• Οδηγούμε το Hyundai Kona Electric (video)!

    Στο τιμόνι του ηλεκτρικού Kona εντυπωσιαστήκαμε από την άνεση, την αυτονομία, την ήπια επιτάχυνση και την ποιότητα μετακίνησης

    Αφιέρωμα Charge N Go

    Στο τιμόνι του ηλεκτρικού Kona εντυπωσιαστήκαμε από την άνεση, την αυτονομία, την ήπια επιτάχυνση και την ποιότητα μετακίνησης.

    Το Kona Electric ήρθε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και εδώ αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς όλα του τα χαρακτηριστικά. Είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε εκτενώς και να διαπιστώσουμε στην πράξη πόσο αποτελεσματικό είναι. Η πρώτη εντύπωση ήταν εξαιρετική και κάθε μέρα που περνούσε με κέρδιζε η ευκολία οδήγησης.

    Μπαίνοντας στο εσωτερικό, το πρώτο πράγμα που σου τραβάει την προσοχή είναι τα τέσσερα κουμπιά στη θέση του επιλογέα ταχυτήτων: P, N,D,R. «Τόσο απλό;» σκέφτεσαι και όντως έτσι είναι. Για κάποιον που έμαθε να οδηγεί σε κακοσυγχρονισμένο ιταλικό κιβώτιο αυτό μοιάζει απίθανο. Όπως και το ξεκίνημα, πως να εξηγήσεις σ’ έναν οδηγό παλιού αυτοκινήτου, πως όσο κρύο και να είναι το πρωινό, μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως.

    Το ηλεκτρικό Kona είναι ένα εξαιρετικά άνετο, εντός πόλης, αυτοκίνητο. Η ακαμψία του αμαξώματος και η ενδοτικότητα της ανάρτησης (MacPherson εμπρός, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω) παίζουν σημαντικό ρόλο στην απρόσκοπτη μετακίνηση. Μετά είναι το γκάζι. Είχαμε στα χέρια μας την έκδοση των 204PS με σταθερή ροπή 395Nm με τη μπαταρία των 64kwh.

    Η επιτάχυνση είναι σταθερή και εθιστική, σε κάθε πάτημα του γκαζιού. Όσο απότομο κι αν είναι αυτό, οι εμπρός κινητήριοι τροχοί με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών δε σπινάρουν καθόλου. Αξίζει να τονιστεί πως το σύστημα αντισπιναρίσματος είναι τόσο καλά ρυθμισμένο που επιτρέπει ένα ελάχιστο γάντζωμα του τροχού ίσα ίσα για να πετύχεις καλύτερη επιτάχυνση.

    Οι επιταχύνσεις εν κινήσει είναι απολαυστικές, τα προσπεράσματα αστραπιαία και αν θέλεις να ελίσσεσαι στην κυκλοφορία της πόλης αποφεύγοντας τους «νεοσαλίγκαρους» το Kona Electric είναι ότι καλύτερο. Η απουσία θορύβου, αλλαγών ταχυτήτων και η αβίαστη επιτάχυνση σε συνδυασμό με την ηχομόνωση συνθέτουν μια ποιότητα μετακίνησης πρωτόγνωρη για τα σημερινά δεδομένα. Ναι το ηλεκτρικό Kona έχει επίπεδα άνεσης που μόνο σε λιμουζίνα βρίσκει κανείς, αλλά σε 5πλάσια τιμή.

    Η κάμερα οπισθοπορείας βοηθά στις επιτόπιες μανούβρες ενώ στα πολύ λίγα χιλιόμετρα παράγεται ένας ανεπαίσθητος ήχος που ειδοποιεί τους πεζούς. Το Kona Electric στρίβει ισορροπημένα, με σημαντικά περιθώρια ασφαλείας, χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους που προσφέρει η τοποθέτηση των μπαταριών στο πάτωμα.

    Η αίσθηση των φρένων επηρεάζεται από την ανάκτηση ενέργειας, αλλά είναι τελικά θέμα συνήθειας. Υπάρχουν επιμέρους χαρτογραφήσεις (Eco, Normal, Sport) όπως και δυνατότητα ρύθμισης του ρυθμού ανάκτησης ενέργειας. Μπορείς αν θες να μην χρησιμοποιείς καθόλου το φρένο. Συνολικά έχω την αίσθηση πως το Kona Electric είναι καλύτερο από το αντίστοιχο συμβατικό Kona, κάτι που πρώτη φορά μπορώ να πω, παρότι έχω δοκιμάσει όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς.

    Κλείνοντας θέλω ν’ αναφερθώ στην αυτονομία. Είδα κατανάλωση 17kwh/100km χωρίς προσοχή και 14kwh/100km με προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς άνετα να συμπληρώσεις πάνω από 500km χωρίς φόρτιση. Πρακτικά δηλαδή θα χρειάζεσαι φόρτιση μια φορά στις 10 μέρες. Το Kona Electric φουλάρει με 6.5 ευρώ.

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Hyundai Kona Electric

    Κινητήρας: Ηλεκτρικός
    Ισχύς: 150KW/204PS
    Ροπή: 395NM
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
    Κιβώτιο: Μια σχέση
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7.9 sec
    Τελική ταχύτητα: 167 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη)
    Μεικτή κατανάλωση: 17kwh/100 km (δοκιμής)
    Χωρητικότητα μπαταρίας: 64kwh
    Εκπομπές CO2: 0 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
    Βάρος: 1700 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.180/1.800/1.570 mm
    Μεταξόνιο: 2.600 mm
    Χώρος αποσκευών: 366 -1044lt (διθέσια διαμόρφωση)
    Τιμή: από 37.190 € (30χ. με την κρατική επιδότηση +απόσυρση)

    Διαβάστε επίσης: 

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Η επόμενη μέρα της ηλεκτροκίνησης!

    Ταξιδεύουμε με το VWid3 (video)

    Δοκιμή Mazda MX30: Παιδί της πόλης!

    Διαβάστε περισσότερα για την ηλεκτροκίνηση και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας στο μεγάλο αφιέρωμα Charge N Go του mononews.gr