• ΑΓΟΡΕΣ

    Μπιλ Άκμαν: Σορτάρει τα ομόλογα των ΗΠΑ, μία μέρα μετά την υποβάθμιση από τη Fitch

    • NewsRoom


    Η Wall Street «υποβαθμίζει» την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, κάποιοι όμως είδαν ευκαιρία για κερδοσκοπία.

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν δήλωσε ότι παίρνει θέση short στα 30ετή αμερικανικά ομόλογα, υποστηρίζοντας ότι ο επίμονος πληθωρισμός μπορεί να φτάσει τις αποδόσεις τους στο 5,5%. Κι όπως σημειώνει αυτό μπορεί να γίνει πολύ σύντομα.

    Το σκεπτικό του Άκμαν

    Ειδικότερα, ο επενδυτής, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα «κολλήσει» στο 3%, επίπεδο που κατεγράφη στα τελευταία στοιχεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τον ίδιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην οικονομία και ιδίως στα 30ετή ομόλογα, τα οποία θα έχουν επιπτώσεις πολύ σύντομα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων είναι στο 4,2%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου.

    Ο Άκμαν αναφέρεται και στο θέμα του υψηλού χρέους των ΗΠΑ, κάτι που απασχολεί τους αναλυτές αλλά όχι τους επενδυτές, οι οποίοι δεν επηρεάστηκαν από την υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης.

    «Με 32 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους και μεγάλα ελλείμματα και απ’ όσο βλέπουμε με υψηλότερα επιτόκια αναχρηματοδότησης, η αυξανόμενη προσφορά ομολόγων είναι εξασφαλισμένη», ανέφερε και συνέχισε: «Όταν η νέα έκδοση ομολόγων συνδυάζεται με την ποσοτική σύσφιξη είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η αγορά μπορεί να απορροφήσει μια τόσο μεγάλη προσφορά, χωρίς να αυξηθούν οι αποδόσεις».

    Ένας διάσημος short-seller

    Ο Άκμαν δεν είναι καινούριος στο παιχνίδι του short-selling. Αν και ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο είχε αποκηρύξει την πρακτική, στο παρελθόν έχει πετύχει να εκτοξεύσει την περιουσία του παίρνοντας θέση short σε εταιρείες που παρείχαν στεγαστικά δάνεια όπως οι FannieMae και FreddieMac, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

    «Το καλύτερο ρίσκο είναι αυτό στο οποίο θα επένδυες ακόμα κι αν υπήρχε ρίσκο με υψηλή ανταμοιβή», ανέφερε σχετικά με την απόφασή του να «σορτάρει» τα 30ετή ομόλογα.

    Διαβάστε επίσης:

    Tα 90 κρίσιμα λεπτά του sell off – Σε ποια μετοχή έγιναν τα περισσότερα ΣΜΕ και ο χρηματιστής που μόνο πουλούσε

    Ντίμον (JPMorgan): «Γελοία» η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch – «Αλλά, δεν έχει τόση σημασία»

    Γέλεν: «Εντελώς αδικαιολόγητη και λανθασμένη» η υποβάθμιση από τη Fitch



    ΣΧΟΛΙΑ