• Οικονομία

    Τέσσερις άξονες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ή μηδενικό Φόρο

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Σε 4 άξονες προτείνει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στους τραπεζίτες να κινηθούν σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να σταθεί τελικώς δυνατή η περαιτέρω χρηματοοικονομική ενίσχυση και η περαιτέρω μόχλευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Το θέμα αυτό αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο τόσο για το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες καθώς τα κεφάλαια του Ταμείου αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Παρά το γεγονός πως οι τράπεζες διατείνονται ότι οι μικρομεσαίες εταιρίες δεν είναι πάντα bancable ή δεν μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν εν τούτοις τα κεφάλαια είναι πολλά και οι πύλες της χρηματοδότησης πρέπει να ανοίξουν σημειώνουν κυβερνητικές πηγές που εργάζονται σε 4 άξονες:

    Χρηματοδότηση με ενέχυρο τις εισπράξεις έργων

    -Χρηματοδότηση κατά έργο. Όπως και στο εξωτερικό ας σημειωθεί πως οι μεγάλες συμβάσεις του ιδιωτικού ή ακόμη περισσότερο του Δημόσιου Τομέα που μπορούν να αξιολογηθούν μέσα από την αξιολόγηση του αντισυμβαλλόμενου και είναι δυνατόν να αποτελέσουν ένα είδος σημαντικού ενεχύρου για τις τράπεζες αντί ενέχυρο να αποτελούν μόνον τα ακίνητα που αποδείχτηκε πως τελικώς δεν βοήθησαν και πολύ στις ανακτήσεις κόκκινων δανείων.

    Αυτή είναι μια πάγια τακτική στο εξωτερικό και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν τρόπους να ξεπεράσουν τη μη δυνατότητα αξιολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Επομένως η αξιολόγηση του project με ενέχυρο τις εισπράξεις αποτελεί έναν βατό τρόπο διαφυγής των προβλημάτων.

    Ακρίβεια στη μέτρηση κινδύνου

    – Σωστή καταμέτρηση του κινδύνου καθώς μεγάλο τμήμα των έργων που χρηματοδοτούνται δεν είναι με τραπεζική αλλά με κοινοτική χρηματοδότηση. Αυτό οδηγεί και σε μια λογική κοστολόγησης του δανείου, διαφορετική, που καθιστά ευκολότερη την αποπληρωμή του για την επιχείρηση.

    Επιμερισμός κινδύνου στα χαρτοφυλάκια

    – Επιμερισμός του κινδύνου με διασπορά των χρηματοδοτήσεων ανά κλάδο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να δημιουργηθούν συνδυαστικές προβολές ώστε η δεξαμενή δανείων να περιλαμβάνει κλάδους υψηλότερου κινδύνου με έργα βεβαιότερης απόδοσης και κλάδους χαμηλότερου κινδύνου με έργα των οποίων η απόδοση ενδέχεται να υποκρύπτει αυξημένο κίνδυνο.

    Η ρευστότητα των τραπεζών πρόκριμα για κεφάλαια κίνησης

    – Η μεγάλη δεξαμενή ρευστότητας για τις τράπεζες με σωστή καταμέτρηση του κινδύνου θα πρέπει να επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να αξιολογούν τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιριών ή ακόμη και να τα καταρτίζουν μαζί τους. Με αυτό το σκεπτικό η αξιολόγηση επιχειρησιακών σχεδίων δίδει άλλες προοπτικές στη χρηματοδότηση ενώ αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο ακόμη και δάνεια που θα αφορούν κεφάλαια κίνησης.

    Διαβάστε επίσης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ