• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Παρακαλώ απολύστε με! Στέλεχος που πληρωνόταν για να κάθεται ζητά αποζημίωση 2 εκατ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Ένα στέλεχος που έπαιρνε περίπου 18.000 δολάρια τον μήνα από την LafargeHolcim χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα, δεν κατάφερε μέσω, με την αγωγή που κατέθεσε, να αναγκάσει την τσιμεντοβιομηχανία να τον απολύσει, καταβάλλοντας του ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ζητούσε. Η χρονική συγκυρία ήταν λάθος.

    Όταν η εργοδότρια Lafarge ανακοίνωσε το 2015 πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού, στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Holcim, o Antoine Zenone ευελπιστούσε ότι θα μπορούσε να πετύχει μία «χρυσή» συμφωνία. Ωστόσο, η εταιρεία τού είπε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και οι Γάλλοι δικαστές του έχουν πει «όχι» – τρεις φορές στη σειρά.

    Το εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι ο Zenone δεν μπορούσε να επωφεληθεί από το σχέδιο εθελουσίας, επειδή είχε ήδη συμφωνήσει σε μια θέση ομογενούς στη Σιγκαπούρη. Με την κίνηση αυτή ανεστάλη η γαλλική σύμβαση εργασίας του, αποκλείοντας τον από το πρόγραμμα που αφορούσε στο προσωπικό της Lafarge στη Γαλλία.

    O Zenone ζητούσε περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ (2,3 εκατομμύρια δολάρια), ενώ μέχρι πρόσφατα πληρώνονταν με 16.195 ευρώ ακαθάριστα το μήνα από τη Lafarge χωρίς να παράσχει καμία εργασία, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας.

    Οι δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες του κόσμου συγχωνεύτηκαν το 2015 για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αξία τους, καθώς η ζήτηση για οικοδομικά υλικά περιορίστηκε. Ωστόσο, οι μετοχές της LafargeHolcim υποχώρησαν τα επόμενα χρόνια λόγω της απώλειας της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ενός σκανδάλου που αφορούσε τις εργασίες στην εμπόλεμη Συρία.

    Ο διευθύνων σύμβουλος

    Όταν ο Zenone επέστρεψε από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος του υποκαταστήματος της Lafarge στη Σιγκαπούρη πριν από δύο χρόνια, η Lafarge του πρόσφερε μία θέση υπεύθυνου έργων, αλλά δεν δέχθηκε την θέση. Μάλιστα, στο προφίλ του στο LinkedIn δηλώνει ότι ξεκίνησε μια νέα εργασία σε έναν κατασκευαστή πλαστικών σωλήνων τον περασμένο μήνα.

    Η LafargeHolcim με ανακοίνωση της αρνήθηκε να σχολιάσει θέματα που αφορούν το προσωπικό. Ο Zenone επίσης δεν σχολίασε το θέμα.

    Στο πλαίσιο της συγχώνευσης, η Lafarge είπε στους εκπροσώπους του προσωπικού τον Μάιο του 2015 ότι περίπου 380 θέσεις εργασίας θα περικοπούν σε ολόκληρο τον κόσμο, εν μέρει μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης.

    Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο Zenone είχε γράψει ένα email, στο οποίο έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, όπου ανέφερε ότι συμφώνησε να πάρει τη θέση στη Σιγκαπούρη. «Ανυπομονώ να ξεκινήσω», έγραφε.

    Η γαλλική σύμβαση

    Αν είχε στείλει το μήνυμα δύο ημέρες μετά, ο Zenone θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εθελουσία.

    Ο ίδιος παραπονέθηκε αργότερα ότι παραπλανήθηκε για να αναλάβει τη δουλειά στη Σιγκαπούρη και ζήτησε να ισχύσει και πάλι η γαλλική σύμβαση.

    Είπε στη Lafarge στα μέσα του 2016 ότι συμφώνησε να αναλάβει τη θέση μόνο επειδή πίστευε ότι θα γίνει τελικά CEO της χώρας για τις δραστηριότητες των τσιμεντοβιομηχανιών στη νοτιοανατολική Ασία.

    Αυτό το επιχείρημα, το οποίο δεν συγκίνησε την LafargeHolcim, απέτυχε επίσης να πείσει το εφετείο του Παρισιού.

    «Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η δουλειά του έγινε ανυπόφορη, δεδομένου ότι συνέχισε να κατέχει τη θέση του για σχεδόν τρία χρόνια», έκριναν οι δικαστές. Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν η Lafarge ήταν υπεύθυνη για την αποτυχία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών στη Σιγκαπούρη.



    ΣΧΟΛΙΑ