• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος συγκράτησαν τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

    μυτιληναίος

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου


    Με ήπια πτώση έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε για δεύτερη ημέρα από έντονη νευρικότητα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται γύρω από τις 740 μονάδες, παίζοντας αρκετές φορές με το πρόσημο.

    Ωστόσο, η προβληματική εικόνα των διεθνών αγορών, με τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων αγορών να υποχωρούν παρασυρόμενα από την νέα πτώση της τουρκικής λίρας και του αργεντίνικου πέσο, επηρέασε αρνητικά την αγορά. Την ίδια ώρα, προβληματική ήταν και η εικόνα στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να εκτοξεύεται από το 4,24% στο 4,36%.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στα αποτελέσματα των τραπεζών για το εξάμηνο, με την Alpha Bank και την Eurobank να δημοσιεύουν μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Την Παρασκευή ακολουθούν οι Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Ταυτόχρονα, η HSBC προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς από «hold» σε «buy». Παράλληλα, μείωσε τις τιμές-στόχων της Πειραιώς (στα 3,2 ευρώ, από 3,4 ευρώ) και της Εθνικής (στα 0,29 ευρώ από 0,32 ευρώ) ενώ για την Eurobank προχώρησε σε αύξηση (στα 1,25 ευρώ, από 1,02 ευρώ).  Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,64% στις 757,46 μονάδες.

    Από την άλλη, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αποψινή συνεδρίαση του Euroworking Group, στο οποίο αναμένεται να φανούν κυρίως οι προθέσεις της Γερμανίας και τους σκληρού πυρήνα γύρω από αυτή, απέναντι στην Ελλάδα (αλλά και την Κομισιόν) όσον αφορά το θέμα της μείωσης των συντάξεων και την ελάφρυνση του χρέους.

    Υπενθυμίζεται πως το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από παροχές. Την ίδια ώρα, πάντως, ο ΣΕΒ προειδοποιεί στο εβδομαδιαίο δελτίο του πως εάν η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά στην παραμονή της σε τροχιά υψηλής δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα τεθεί και πάλι εκτός αγορών όπως συνέβη το 2010.

    Το χρηματιστήριο κατάφερε να περιορίσει σε ένα μέγεθος τις απώλειες χάρη κυρίως στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, του ΑΔΜΗΕ και αυτή της Μυτιληναίος. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε μετά την δημοσίευση στη Διαύγεια της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να εγκρίνει την άδεια παραγωγής για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μυτιληναίος, με καύσιμο το φυσικό αέριο.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 739,70 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 737,18 (-0,78%) και των 743,47 μονάδων (+0,07%).

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 16 χιλ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,48%, στις 1.944,40 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε με απώλειες -1,51% στις 1.199,79 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (+3,39%), ενώ ακολούθησαν ο ΑΔΜΗΕ (+2,14%) και ο Μυτιληναίος (+1,75%).

    Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η ΕΧΑΕ (-2,84%), η Eurobank (-2,58%), η ΔΕΗ (-2,37%) και η Πειραιώς (-2,05%).

    Από τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε ρευστοποίηση των κερδών τους προχώρησαν οι επενδυτές μετά το διήμερο «άλμα» των μετοχών των εταιρειών του ομίλου Κόκκαλη. Πιο συγκεκριμένα η μετοχή της Intracom υποχώρησε κατά -3,12%, η Intralot σημείωσε απώλειες 4,47%ενώ ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου Intrakat υποχώρησε κατά 6,25%. Τις προηγούμενες ημέρες οι μετοχές των εταιρειών είχαν εκτοξευθεί, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του mononews.gr ότι η οικογένεια Κόκκαλη και ο Δημήτρης Κούτρας συμφώνησαν να εξαγοράσει ο τελευταίος το 20% έως 25% των μετοχών της Intrakat.



    ΣΧΟΛΙΑ