• Οικονομία

    Γέλεν: «Εντελώς αδικαιολόγητη και λανθασμένη» η υποβάθμιση από τη Fitch

    • NewsRoom
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν


    Νέα επίθεση κατά της Fitch Ratings εξαπέλυσε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία της για την κίνηση του οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μια μονάδα, στο AA+ από ΑΑΑ.

    Η Γέλεν χαρακτήρισε ξανά «εντελώς αδικαιολόγητη» την υποβάθμιση, υποστηρίζοντας πως αγνόησε τις βελτιώσεις στις μετρήσεις διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως επίσης και την οικονομική ισχύ της χώρας. «Διαφωνώ κάθετα με την απόφαση της Fitch και πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Γέλεν υποστήριξε πως η Fitch δεν έλαβε υπόψιν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, με χαμηλά ανεργία, επιβραδυνόμενο πληθωρισμό, διατηρήσιμη ανάπτυξης και ισχυρή καινοτομία.

    Υποστήριξε δε πως η κίνηση προκαλεί προβληματισμό «υπό το πρίσμα της οικονομικής ισχύος που βλέπουμε στις ΗΠΑ».

    Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η «λανθασμένη αξιολόγηση» βασίζεται σε ξεπερασμένα δεδομένα και δεν αντικατοπτρίζει τις βελτιώσεις στους δείκτες διακυβέρνησης των ΗΠΑ τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

    Νωρίτερα, πάντως, ο Ρίτσαρντ Φράνσις, ανώτερος διευθυντής της Fitch, είχε σπεύσει να δικαιολογήσει την απόφαση του οίκου, μιλώντας στο Reuters, τονίζοντας πως η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, ειδικά μετά και την  εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου του 2021, με την είσοδο στο Καπιτώλιο οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ.

    Η επιδείνωση αυτή, συνέχισε, φάνηκε και στην αντιπαράθεση Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο του χρέους στο Κογκρέσο αλλά και στην αυξανόμενη πόλωση που κάνει ολοένα και πιο δυσκολο έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο κομμάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Reuters: Τι απαντάει η Fitch για την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ

    Fitch: Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η υποβάθμιση; Αντιδράσεις από Wall Street και Γέλεν

    Βουτιά στις ευρωαγορές μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch- Στο -1,35% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ