• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Shell: Διαθέτει στους επενδυτές της έκτακτο ποσό ύψους 7 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Ben Van Beurden, πρώην CEO Shell


    Οι μέτοχοι της Royal Dutch Shell θα λάβουν έκτακτο ποσό ύψους 7 δισ. δολαρίων, αφού η εταιρεία υποσχέθηκε να τους διαθέσει τα τρία τέταρτα των εσόδων από την πώληση των κοιτασμάτων πετρελαίου σχιστόλιθου στην Πέρμια Λεκάνη του Τέξας, στην ConocoPhillips.

    Η νέα δέσμευση έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Shell αύξησε το μέρισμα της σχεδόν κατά 40% και ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 2 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι ο ενεργειακός γίγαντας εργάζεται σκληρά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά από την ιστορική περικοπή του μερίσματος της πέρυσι εν μέσω της πανδημίας.

    «Αποδεικνύει χωρίς καμία αμφιβολία ότι η Shell είναι επικεντρωμένη στο να κερδίσει πίσω τους μετόχους», ανέφεραν αναλυτές της Bernstein Research σε σημείωμά τους.

    Οι μετοχές B της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 3,2% νωρίτερα, στις 1.477 πένες.

    Αναδιαμόρφωση στρατηγικής

    Από τα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα λάβει η Shell από την πώληση στην Πέρμια Λεκάνη που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους της. Κατά τα λοιπά, “το βασικό σενάριο είναι να πραγματοποιηθεί αυτό ως εξαγορά μετοχών”, δήλωσε ο Wael Sawan, διευθυντής της Shell, σε συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας τη Δευτέρα.

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, πιθανότατα το τέταρτο τρίμηνο όταν κλείσει επίσημα η συναλλαγή, είπε. Η πληρωμή των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι επιπλέον της προηγούμενης δέσμευσης της εταιρείας να διανείμει το 20% έως 30% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες της στους επενδυτές, διευκρίνισε η Shell σε δήλωσή της.

    Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις αποδόσεις των μετόχων σε σχέση με την ανάπτυξη, μετά από χρόνια κινήσεων επέκτασης. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια και τους παρείχαν άφθονα μετρητά προκειμένου να το πράξουν.

    Η αποχώρηση της Shell από την Πέρμια πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία ο αγγλο-ολλανδικός γίγαντας αναδιαμορφώνει τη στρατηγική του υπέρ των καυσίμων με λιγότερη ένταση άνθρακα, ενώ στοχεύει στις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ