευρώ για την Πειραιώς. Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν πτώση πάνω από 1%, δίδοντας την εντύπωση profit taking, μετά την κίνηση της ΤΕΝΕΡΓ στα 12 ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 8,10 και τον ΟΤΕ στα υψηλά μηνός.

    Ήπια στήριξη από τη ΔΕΗ, στα 3,87 ευρώ, την Coca Cola στα 23,68 και τον ΟΠΑΠ, λίγο πάνω από τα 8 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ