• Γυναίκες που μας εμπνέουν

    Μαρίνα Καπετανάκη (KPMG): Οι αρετές των γυναικών στον χώρο εργασίας παγιώνουν τον ρόλο τους στον επαγγελματικό κόσμο

    • NewsRoom
    Μαρίνα Καπετανάκη, Partner, Head of Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα

    Μαρίνα Καπετανάκη, Partner, Head of Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα


    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Μαρίνα Καπετανάκη, Partner και Head of Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα, μίλησε στο mononews.gr για τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και ειδικότερα την εκπροσώπησή τους σε ηγετικές θέσεις εταιρειών.

    Τι ποσοστό των εργαζομένων της KPMG είναι γυναίκες και πόσες είναι partners;

    Η εικόνα στην KPMG διεθνώς είναι αρκετά ικανοποιητική. Το ποσοστό των γυναικών είναι κατά μέσο όρο ίσο με το ποσοστό των ανδρών, δηλαδή 50-50. Στην Ελλάδα όμως, οι γυναίκες είμαστε αρκετά περισσότερες, φτάνοντας στο 55% των εργαζομένων. Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η εκπροσώπησή μας στις ηγετικές θέσεις της ελληνικής εταιρείας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 8 γυναίκες partners που αντιστοιχούν στο 30% και 23 directors.

    Πόσο επηρέασαν οι τελευταίες εξελίξεις (η πανδημία και οι γεωπολιτικές αναταραχές) την ανθεκτικότητα της καριέρας των γυναικών;

    Οι τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα η πανδημία, επηρέασαν δυστυχώς περισσότερο τις γυναίκες και λιγότερο τους άντρες καθώς στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, όπως και στη χώρα μας, η ανεργία αυξήθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες.  Η αιτία είναι κυρίως το γεγονός ότι οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία είναι κλάδοι που έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση από γυναίκες, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και οι υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, ενώ και η τηλεργασία και το γεγονός ότι οι γυναίκες επωμίσθηκαν με επιπρόσθετες οικιακές εργασίες και φροντίδα των παιδιών οδήγησε πολλές γυναίκες στο να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή και να την εγκαταλείψουν οριστικά.

    Πόσο εύκολη είναι, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η αναρρίχηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης;

    Θα έλεγα ότι σαν χώρα υστερούμε. Και είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς απλά συγκρίνοντας των αριθμό των γυναικών επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εισηγμένων εταιρειών με τον αντίστοιχο αριθμό ανδρών.  Η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. Σαν ένα αόρατο χέρι να μας κρατάει πίσω όταν έρχεται η στιγμή να αποφασιστούν οι κορυφαίοι ρόλοι.  

    Όμως αυτό αλλάζει και αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό. Η γυναικεία εκπροσώπηση στα ΔΣ είναι πλέον πραγματικότητα.  Περισσότερες γυναίκες σε c-suite ρόλους προοιωνίζει στα επόμενα χρόνια πιο πολλές γυναίκες CEOs, σε κορυφαίους ηγετικούς ρόλους.

    Σε ποιους κλάδους είναι ακόμα κάτω του μέσου όρου η εκπροσώπηση των γυναικών;

    Υπάρχουν κλάδοι στους οποίους η γυναικεία εκπροσώπηση είναι πολύ μικρή, σε ποσοστά χαμηλότερα του 25%. Σε κάποιους από αυτούς, όπως οι κατασκευές και οι αγροτικές εργασίες η φύση της εργασίας προϋποθέτει περισσότερη μυϊκή δύναμη και μπορεί να μας φαίνεται φυσιολογικό, υπάρχουν όμως και άλλοι κλάδοι όπου η γυναικεία παρουσία είναι ακόμη και σήμερα αδικαιολόγητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παραδείγματα είναι οι προγραμματιστές υπολογιστών, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες και ακόμη και το finance.

    Τι διαφορετικό κομίζουν οι γυναίκες στον χώρο εργασίας;

    Οι γενικεύσεις είναι πάντα δύσκολες αλλά όπου έχουν δοκιμαστεί οι γυναίκες αποδείχθηκαν εξαιρετικοί ηγέτες. Δουλεύουν σκληρά, είναι πολύ αποτελεσματικές στην επικοινωνία και έχουν πολύ υψηλά πρότυπα. Οι γυναίκες είναι πιο γενναιόδωρες, δίκαιες και έχουν υπομονή, κατανόηση και πολύ υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης. Είναι ομαδικοί παίκτες, οργανωτικές και έχουν την ικανότητα να ασχολούνται με περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα καταφέρνοντας την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή.Οι αρετές των γυναικών στο χώρο εργασίες παγιώνουν το ρόλο τους στον επαγγελματικό κόσμο

    Αυτές οι σημαντικές αρετές που οι γυναίκες μεταφέρουν στο χώρο εργασίας τις βοηθούν να παγιώσουν το ρόλο τους στον επαγγελματικό κόσμο βοηθώντας τον να γίνει πιο προοδευτικός και καινοτόμος.  Αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους άλλους και ειδικότερα τις άλλες γυναίκες.  Θα τολμούσα να πω ότι αλλάζουν γενικότερα το εργασιακό πρότυπο, συμβάλλοντας να δουν με διαφορετικό τρόπο το ρόλο τους και οι άνδρες συνάδελφοί τους. 

    Έχει συντελέσει η εφαρμογή των κριτηρίων ESG στη συμπερίληψη στο χώρο εργασίας;

    Οι εταιρείες είναι αποδέκτες της απαίτησης της κοινωνίας να αυξήσουν το diversity στις διοικητικές τους θέσεις αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ανταποκριθούν και να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία σε περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και διοικητικά θέματα (ESG). Οι πιέσεις αυτές προέρχονται τόσο από τους επενδυτές όσο και από το προσωπικό και τους πελάτες τους με κύριο αίτημα την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια και τις διοικητικές θέσεις όσο και την μισθολογική τους ισοτιμία.

    Η απαίτηση αυτή δεν σταματά-και σωστά- μόνο στις γυναίκες αλλά περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες που λόγω του προσανατολισμού τους έχουν εκτοπιστεί στο περιθώριο της εταιρικής ιεραρχίας. Ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, είμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν πραγματικά μεγάλα περιθώρια να απαντήσουμε πραγματικά στην πρόκληση αυτή.

    Ποιος ήταν ο δικός σας «οδηγός» στην καριέρα σας; Η καλύτερη συμβουλή που σας έδωσε ποτέ κάποιος;

    Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών που πάντα ήθελα να ζήσουν σε μια χώρα ίσων ευκαιριών όπου το φύλο και η «διαφορετικότητα» δεν σε καταδικάζει σε δεύτερους ρόλους.  Οι κόρες μου μεγάλωσαν μαζί με το ρόλο μου στην KPMG.  Η διαδρομή μου θέλω να πιστεύω ότι θα τις βοηθήσει και στο δικό τους δρόμο της επαγγελματικής ολοκλήρωσης, της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης.

    Πολλοί μέντορες και συνεργάτες με έχουν βοηθήσει με τις συμβουλές τους. Και αν μπορώ να «συμβουλέψω» κάτι τις νέες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή είναι να μην αγνοούν καμία συμβουλή, κανένα feedback.  Εμένα με σημάδεψε κάτι που η δική μου μέντορας μου είπε κάποια στιγμή που είχα σχεδόν αποφασίσει να τα παρατήσω «Αν θέλεις πραγματικά να τα καταφέρεις, θα βρεις τον τρόπο.  Αν δεν θέλεις πάλι, ακόμα πιο εύκολα θα βρεις μια δικαιολογία».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ