• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Product Partners: 3,6 φορές υπερκάλυψη για το ομόλογο (upd)

    Βαγγέλης Μαρινάκης

    Βαγγέλης Μαρινάκης


    Πέραν πάσης προσδοκίας κινήθηκε η έκδοση του ομολογιακού δανείου της Capital Product Partners, καθώς υπερκαλύφθηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κατά 3,6 φορές.

    Η δημόσια προσφορά για το ομολογιακό της Capital ύψους 100 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται σήμερα και η ανταπόκριση της αγοράς υπήρξε μεγάλη.

    Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση της ναυτιλιακής εταιρείας συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη στο Χ.Α., αφού η πρώτη ήταν Οκτώβριο του 2021 και είχε σημειώσει υπερκάλυψη ρεκόρ, 5,3 φορές!

    Η αγορά φαίνεται να θεωρεί ελκυστικό και το εύρος απόδοσης του νέου ομολόγου που κινείται μεταξύ 4,40%-4,90%, γεγονός το οποίο αυξάνει το ενδιαφέρον.

    Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία για το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2022 οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 52,8%, ενώ το συνολικό μερίδιο αγοράς του ανήλθε σε 35,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει στραφεί για τα καλά στο LNG αυξάνοντας σταθερά τις εισαγωγές της.

    Η συγκυρία αυτή ευνοεί την Capital, αφού από πέρσι τοποθετήθηκε στη θαλάσσια μεταφορά LNG με την αγορά 6 νεότευκτων LNG carriers.

    Σημειωτέο, ότι η εταιρεία έχει δεσμευθεί να επενδύσει 597,5 εκατ. δολάρια ως τον Μάιο 2023 για να ενισχύσει τον στόλο της με 4 νεότευκτα πλοία τελευταίας τεχνολογίας, 3 container ship και ενός πλοίου LNG, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στην παγκόσμια αγορά μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    H CPLP συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες που επενδύει σε σύγχρονα πλοία είτε μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

    Χαρακτηριστική είναι η τελευταία επενδυτική κίνηση της CPLP που αφορά στην αγορά ενός πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG/C) μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων (cbm) τελευταίας γενιάς X-DF και τριών οικολογικών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 13.278 TEU το κάθε ένα, τελευταίας γενιάς, όλα με μακροπρόθεσμες ναυλώσεις, έναντι συνολικού τιμήματος 597,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Υπό κατασκευή

    Ειδικότερα το LNG/C, που θα ονομαστεί «Asterix I», βρίσκεται υπό κατασκευή από την Hyundai Heavy Industries Co. Ltd., Νότια Κορέα, και αναμένεται να παραδοθεί στη CPLP τον Ιανουάριο του 2023. Το LNG/C Asterix I συνοδεύεται από μακροπρόθεσμη χρονοναύλωση με την Hartree Partners Power & Gas Company (UK) Limited («Hartree») για σταθερή περίοδο 5 ετών, η οποία, μαζί με την προαιρετική περίοδο, λήγει το 2031.

    Τα τρία οικολογικά αδελφά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 13.278 TEU το κάθε ένα , που θα ονομάζονται «Manzanillo Express», «Itajai Express» και «Buenaventura Express», βρίσκονται υπό κατασκευή από την Hyundai Samho Industries Co. Ltd., Νότια Κορέα, και έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν στην Συνεργασία τον Οκτώβριο του 2022, τον Ιανουάριο του 2023 και τον Μάιο του 2023. Τα πλοία έχουν εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες ναυλώσεις με τη Hapag Lloyd Aktiengesellschaft για σταθερή περίοδο 10 ετών, η οποία, μαζί με τις προαιρετικές περιόδους, λήγει μεταξύ Οκτωβρίου 2038 και Μαΐου 2039.

    Τέσσερα νέα πλοία

    Επίσης υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 η CPLP, παρέλαβε τέσσερα νεότευκτα (έτος κατασκευής 2020-2021) πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNGC), και συγκεκριμένα τα “Attalos”, “Asklipios”, ‘Adamastos” και “Aristidis Ι”, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το επενδυτικό πρόγραμμα απόκτησης 6 πλοίων LNG τύπου X-DF τελευταίας γενιάς, χωρητικότητας 174,000 κυβικών μέτρων.

    Η CPLP, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη ναυτιλιακή εταιρεία, μέλος του ευρύτερου Ομίλου Capital Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Βαγγέλη Μαρινάκη, συνεχίζει να επενδύει στην πράσινη ναυτιλία ενισχύοντας τον στόλο της με σύγχρονα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container ships).

    Η νέα ομολογιακή έκδοση ύψους 100 εκατ. ευρώ της CPLP Shipping Holdings που εγγυάται η CPLP, θα παρέχει στον Ομιλο τη δυνατότητα να συνεχίσει να επενδύει στη στρατηγική μετάβασή του στην πράσινη ναυτιλία, ενισχύοντας τον στόλο του και αυξάνοντας δυναμικά το αποτύπωμά του στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Τελευταία μέρα σήμερα για τη δημόσια προσφορά του ομολογιακού δανείου της Capital Product Partners

    CPLP Holdings: Από 4,40% έως 4,90% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο Μαρινάκη



    ΣΧΟΛΙΑ