• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Πάνω από τα 50 δολάρια μετά από έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στη Μέση Ανατολή

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε πάνω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενόπλοιο στη Μέση Ανατολή, η οποία εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα της περιοχής, την ώρα που στις ΗΠΑ ξεκινά η διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19.

    Τα futures σημείωναν άνοδο έως 1,7% στο Λονδίνο. Η έκρηξη, στο λιμάνι της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά τη ζημία που υπέστη ένα ακόμη πετρελαιοφόρο από πιθανή επίθεση που σημειώθηκε στον τερματικό σταθμό Shuqaiq της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι η επίθεση είναι μικρή, εντούτοις δείχνει έναν ευρύτερο γεωπολιτικό κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει το τομέα της ενέργειας στην περιοχή.

    Παράλληλα, υπήρξε αισιοδοξία στις ΗΠΑ, καθώς οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ξεκινούν, αφού έλαβε άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, το δολάριο αποδυναμώθηκε, ενισχύοντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο συγκεκριμένο νόμισμα.

    Oil climbs after a tanker explosion near a Saudi port

    Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% από τα τέλη Οκτωβρίου εν μέσω της κατασκευής νέων εμβολίων και της συμβιβαστικής συμφωνίας του ΟΠΕΚ + για την παραγωγή. Το Ιράν, εν τω μεταξύ, σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή το επόμενο έτος, εν αναμονή της χαλάρωσης των κυρώσεων μετά την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

    Τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του brent ενισχύονταν κατά 0,9%, στα 50,44 δολάρια ανά βαρέλι νωρίτερα στο Λονδίνο.

    Αντίστοιχα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate-WTI) μηνός Ιανουαρίου σημείωναν άνοδο κατά 45 σεντς, στα 47,02 δολάρια ανά βαρέλι.

    Αν και ορισμένες περιοχές της Ασίας έχουν ανακάμψει σημαντικά από τις τραγικές επιπτώσεις της πανδημίας και υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται από τον Νοέμβριο και μετά, η έξαρση της πανδημίας συνεχίζει να περιορίζει την κατανάλωση σε κάποιες χώρες.

    Η Νότια Κορέα εξετάζει αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η Γερμανία εισέρχεται σε σκληρό lockdown από την Τετάρτη, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

    Γερμανία: Σκληρό lockdown από την Τετάρτη και έως τις 10 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η Μέρκελ

    ΗΠΑ: Ξεκινάει η ιστορική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με ένα κομβόι από νταλίκες

    ΗΠΑ: Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις, οι «προσωπικότητες της χρονιάς» για το περιοδικό Time

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ