• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Alpha, Βιοχάλκο, TENΕΡΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνουν τον τόνο


    Οι αγοραστές παίρνουν το πάνω χέρι στο ταμπλό, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 και την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 να ηγούνται της ανόδου, έπειτα από το sell off των προηγούμενων ημερών.

    Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το Χ.Α. δείχνει σημάδια αυτονομίας και απεξάρτησης από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γυρίζοντας ανοδικά τη στιγμή που οι μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται στο κόκκινο.

    Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι α) oι όποιες διακυμάνσεις στις ξένες αγορές συνδέονται με το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα βρίσκονταν σε νέα υψηλά, β) η προοπτική αντιστροφής του κλίματος στην οικονομία διεθνώς λόγω προόδου των εμβολίων και υποχώρησης του κορονοϊού έχει υπερτιμηθεί από τις αγορές με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι από τους ξένους οίκους να διατυπώνουν απόψεις περί φούσκας και γ) αν κάτι διαφοροποιεί το Χ.Α., αυτό είναι ότι δεν έχει πείσει για την ανοδική του αντίδραση, δεν έχει γράψει υψηλά, άρα υπάρχουν περιθώρια.

    Με τις συναλλαγές στα 27,16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. ευρώ αποτελούν πακέτα (ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ), ο γενικός δείκτης ανακάμπτει στις 787,14 μονάδες και με κέρδη 0,73%.

    Το ενδιαφέρον που βγαίνει στις τράπεζες συνδέεται με την πώληση ενός ακόμα πακέτου κόκκινων δανείων ύψους 10 δις. ευρώ από την Alpha, αλλά και με την προοπτική να κλείσει η ΕΤΕ το deal με την CVC για την Εθνική Ασφαλιστική. Αυτή την ώρα, πάνω από 5% τα κέρδη που καταγράφει η Alpha επιστρέφοντας πάνω από τα 0,80 και την αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,83 ευρώ. Πάνω από 2% είναι η άνοδος στην ΕΤΕ, ΕΤΕ 2,00% 7,66 επιχειρώντας διαφυγή πάνω από τα 2 ευρώ. Ακολουθούν, η Eurobank με κέρδη 2,79% και η Πειραιώς, λιγότερο, 1,80%, με την αγορά να προεξοφλεί αύξηση κεφαλαίου σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

    Από εκεί και πέρα τα χαρτιά του ομίλου Βιοχάλκο διαπρέπουν για μία ακόμα μέρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Πάνω από 4% τα κέρδη για τη Βιοχάλκο, 1,7% για τη Cenergy, καθώς ο όμιλος αναλαμβάνει μεγάλες ενεργειακές δουλειές στο εξωτερικό, όπως τα καλώδια στη Γαλλία.

    Πάνω από 4% η άνοδος για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και άνω του 2,6% για την ΤΕΝΕΡΓ, μετά το sell off της περασμένης Παρασκευής εξαιτίας τις κακοκαιρίας στο Τέξας που περιόρισε την παραγωγή στα αιολικά που διατηρεί ο όμιλος.

    Κίνηση μάλλον υποτονική στον ΟΠΑΠ, στα 10,46 ευρώ, κίνηση προς τα 12,50 ευρώ για τον ΟΤΕ, με την διοίκηση να ετοιμάζεται να πάρει απόφαση για γενναίο μέρισμα τον Ιούνιο, «ταλαιπωρία» στα 12,76 ευρώ για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30, υποτονική η αντίδραση για το Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,14% 28,38, στα 13,42 ευρώ και διακοπή ανόδου, τουλάχιστον με την ένταση των περασμένων ημερών στη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 που ενισχύεται στα 9,36 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ εδώ και 21 συνεδριάσεις έχει δει το αρνητικό πρόσημο, μόλις 4 φορές.

    Βάση στα 26,30 χτίζει η Coca Cola και λίγο πάνω από το 1,40 η Ελλάκτωρ, η οποία έχει μπροστά της και δικαστικές περιπέτειες εκ μέρους των μετόχων Μπάκο και Καϋμνάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Προβλέψεις για αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια

    Eurobank: Καλύτερη η απόδοση του ΧΑ από τον EU Stoxx 600 – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

    Κύκλωμα Insider Trading Νίκα-Λαβίδα: Άλλος εκδίδεται στις ΗΠΑ κι άλλος βάζει φωτοβολταϊκά στη Θήβα



    ΣΧΟΛΙΑ