• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικρή άνοδος για τα futures μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Μάιο

    • NewsRoom


    Ήπια ανοδικά κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα, καθώς τα νέα στοιχεία από την ανεργία τον Μάιο έδωσαν αισιοδοξία στους επενδυτές οι οποίοι ωστόσο αξιολογούν ακόμα τα χθεσινά στοιχεία από την αγορά εργασίας ενώ προβληματίζονται ότι η οικονομική ανάκαμψη θα φέρει αύξηση του πληθωρισμού.

    Η πορεία της αγοράς εργασίας απασχολεί έντονα τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται πως μια πιθανή ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, θα οδηγήσει νωρίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από τη FED, προκειμένου να μην υπερθερμανθεί η αμερικανική οικονομία.

    Οι αρχικές αιτήσεις για έναρξη καταβολή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τις 400.000 για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαΐου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 385.000. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 978.000 τον Μάιο, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του προηγουμένου έτους. Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά και εμφάνισαν 654.000 νέες θέσεις έναντι των αρχικά ανακοινωθέντων 742.000. Έτσι ο Dow Jones έκλεισε στις 34.577,04 μονάδες με απώλειες 0,07%, ο S&P 500 στις 4.192,85 μονάδες με πτώση 0,36% και ο Nasdaq στις 13.614,51 μονάδες με απώλειες 1,03%.

    Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,8% τον Μάιο από 6,1% τον Απρίλιο, καθώς η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 559.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα για να δείξουν αύξηση κατά 278.000 θέσεις εργασίας αντί για 266.000, όπως αναφέρθηκε πρωτίστως. Οικονομολόγοι είχαν κάνει πρόβλεψη για 650.000 θέσεις εργασίας.

    Οι μετοχές των αγαπημένων του λιανικού εμπορίου AMC Entertainment και BlackBerry μειώθηκαν την Παρασκευή.  Λίγο πριν το καμπανάκι της Παρασκευής, η AMC χάνει 8%, ενώ η Blackberry που έκλεισε χθες με άνοδο, σημειώνει πτώση σχεδόν 2%.

    Η μετοχή της Facebook σημειώνει πτώση 0,5% όταν οι ρυθμιστικές αρχές του Η.Β. και της ΕΕ ξεκίνησαν επίσημες έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσον το μέσο κοινωνικής δικτύωσης παραβιάζει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώνουν διαφημιστές προκειμένου να τους ανταγωνίζεται μέσω της δικής του διαφημιστικής δραστηριότητας.

    Η μετοχή της Broadcom αυξήθηκε 0,3% όταν η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα τρέχοντος τριμήνου πάνω από τις προσδοκίες, επωφελούμενη από την αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G. Η μετοχή της Wells Fargo αυξήθηκε 1% μετά την αναβάθμισή της από την Bank of America σε «buy» από «nutral», λέγοντας ότι εξακολουθεί να έχει σημαντική άνοδο, παρά τα κέρδη 50% μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η νέα ηγετική της ομάδα προσπαθεί να βρει νέες ροές εσόδων και να κατευνάσει τις ρυθμιστικές αρχές.

    Έτσι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones αυξάνονται κατά 0,2%, του S&P 500 προσθέτουν 11 μονάδες ή 0,3% και του τεχνολογικού Nasdaq σημειώνουν μικρή άνοδο 0,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ