• First Top Stories

    Επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας 5ετίας στους δικαστικούς

    • NewsRoom


    Με απόφαση της Γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων της 20-9- 2016, επιστρέφεται το 25%  του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας (2011-2016) στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων καθώς και στους συνταξιούχους δικαστικούς. Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1147/2016, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προβούν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμες).

    Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις περί παραγραφής.

    Στο σκεπτικό της ΠΟΛ αναφέρεται πως  η απόφαση ελήφθη στo πλαίσιo της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών οι οποίοι τυγχάνουν έκπτωσης 25% στον φόρο εισοδήματος τους καθώς επίσης και στις αποφάσεις του Μισθοδικείου στο οποίο προσέφυγαν δικαστές και οι οποίες είναι αμετάκλητες και δεσμευτικές για τη Διοίκηση.

    Όπως γίνεται γνωστό από την ΠΟΛ, σε διάφορες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών κατατέθηκαν πολλαπλά αιτήματα δικαστικών λειτουργών οι οποίοι αιτούνται οι αποδοχές και οι συντάξεις τους να τύχουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης με αυτούς που προσέφυγαν στο Μισθοδικείο και δικαιώθηκαν.

    Νωρίτερα σε άλλο ρεπορτάζ το mononews.gr έγραφε:

    Άστραψαν και βρόντηξαν σύσσωμες οι δικαστικές Ενώσεις της χώρας για την επιχειρούμενη παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστικών πέραν του συνταγματικού ορίου των 67 ετών, θέμα που έθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Πέμπτη.

    Νωρίς το πρωι, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε οξύτατους τόνους κάλεσε τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν θέση έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε ερμηνείας διαφορετικής από αυτήν που ενέχει το Σύνταγμα. Προειδοποιεί μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

    Λίγο αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσαν από κοινού και οι υπόλοιπες δικαστικές Ενώσεις (Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Διοικητικών Δικαστών, καθώς και των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), με την οποία κατακεραυνώνουν την πρόταση για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης, χαρακτηρίζοντας τη «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων».

    Στην κοινή ανακοίνωση των δικαστικών Ενώσεων, αναφέρεται ενδεικτικά ότι «η συνταγματική αυτή διάταξη (σσ: για το όριο ηλικίας) η έννοια της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα».

    Παράλληλα εκφράζουν εκ νέου τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι «ο Πρωθυπουργός, ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί 5 μήνες να συναντήσει τις Δικαστικές Ενώσεις , παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».

    Τις συζητήσεις για παράταση, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στη θέση τους τόσο η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, όσοι και οι λοιποί κορυφαίοι δικαστικές παράγοντες, αποκάλυψε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου μιλώντας σε εφέτες και προέδρους εφετών μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου, το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, εκείνος υπήρξε «πολύ θετικός» και οι ανώτατοι δικαστικοί με επιχειρήματα προσπάθησαν να πείσουν ότι το Σύνταγμα μπορεί να παρακαμφθεί.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ελέχθη στον πρωθυπουργό ότι παρά τη συνταγματική απαγόρευση που είναι ρητή, μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση καθώς το όριο των 67 ετών που θέτει το Σύνταγμα, τίθεται για την προστασία των ίδιων των δικαστών, ενώ μεγαλύτερο όριο δεν σημαίνει και αντισυνταγματική πρόβλεψη. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο των δικαστών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για «εκτροπή» και για πρωτοφανή αντισυνταγματική μεθόδευση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Παππάς: Γιατί οι περισσότεροι αναλυτές είναι θετικοί για τη μετοχή της Star Bulk Carriers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΚΡΑΤΣ: 3,8 εκατ. ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα!

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ