• Business

    ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς και εκτίναξη του τζίρου στο ΧΑ


    Τρίτος συνεχόμενος θετικός μήνας ήταν ο Μάιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει μηναία κέρδη 20,73%. Κατά τ’ άλλα κύριο χαρακτηριστικό στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η εκτίναξη του ημερήσιου τζίρου πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στο rebalancing, ενώ τάραξε τα νερά και το “γύρισμα” των τραπεζών στο “κόκκινο”, πλην της Πειραιώς.

    Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα πριν ισχύσουν οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard που αφορούν τις ελληνικές μετοχές. Υπενθυμίζεται πως, από την αυριανή συνεδρίαση, διαγράφεται η ΔΕΗ από τον MSCI Greece Standard και προστίθεται μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Attica Bank στον MSCI Greece Micro Cap.

    O γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 646,97 μονάδες, μετά από αρκετές διακυμάνσεις. Σημείωσε υψηλότερη τιμή στις 656,15 μονάδες αλλά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τις 650 μονάδες.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,55%, στις 179,56 μονάδες, ενώ κέρδη 1,48% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 778,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 54,92 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να κερδίζει ποσοστό άνω του 4%.

    Με βάση  τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo, ο Θ. Βασιλάκης της Aegean και ο Ανδρέας Κανελλόπουλος της Τιτάν ήταν οι κερδισμένοι της ημέρας.  Αντίθετα, στους χαμένους βρέθηκαν ο Prem Watsa της Eurobank και ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς.

    Οι τράπεζες παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις, αφού έχασαν τα υψηλά τους κέρδη και έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Μόνο η Πειραιώς ξεχώρισε κλείνοντας με κέρδη 3,44%. Η Eurobank υποχώρησε κατά 1% ενώ σημείωνε κέρδη 6%, η Alpha Bank από κέρδη άνω του 4% τερμάτισε τελικά με πτώση 3,94%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 2,71%.

    Στο μεταξύ, “ψυχρολουσία” υπέστησαν οι traders στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο τελικά να κλείνει αρνητικά, αφού μόνο η Πειραιώς (+3,44%) διατήρησε το θετικό της πρόσημο έως το τέλος. Αντίθετα, από το +6% η Eurobank έκλεισε τελικά στο -1%, ενώ έντονο ήταν και το “γύρισμα” της Alpha Bank, η οποία από το +4,33% έκλεισε τελικά με απώλειες 3,94%. Η Εθνική έκλεισε με απώλειες 2,71%.

    Η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, εμφανίζοντας αυξημένη μεταβλητότητα. Μέχρι τις 15:00, η μετοχή κινούνταν μεταξύ 3,11-3,20 ευρώ, με έντονες διακυμάνσεις και αρκετές πιέσεις. Από εκείνη την ώρα, μέχρι λίγο πριν το κλείσιμο έφτασε έως και το +4,43% για να κλείσει τελικά στο -0,32% και στα 3,15 ευρώ.

    Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με κέρδη 6,31%, η ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε άνοδο 5,79%, ενώ ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και ΟΠΑΠ τερμάτισαν με κέρδη άνω του 4%. Ο ΟΠΑΠ βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την κίνηση ματ της διοίκησης του να προχωρήσει σε πρόσθετη διανομή μερίσματος από αδιάθετα κέρδη προηγουμένων ετών, ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Με κέρδη 3,52% έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος που σημείωσαν οι Jumbo, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Folli Follie, Μυτιληναίος και Aegean.

    Σημαντικά κέρδη 11,11% κατέγραψε η Frigoglass έκλεισε με κέρδη 11,11%, η Ιντρακόμ ενισχύθηκε κατά 2,22%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/dim-mantzounis-h-alpha-bank-epestrepse-stin-kerdoforia/49885

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ