Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφικής και Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τι κρύβεται πίσω από τις κινήσεις της Τουρκίας στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν την Τρίτη σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει πως δεσμεύει με NAVTEX περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κλιμακώνοντας την ήδη προκλητική στάση της.
Η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.
Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα ότι θα πλεύσει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και για τον λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.
Επίσης, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.
«Πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο, στη κυριολεξία»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- JPMorgan: Ρίχνει στα τάρταρα τη μετοχή της Rheinmetall μετά από υποβάθμιση και μείωση τιμής στόχου κατά -30% – Κατρακύλα -8%
- Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε αγροτικές ενισχύσεις: Ανακτήθηκαν 16,3 εκατ. ευρώ από 27.193 δικαιούχους για το 2023
- Θεμιστοκλέους: Προκήρυξη για 1000 γιατρούς την επόμενη βδομάδα – 5.000 προκηρύξεις και 3.000 προσλήψεις Ε.Π το 2026
- FT: Νέο mega deal εξετάζει η Anthropic που θα εκτοξεύσει την αποτίμηση της σχεδόν στα 1 τρισ. δολάρια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.