• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ποιους ευνοεί η πτώση της αγοράς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μία μόνο συνεδρίαση ήταν αρκετή για να γράψει ο γενικός δείκτης χαμηλά μηνός, στις 886 μονάδες.

    Ο Σεπτέμβριος τελειώνει και, εκεί που η αγορά έχει πλήθος καταλυτών για προεξοφλήσει την επόμενη μέρα, δείχνει δέσμια, για μία ακόμα φορά, των διεθνών εξελίξεων.

    Η αναβάθμιση των τραπεζών από την Moody’s, βρήκε το κλάδο πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ημερών, με την Εθνική Τράπεζα να ηγείται πτώσης μεγαλύτερης από 5%.

    Την ίδια ώρα, το ελληνικό 10ετές ομόλογο ήταν από τα λίγα στην Ευρωζώνη που «τσίμπησαν» ανοδικά, κινούμενο σε απόδοση στα επίπεδα του 0,80%, τη στιγμή που ο αντίστοιχος δεκαετής ιταλικός τίτλος υποχωρούσε.

    Οι ξένοι διατηρούν ισχυρές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, πάνω από 61%. Που σημαίνει ότι η διόρθωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, όπως σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές από το City του Λονδίνου, ευνοεί το να τοποθετηθούν σε καλύτερες αποτιμήσεις.

    Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τους Έλληνες επαγγελματίες, που βλέποντας τις ξένες αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη να ίπτανται, σημειώνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, απέφευγαν να πάρουν άλλο ρίσκο στο Χ.Α. Κι αυτό, διότι ανησυχούσαν μήπως οι ξένες αγορές «γυρίσουν». Σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές, η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται δύσκολη για τις αγορές.

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το πλάνο της Fed για την εξέλιξη του αμερικανικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ προεξοφλείται ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει ταχύτητα, τη στιγμή που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο του χρέους για να μην προκληθεί οικονομική καταστροφή.

    Ήδη, τα πρώτα κανόνια σκάνε στην Κίνα και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα απειλείται από χρεοκοπίες με πιο ηχηρή αυτή του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande, καθώς το χρέος των 305 δισ. δολαρίων και η αδυναμία να βρει κεφάλαια για την αποπληρωμή του τον οδηγούν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

    Μάλιστα, η ένεση ρευστότητας που έδωσε την περασμένη Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, στο τραπεζικό σύστημα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), είναι ένα ακόμη σημάδι ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος, υπό τον φόβο κατάρρευσης της Evergrande.

    Σε κάθε περίπτωση, η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των πρώτων υλών αλλά και των έτοιμων προϊόντων έχουν αυξήσει το βαθμό επιφυλακτικότητας. Η ενέργεια αποτελεί βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων σε όλους σχεδόν τους κλάδους αιχμής, οδηγώντας σε μια άτυπη καθοδική αναθεώρηση των κερδών για το υπόλοιπο της χρονιάς.

    Μάλιστα σε κλάδους όπως η λιανική όπου το δεύτερο εξάμηνο έχει μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις, η επάρκεια των αποθεμάτων τείνει να εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τις διοικήσεις δεδομένου ότι φέτος το δίκτυο καταστημάτων λιανικής δύσκολα θα κλείσει, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μεγαλύτερες πωλήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Sell off στον πλανήτη, ποια χαρτιά κράτησαν στη Λεωφόρο Αθηνών

    Κρυπτονομίσματα: Συνεχίζεται η κατρακύλα του bitcoin



    ΣΧΟΛΙΑ