• Διεθνής πολιτική

    Άρχισαν να οπισθοχωρούν οι Κούρδοι – Σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία στην Συρία

    • NewsRoom


    Στην κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες, διάστημα μέσα στο οποίο οι κουρδικές δυνάμεις στην βορειοανατολική Συρία (YPG) θα πρέπει να οπισθοχωρίσουν σε βάθος 32 χλμ, ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας που θέλει ο Ερντογάν, είναι το βασικό σημείο της συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες Άγκυρα και Ουάσινγκτον.

    Στην συμφωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικλ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβλέπεται επίσης ο αφοπλισμός των δυνάμεων του YPG και η κατεδάφιση των οχυρώσεών τους, ενώ εάν η συμφωνία τηρηθεί η τουρκική επιχείρηση θα λήξει οριστικά.

    Την συμφωνία επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε» διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση, μόνο όταν (οι κουρδικές δυνάμεις) αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή» σχολίασε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει ανοιχτά για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών» είπε χαρακτηριστικά.

    Η αντίδραση των Κούρδων

    Λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), γνωστοποίησαν ότι η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία.

    Το SDF δεσμεύθηκε να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο.

    Καμία συμφωνία για την Halkbank

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι η συμφωνία που κλείστηκε με την Τουρκία για τη Συρία δεν συμπεριλάμβανε κάποια διευθέτηση για το ζήτημα των κατηγοριών που απήγγειλαν προ ημερών Αμερικανοί εισαγγελείς σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank.

    Οι κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας -το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο- για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν είναι ζήτημα που επαφίεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε ο Πενς.

    Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός προβλέπει μόνο την άρση πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων και όχι το να μπει στο αρχείο η δίωξη που ασκήθηκε στη Halkbank, επέμεινε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

    Η στάση της ΕΕ

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν χθες Πέμπτη την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, προτρέποντας ταυτόχρονα την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της» αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του ISIS και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» συνεχίζει το κείμενο.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».



    ΣΧΟΛΙΑ