• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανοδικά ο χρυσός για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα

    • NewsRoom
    χρυσός


    Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά μετά και τις ανακοινώσεις της FED για άνοδο του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καταλήγοντας σε κέρδος για την εβδομάδα, καθώς ορισμένοι traders αναμένουν ότι η Federal Reserve θα είναι «λιγότερο επιθετική» στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά οι τιμές για το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθούν να παρουσιάζουν απώλειες για τον μήνα.

    Οι τιμές

    Το πιο ενεργό συμβόλαιο χρυσού Δεκεμβρίου αυξήθηκε 12,60 $ ή 0,7%, για να διαμορφωθεί στα 1.781,80 $ η ουγγιά στην Comex. Με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο, ο χρυσός ανέβηκε σχεδόν 3,2% για την εβδομάδα, αλλά έχασε 1,4% για τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

    Το ασήμι για το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου σκαρφάλωσε 33 σεντς, ή 1,7%, στα 20,197 δολάρια η ουγγιά, επεκτείνοντας το ράλι από την Πέμπτη, όταν οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 6,8%. Το ασήμι σημείωσε άνοδο 8,5% για την εβδομάδα, αλλά σημείωσε μηνιαία απώλεια 0,8%.

    Το παλλάδιο για το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 49,50 $ ή 2,4% στα 2.129,70 $ η ουγγιά, κλείνοντας τον μήνα κατά 11% υψηλότερα. Το Platinum PLV22, 1,71% για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 13 $ ή 1,5%, στα 889,80 $ ανά ουγγιά, κλείνοντας τον μήνα με απώλειες 0,6%.

    Ο χαλκός για το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου κέρδισε 10 σεντς, ή σχεδόν 2,9%, για να διαμορφωθεί την Παρασκευή στα 3,5735 $ — πτώση 3,7% για τον μήνα.

    Τι είπαν οι αναλυτές

    Τον Ιούλιο, οι αναλυτές τρομοκρατήθηκαν από τις προσδοκίες για πολύ επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και σχεδόν όλες τις κεντρικές τράπεζες», γεγονός που οδήγησε σε ιστορικό υψηλό του δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

    Ωστόσο, η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου χρυσού έχει κερδίσει περίπου 40 δολάρια από τότε που μίλησε ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell την Τετάρτη, σημείωσε ο Rupert Rowling, αναλυτής αγοράς στην Kinesis. Πρόσθεσε ότι ο χρυσός έχει επωφεληθεί από την ερμηνεία της αγοράς ότι η Fed μπορεί να μην είναι τόσο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον. Τα σημάδια ότι η Fed «μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική με τις μελλοντικές της αυξήσεις επιτοκίων επέτρεψαν στο πολύτιμο μέταλλο να ανακτήσει ορισμένες από τις ζημίες του μήνα» Ο χρυσός τερμάτισε υψηλότερα για την εβδομάδα.

    Η άνοδος του χρυσού την Παρασκευή ήρθε λόγω της αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ, με τον δείκτη ICE δολαρίου ΗΠΑ DXY, -0,33% να υποχωρεί 0,2% στις 106,168 στις συναλλαγές της Παρασκευής, καθώς και την πτώση των αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου, με την απόδοση στο 10 -ετής Treasurys TMUBMUSD10Y, 2,642% πτώση 3,9 μονάδων στο 2,638%.

    Εν τω μεταξύ, ο Karnani πιστεύει ότι ο χρυσός θα σκαρφαλώσει ξανά στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων μόνο εάν ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ υποχωρήσει και οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων «καλύψουν» τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και εταιρικά αποτελέσματα

    Χρηματιστήριο: ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, Coca Cola, Πειραιώς έστειλαν την αγορά πάνω από τις 850 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ