• Τράπεζες

    Τραπεζίτες: Νέα εφ΄όλης της ύλης συζήτηση με Σταϊκούρα – Ζαββό, εν αναμονή των νέων stress tests

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Σταϊκούρας – Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης – Γιώργος Ζαββός – Φωκίων Καραβίας


    Με το stress test των τραπεζών να είναι μπροστά, καθώς η πανευρωπαϊκή άσκηση που θα τεστάρει τις αντοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων σε περιβάλλον Covid-19 ξεκινάει στο τέλος του μήνα, αύριο Παρασκευή οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Βασίλης Ψάλτης (Alpha) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) θα έχουν εφ΄όλης της ύλης συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό για όλα τα κρίσιμα θέματα, δηλαδή «κόκκινα δάνεια», «Ηρακλής ΙΙ», πλειστηριασμοί και πτωχευτικός.

    Όπως είναι γνωστό το stress test θα εστιάσει στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, όπως η αντιμετώπιση των μορατόριουμ και πόσα από τα δάνεια που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής δόσεων επέστρεψαν στην κανονικότητα. Ήδη τα τραπεζικά επιτελεία έχουν «σκανάρει» τα δάνεια ένα προς ένα, προκειμένου να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία στον επόπτη ανά κλάδο δανειοδοτήσεων.

    «Ανάσα» για τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας θα φέρει η επέκταση του προγράμματος εγγυήσεων «Ηρακλής» και οι τράπεζες έχουν ήδη υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών παρατηρήσεις και προτάσεις για βελτίωση του προγράμματος.

    Η επέκταση του «Ηρακλή» είναι βασικό θέμα και στην ατζέντα των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, καθώς η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι προϋπόθεση για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

    Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με την DGComp για το σχήμα «Ηρακλής ΙΙ», ώστε να είναι έτοιμο να τεθεί σε ισχύ το Μάιο. Εκτιμάται ότι οι τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» θα είναι της τάξης των 30-32 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να προσφέρει εγγυήσεις 11-12 δισ. ευρώ, και θα αφορά όχι μόνο τα «κόκκινα» δάνεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, αλλά και τα κορωνοδάνεια.

    Ο πτωχευτικός, καθώς η «Δεύτερη ευκαιρία» προς ώρας έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα και τον Ιούνιο για τα νοικοκυριά, δημιουργεί ένταση διότι καταστρατηγήθηκε το χρονοδιάγραμμα. Και κυρίως καμία από τις απαιτούμενες 50 ΚΥΑ δεν έχει ακόμα πάρει σφραγίδα δημοσίευσης. Κάποιες πρώτες ΚΥΑ έχουν πάρει το δρόμο προς Φρανκφούρτη προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως από τους επόπτες.

    Αλλά και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έχει φέρει γκρίνια από τους θεσμούς, αλλά και τους τραπεζίτες. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι έχουν και όλες οι παρεμφερείς πράξεις, που σχετίζονται με πλειστηριασμούς που έχουν διεκπεραιωθεί και αφορούν τη μεταβίβαση και τη διανομή του εκπλειστηριάσματος, την έκδοση διαταγών πληρωμής, την επιβολή κατασχέσεων κλπ, πράξεις που επίσης δεν γίνονται.

    Στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθούν και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο για το ΤΧΣ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες BRRD (περί τραπεζικής εξυγίανση) και η συμμετοχή αυτή δεν θα θεωρείται κρατική βοήθεια (state aid).

    Διαβάστε επίσης: 

    Νόμος Κατσέλη: Παρατείνεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού

    Εθνική Τράπεζα: Εντός των επόμενων ημερών η υποβολή του επίσημου αιτήματος για είσοδο στο πρόγραμμα «Ηρακλής»

    Ενεργοποιείται το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ