ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εάν η Τουρκία σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε αυτήν, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.
«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (…) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι υλοποιήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας όσον αφορά την αποχώρηση των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο.
Η πενθήμερη κατάπαυση του πυρός λήγει απόψε στις 22.00 και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις του. Πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν ανέφερε ότι 1.200-1.300 Κούρδοι μαχητές παρέμεναν ακόμη κοντά στα σύνορα, στην περιοχή όπου η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μαι «ζώνη ασφαλείας». Χθες είχε δηλώσει ότι «αν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Αμερική δεν τηρηθούν, θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας από εκεί που την αφήσαμε, αυτή τη φορά με πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πάντως ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον είναι σε επαφή ώστε να συμφωνήσουν ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων και ότι η προσωρινή παύση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία θα μετατραπεί σε μόνιμη διακοπή αυτής της εκστρατείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το Ηρώδειο από την αρχή: Οι επεμβάσεις που θα το επαναφέρουν στην αυθεντική του μορφή αρχίζουν
- Ουάσιγκτον: Το ενεργειακό μέλλον Ευρώπης-ΗΠΑ, και συμφωνίες για LNG και ΑΙ
- Έλενα Τσάγκαρη (πρόεδρος ΕΚΕΑ) στο mononews: Τι συμβαίνει με το σύστημα αιμοδοσίας, πώς θωρακίζεται η χώρα
- Η Eurobank στο παγκόσμιο τραπέζι της AI – Τι είδε ο Σταύρος Ιωάννου στην Ινδία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.