• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το μυστήριο γύρω από την περιουσία του εκατομμυριούχου Jeffrey Epstein και τον τρόπο που τη δημιούργησε

    • Bloomberg

    Jeffrey Epstein


    Στη μια γειτονιά εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, κοντά στο περίφημο μουσείο Mile της Νέας Υόρκης, δύο αρχικά κοσμούν διακριτικά την είσοδο ενός από τα πιο πολυτελή αρχοντικά της πόλης: J.E.

    Πρόκειται για τα αρχικά του Jeffrey Epstein (Τζέφρι Έπσταϊν), του αυτοαποκαλούμενου ως “συλλέκτη” πλούσιων και ισχυρών ανδρών, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε κορίτσια μέσα στο πολυτελές σπίτι του στο Μανχάταν.

    Epstein House

    Τη Δευτέρα, καθώς οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποκάλυψαν τις νέες κατηγορίες, με βάση τις οποίες ο Epstein ήταν μέλος κυκλώματος σωματεμπορίας που οδήγησε δεκάδες νεαρές γυναίκες στο συγκεκριμένο σπίτι, οι βαριές πόρτες του σπιτιού φέρουν σημάδια από λοστό -απόδειξη ότι οι αρχές αναγκάστηκαν να εισβάλουν με τη βία μέσα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου μετά τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

    Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ανακάλυψαν εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες ύποπτες φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απεικόνιζαν ανήλικα κορίτσια.

    Η τελευταία εξέλιξη στο μακρύ, μακάβριο έπος του Jeff Epstein έρχεται πάνω από μια δεκαετία μετά από μια μυστική συμφωνία που του επέτρεψε να αποφύγει παρόμοιες κατηγορίες στη Φλόριντα. Τώρα, τα γνωστά ερωτήματα επανέρχονται σχετικά με τους πιθανούς δεσμούς του με εξέχοντα πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα.

    Μέσα σε όλη αυτή την ανατριχιαστική υπόθεση, υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων του. Παρά το γεγονός ότι συχνά αποκαλούνταν δισεκατομμυριούχος, η καθαρή αξία της περιουσίας του είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.

    Κατέχει μια επιχείρηση διαχείρισης κεφαλαίων που παρείχε υπηρεσίες τροφοδοσίας σε μεγιστάνες, με βασικό πελάτη το δισεκατομμυριούχο κάτοχο της Victoria’s Secret, Les Wexner, ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία του δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ και λίγοι στη Wall Street έχουν συνεργαστεί μαζί του με την ιδιότητα του χρηματιστή ή του διαχειριστή κεφαλαίων.

    Σύμφωνα με τους δικηγόρους του πριν από μια δεκαετία, η καθαρή αξία της περιουσία του ήταν εννεαψήφια. Σήμερα, είναι τόσο λίγα τα στοιχεία για την επιχείρηση του ή τους πελάτες του, που τα μόνα πράγματα που μπορούν να αποτιμηθούν με βεβαιότητα είναι τα ακίνητα του. Το αρχοντικό του Μανχάταν εκτιμάται ότι έχει αξία τουλάχιστον 77 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ένα ομοσπονδιακό έγγραφο που υποβλήθηκε πριν από την ακρόαση του Epstein για τον ορισμό εγγύησης.

    Έχει επίσης ακίνητα στο Νέο Μεξικό, στο Παρίσι και στα Παρθένα Νησιά των Η.Π.Α., όπου διαθέτει ιδιωτικό νησί και ένα κτήμα στο Palm Beach αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταξιδεύει σε όλα αυτά με ιδιωτικό αεροπλάνο και έχει τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων επτά Chevrolet Suburbans, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές.

    Τα πρώτα χρόνια

    Το ξεκίνημα της καριέρας του Epstein είναι πιο ξεκάθαρο. Γεννημένος το 1953 και μεγαλωμένος στο Μπρούκλιν, ο Epstein παρακολούθησε το Cooper Union και το Courant Institute της Νέας Υόρκης, αλλά αποχώρησε και από τα δύο χωρίς να πάρει πτυχίο. Για ένα διάστημα μεταξύ του 1973 και του 1975, δίδαξε μαθηματικά και φυσική στο ιδιωτικό σχολείο Dalton στο Μανχάταν, σύμφωνα με το βιογραφικό που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New York, ενώ ένας εκ των μαθητών του ήταν ο γιος του προέδρου της Bear Stearns, Alan Greenberg.

    Άρχισε να εργάζεται στην Bear Stearns το 1976 ως χαμηλόβαθμος υπάλληλος, βοηθός ενός trader. Η γρήγορη άνοδος του και οι επενδυτικές του επιλογές τον βοήθησαν να γίνει partner τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο Jimmy Cayne να εξαίρει τις ικανότητές του. Αποχώρησε το 1981 για να ιδρύσει την J. Epstein & Co., αλλά ένας διευθυντής της τράπεζας υποστήριξε ότι παρέμεινε κοντά στον Cayne και τον Greenberg και ήταν πελάτης μέχρι την πτώση της Bear Stearns.

    Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του Epstein είχε έναν αποκλειστικό στόχο: να εξυπηρετεί μόνο δισεκατομμυριούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Epstein έκανε όλα τα τηλεφωνήματα και τις επαφές για τις επενδύσεις.

    Les Wexner

    Τη δεκαετία του 1990, η εταιρεία ιδρύθηκε στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και σήμερα ονομάζεται Financial Trust Co. Ο βασικός πελάτης της ήταν ο Wexner, ο ιδρυτής της εταιρείας εσώρουχων L Brands (Victoria’s Sectet). Ο Epstein άρχισε να διαχειρίζεται τα χρήματά του στη δεκαετία του 1980 και όπως είχε αναφέρει στο προφίλ του επιχειρηματία το Vanity Fair το 2003, οι δύο άνδρες διατηρούσαν στενή σχέση μεταξύ τους, τόσο κοντινή ώστε ο Epstein εξαγόρασε την έπαυλη του Μανχάταν από τον Wexner.

    Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα πλήρωσε ο Epstein για να αποκτήσει την ιδιοκτησία.

    Ο Wexner αγόρασε το ακίνητο από το Birch Wathen School, ένα σχολείο του Μανχάταν το 1989. Το πούλησε το 1998 σε εταιρεία των Παρθένων Νήσων που ονομάζεται NES LLC, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Ο Epstein συνδέεται με τη NES, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία.

    Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη μεταβίβαση του ακινήτου έως το 2011, όταν η εταιρεία που ο Wexner χρησιμοποίησε για να αγοράσει το αρχοντικό, το μεταβίβασε στη Maple Inc. του Epstein με έδρα τα Παρθένα Νησιά, χωρίς χρήματα ( $ 0). Ο Epstein υπέγραψε και για τις δύο πλευρές της συναλλαγής.

    Ο Wexner, ο οποίος έχει περιουσία 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Δείκτη Bloomberg Billionaires, αρνήθηκε να σχολιάσει. Σταμάτησε να έχει σχέσεις με τον Epstein πριν από μια δεκαετία, όταν οι υποψίες για τον Epstein έγιναν γνωστές, με τα κατά ομολογία θύματα του να υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματίας χρησιμοποίησε τους υπαλλήλους του για να φέρνει τα εφηβικής ηλικίας κορίτσια της περιοχής στο αρχοντικό του Φλόριντα για σεξ και να τα πληρώνει προκειμένου να του φέρουν νέα θύματα. Τα κορίτσια ήταν νεαρά, ηλικίας 13 ετών.

     

    epstein house

    Κανένας από τους άλλους πελάτες του Epstein δεν έχει εντοπιστεί. Αλλά ενώ η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του παραμένει ένα μυστήριο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον Epstein.

    Ακόμη και πριν από το Σαββατοκύριακο, η συμφωνία χωρίς δίωξη που πέτυχε το 2008 είχε δεχθεί μεγάλες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες.

    Σήμερα, ανατριχιαστικές πληροφορίες διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης, καθώς οι εισαγγελείς αναφέρουν λεπτομερώς τα εικαζόμενα εγκλήματα που συνέβησαν στις κατοικίες του Epstein στο Μανχάταν και στο Palm Beach, στη Φλόριντα, από το 2002 έως το 2005, και αφορούσαν ανηλίκες μόλις 14 ετών, κατηγορώντας τον Epstein ότι “δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο θυμάτων”.

    Ο ίδιος πλήρωσε τα θύματα εκατοντάδες δολάρια σε μετρητά μετά από σεξουαλικές πράξεις, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Αν και αρχικά είχαν προσληφθεί για να κάνουν μασάζ στον Epstein, αυτό κατέληξε σε σεξουαλικής φύσης επαφή. Τουλάχιστον τρεις από τους υπαλλήλους του Epstein συμμετείχαν στην αναζήτηση και στην προώθηση των ανηλίκων για σεξουαλικές συναντήσεις μαζί του, καθώς και σε άλλους απροσδιόριστους “συνεργάτες”, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

    Κάποιος υπάλληλος του βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη, ενώ δύο άλλοι βοηθοί στο σπίτι του στο Palm Beach, όπου ήταν υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό των συναντήσεων εκεί και τη συνοδεία των θυμάτων σε ένα δωμάτιο στο σπίτι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

    Οι εισαγγελείς προσπαθούν να κατασχέσουν το αρχοντικό του Μανχάταν με το σκεπτικό ότι το ευρύχωρο ακίνητο χρησιμοποιήθηκε για σωματεμπορία. Το σπίτι χτίστηκε το 1932 για τον Herbert Straus, του οποίου οι γονείς ήταν ιδιοκτήτες του R.H. Macy & Co. και λέγεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο Μανχάταν.

    Το σίγουρο είναι ότι η μελλοντική κατοικία του Epstein θα είναι λιγότερο άνετη. Οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος επισείουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 45 έτη.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ