• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας: Ενδεχόμενο παράτασης των αναβαλλόμενων υποχρεώσεων και μετά τον Απρίλιο

    • NewsRoom
    Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 120 δόσεις

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Τι είπε o υπουργός Οικονομικών για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και Πρόγραμμα Γέφυρα

    Οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι, δεν θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες άμεσα, ωστόσο αποδεικνύεται ότι και στο οικονομικό και στο υγειονομικό πεδίο έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

    Οσο περισσότερο λειτουργεί η οικονομία τόσο επιταχύνεται η επιστροφή στην κανονικότητα, είπε ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνοντας ότι οι πολιτικές στήριξης θα συνεχιστούν από την κυβέρνηση όσο είναι δυνατόν.

    Η κοινωνία επέδειξε δύναμη και αντοχές, η κυβέρνηση επέδειξε υπευθυνότητα, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα.

    «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ωστόσο δεν είναι οι ίδιες δυσκολίες με το παρελθόν. Τώρα ακολουθούμε όλες οι χώρες επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Σήμερα μισθοί και συντάξεις διατηρούνται και γίνονται λελογισμένες μειώσεις φόρων. Σήμερα επίσης έχουμε σημαντική αύξηση των καταθέσεων, είτε από ανασφάλεια ή λόγω του ότι δεν μπορούν να ξοδέψουν λόγω του κλεισίματος της αγοράς», ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι βλέπουμε μια μετατόπιση της οικονομίας και των καταναλωτικών συνηθειών.

    Για τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο είναι δυνατό, μέσω εργαλείων όπως οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Στις 4 πρώτες Επιστρεπτέες όσοι κάνουν δήλωση δεν παίρνουν όλοι επιστρεπτέα (καθώς για παράδειγμα κάποιοι δεν δείχνουν μείωση τζίρου). Ηδη έχουμε ξεπεράσει τις 600.000 αιτήσεις. Ισχύουν οι βασικές αρχές της Επιστρεπτέας 5. Για την παράταση στην υποβολή αιτήσεων ανέφερε ότι αφενός δεν βοηθάει γιατί αργεί η εκταμίευση των χρημάτων, βοηθά όμως λογιστές και επιχειρήσεις που θέλουν να διορθώσουν λάθη που έχουν γίνει. «Δεν γνωρίζω πόσες επιχειρήσεις θα γίνουν τελικά δεκτές», είπε ο υπουργός.

    Για τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων έχουμε δώσει μαι προθεσμία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανεξεταστεί όταν δούμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

    Για τα κόκκινα δάνεια. Νομοθετήσαμε εκτός από τις αναστολές δανειακών υποχρεώσεων υλοποιήσαμε και το πρόγραμμα Γέφυρα που βοηθά να μη δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, μέσω της επιδότησης τους. Βοηθά τους πολίτες για 9 μήνες να κρατούν ενήμερα τα δάνειά τους. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς και για τα επιχειρηματικά δάνεια, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

    Για την επέκταση του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τις αναστολές των συμβάσεων, ο υπουργός είπε ότι τα προγράμματα που έγιναν για τη συγκράτηση των θέσεων εργασίας θα συνεχιστούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Τραπεζίτες: Νέα εφ΄όλης της ύλης συζήτηση με Σταϊκούρα – Ζαββό, εν αναμονή των νέων stress tests

    Χρήστος Σταϊκούρας: Κανένα σενάριο για πάγωμα των τεκμηρίων – Τι ισχύει για τις επιταγές

    Πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων για τον Ιανουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ