• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το μυστικό της επιτυχίας του μεγιστάνα που “φλερτάρει” με την Amazon και την Google

    • Bloomberg
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Μια σειρά επιτυχημένων επενδυτικών κινήσεων σε λιμάνια, ορυχεία και εμπορεύματα βοήθησε τον Gautam Adani να εξελιχθεί από έναν έμπορο διαμαντιών σε μεγιστάνα με περιουσία καθαρής αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τώρα ο Ινδός επιχειρηματίας στρέφει το ενδιαφέρον του σε αυτό που πιστεύει ότι αποτελεί την επόμενη πηγή εξασφάλισης τεράστιων εσόδων: Την πώληση  υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων σε εταιρείες όπως η Amazon.com Inc. και η Google Alphabet Inc.

    Η κυβέρνηση της Ινδίας εξετάζει ένα νέο νόμο ο οποίος θα προβλέπει την αποθήκευση δεδομένων σε τοπικό επίπεδο και η εταιρεία ADANI Enterprises Ltd. δήλωσε ότι πρόκειται να επενδύσει 700 δισεκατομμύρια ρουπίες (10,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για να δημιουργήσει “πάρκα” δεδομένων τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η ελπίδα του δισεκατομμυριούχου είναι να κεφαλαιοποιήσει τη ζήτηση από ξένες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες επεκτείνονται στην Ινδία, καθώς αυξάνεται η χρήση των smartphones και του Internet.

    Εάν ο προτεινόμενος νόμος ψηφιστεί “θα δημιουργήσει έκρηξη απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων, και αυτό θα χρειαστεί χωρητικότητα”, δήλωσε ο Adani σε μια σπάνια συνέντευξη στο Νέο Δελχί. “Αυτό θα είναι ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα προσελκύσει εταιρείες όπως η Google και η Amazon”.

    Πρόκειται για μια προσέγγιση που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της αυτοκρατορίας του Adani: Διαλέξτε την επόμενη καυτή βιομηχανία – ειδικά αυτή που προωθεί η κυβέρνηση – για να χτίσετε την υποδομή και συνεχίστε μέχρι να βρεθείτε στην κορυφή.

    Όπως η Κίνα, έτσι και η Ινδία επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να αυξήσει την υποδομή της, καθώς προσπαθεί να διπλασιάσει το ΑΕΠ σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

     Η οικοδόμηση του κράτους

    Όταν η ινδική κυβέρνηση ζήτησε να γίνουν έργα φυσικού αερίου στις πόλεις της χώρας, η ομάδα της Adani έδωσε προσφορές και κέρδισε πολλές άδειες, κίνηση που την κατέστησε το μεγαλύτερο παίκτη στην λιανική αγορά φυσικού αερίου. Όταν ο Πρωθυπουργός Narendra Modi υποσχέθηκε να αναπτύξει την τοπική βιομηχανία για την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού, ο Adani κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει προμηθευτής του στρατού, προχωρώντας σε μια επιθετική εξαγορά αμυντικών εργολάβων.

    Και όταν η ομάδα της Adani αποφάσισε να συμμετάσχει στις δραστηριότητες των αερολιμένων, σε ορισμένες περιπτώσεις έδωσε προσφορές σχεδόν διπλάσιες από αυτές των βασικών ανταγωνιστών της.

    “Κύριος στόχος μας είναι η οικοδόμηση του κράτους μέσω της δημιουργίας υποδομών”, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος. “Ο όμιλος Adani επιλέγει να εστιάσει πάντα στους κλάδους που συμβαδίζουν με το όραμα της κυβέρνησης.”

    Οι μετοχές της Adani Enterprises Ltd., παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες την Πέμπτη στη Βομβάη. Από τις αρχές του έτους έχουν υποχωρήσει κατά 14% έναντι κερδών 7,2% του δείκτη S & P Sensex.

    Οι επιχειρήσεις

    Ο Adani, 57 ετών, έχτισε την αυτοκρατορία του εστιάζοντας στις επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα, ηλεκτρισμού και λιμένων, δείχνοντας έμπρακτα την ικανότητα του να ελίσσεται εν μέσω διαφορετικών πολιτικών κομμάτων και κυβερνήσεων, σε διάφορες χώρες αλλά και στο Νέο Δελχί.

    Το επίκεντρο της αυτοκρατορίας του είναι μία βιομηχανική έκταση 15.000 εκταρίων (150 στρεμμάτων) στην Mundra στο δυτικό κράτος του Γκουτζαράτ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του ομίλου και το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Ο Adani άρχισε τις εμπορικές δραστηριότητες του μεγαλύτερου λιμανιού στο Mundra το 2001 και ανέπτυξε το βιομηχανικό σύμπλεγμα γύρω του τα επόμενα χρόνια, όταν ο Modi ήταν ο επικεφαλής του κράτους του Γκουτζαράτ. Από τότε, ο Adani διεύρυνε γρήγορα τις ποικίλες δραστηριότητές του, πολλές από τις οποίες αλληλοσυμπληρώνονται.

    Όπως και σε άλλες επιχειρήσεις υποδομής, με την επέκταση σε κέντρα δεδομένων, ο επιχειρηματίας θα εισέλθει σε ένα χώρο που απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο παίκτη από την Ινδία αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στη βιομηχανία.

    Προσωπικά Δεδομένα

    Ο Ambani υποστηρίζει ότι τα δεδομένα της Ινδίας πρέπει να ελέγχονται και να ανήκουν σε Ινδούς και όχι σε διεθνείς εταιρείες. Ο μικρότερος αδερφός του Ambani, Anil, έχει επίσης κατασκευάσει κέντρα δεδομένων στην Ινδία.

    Ένα σχέδιο νόμου της Ινδίας για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων του 2018 προβλέπει την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων σε έναν κεντρικό υπολογιστή ή σε ένα κέντρο δεδομένων που βρίσκεται στη χώρα, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας της αυτονομίας των ατόμων και των προσωπικών δεδομένων τους. Το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει έγκριση από τους νομοθέτες.

    “Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων τροφοδοτούν την ανάγκη των χωρών να ζητήσουν τη διατήρηση τους σε κέντρα που θα βρίσκονται εντός των συνόρων τους και η Ινδία να είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Δεν περιμένω από παγκόσμιους γίγαντες δεδομένων όπως το Google, η Amazon ή το Alibaba να αγνοήσουν αυτήν την αγορά”, δήλωσε ο Apalak Ghosh, υπεύθυνος ψηφιακού μετασχηματισμού στο Frost & Sullivan.

    Ενώ αυτό θα προσφέρει μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία στους παρόχους υπηρεσιών, η παράλληλη ανάγκη που θα υπάρξει για ακίνητα, σημαίνει ότι οι επενδύσεις μπορεί να ανέλθουν σε “δισεκατομμύρια δολάρια”, ανέφερε ο Ghosh.

     



    ΣΧΟΛΙΑ