• Τράπεζες

    Στο δρόμο του re-rating οι ελληνικές τράπεζες – Θετικές προοπτικές βλέπει η Moody’s

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: Η νέα απειλή, μετά τα «κόκκινα» δάνεια, είναι η κλιματική αλλαγή

    Φ. Καραβίας – Χ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Π. Μυλωνάς


    Εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα μετά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε ανοδικό re-rating.

    H εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται και στην αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s τη Δευτέρα με θετικές προοπτικές.

    Όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και οι καλές προοπτικές όσον αφορά στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία τους ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση.

    Η κίνηση της Moody’s αντικατοπτρίζει επίσης τις πρόσφατες και μελλοντικές εκδόσεις χρέους των τραπεζών που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τους στόχους MREL, δηλαδή των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές – το Single Supervisory Board της ΕΚΤ. Οι εκδόσεις αυτές θα αλλάξουν τη δομή του παθητικού των τραπεζών και θα βελτιώσουν τα μαξιλάρια για την προστασία των καταθετών.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι το τέλος του 2025 για να ικανοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις MREL οι οποίες έχουν να κάνουν με την προληπτική επάρκεια κεφαλαίων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν ατυχημάτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Η αναβάθμιση μπορεί να συνέπεσε με νευρικότητα και πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές πριν τη συνεδρίαση της Fed την Τρίτη και την Τετάρτη αλλά και λόγω των εξελίξεων με την Evergrande στην Κίνα, ωστόσο ο δρόμος δείχνει προς το re-rating των ελληνικών τραπεζών.

    Φόβοι ότι ο κινεζικός γίγαντας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande θα αθετήσει πληρωμή ομολόγου τάραξαν τις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία με πωλήσεις μετοχών και στροφή προς ασφαλή καταφύγια.

    Στη Wall Street η χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε 2% λόγω ανησυχιών για τον ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και νευρικότητατς πριν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για ενδεχόμενο περιορισμό των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση.

    Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με discount 35% σε σχέση με τις τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρώπης, 0,4 φορές τη λογιστική τους αξία.

    «Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και μικρότερο discount για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με αυτές της ευρωπαικής περιφέρειας».

    Το re-rating μπορεί να λάβει χώρα σταδιακά καθώς η χρηματιστηριακή αγορά θα θελήσει να αξιολογήσει τις προοπτικές κερδοφορίας προς το τέλος της χρονιάς καθώς και να επιβεβαιωθεί ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να πιάσουν τους στρατηγικούς τους στόχους.

    Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου ήταν θετικά από πολλές απόψεις και το τέλος της εξυγίανσης των ισολογισμών είναι πλέον ορατό καθώς όλες οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τα υπόλοιπα σχέδια τιτλοποιήσεων έως τα μέσα του 2022, αν και αυτό έχει προεξοφληθεί από την αγορά έως ένα βαθμό, εκτιμά η χρηματιστηριακή της Eurobank.

    «Καθώς θα πλησιάζουμε προς την κανονικότητα βλέπουμε περιθώριο για περαιτέρω ανοδική κίνηση στις τράπεζες με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται προς τις προοπτικές κερδοφορίας του 2022 και μετέπειτα και ιδιαίτερα στα καθαρά έσοδα τόκων».

    Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση της Moody’s ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τα όποια επισφαλή δάνεια προκύψουν λόγω πανδημίας.

    Τα rating των τραπεζών μπορούν να αναβαθμιστούν τα επόμενα τρίμηνα εφόσον οι τράπεζες διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και ρευστότητα, ολοκληρώσουν τα σχέδια μετασχηματισμού και μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια.

    Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η πιστωτική επέκταση που θα ενισχυθεί σημαντικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το Recovery and Resilience Facility (RRF), θα είναι μια ευκαιρία για τις τράπεζες να μεγαλώσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και τα έσοδα τους.

    Διαβάστε επίσης

    Moody’s: Αναβαθμίζει Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς – Θετικό outlook



    ΣΧΟΛΙΑ