• Πολιτική

    Pyatt: H Ελλάδα έχει επιστρέψει ως ενεργός «παίκτης» εξωτερικής πολιτικής

    • NewsRoom


    «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει», είναι το μήνυμα που έστειλε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

    H Ελλάδα έχει επιστρέψει ως ενεργός «παίκτης» εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, κάτι που πιστοποιείται και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τον Πάιατ, η Συμφωνία δημιουργεί ευκαιρίες για να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στο μονοπάτι των βαλκανικών κρατών προς την ευρωατλαντική συμμαχία αλλά και για να «ξεκλειδώσουν» οι ανεκμετάλλευτες οικονομικές ευκαιρίες, ειδικά αυτή της συνδεσιμότητας της Θεσσαλονίκης με την ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων που θα αποκαταστήσει τον ιστορικό ρόλο της πόλης και θα την κάνει ένα κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι -μια πύλη για το εμπόριο, την ενέργεια, τη συνδεσιμότητα και την τεχνολογία ανάμεσα στα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο κόσμο.

    Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με τον Πάιατ, και άλλες αποδείξεις της επιστροφής της Ελλάδας όπως ο αγωγός EastMed, η ακμάζουσα σχέση της χώρας με το Ισραήλ ή η πολύ επιτυχής τριμερής σχέση Ελλάδα-Κύπρου-Ισράηλ.

    Ο πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου με την ολοκλήρωση του TAP, την εκκίνηση των εργασιών για τον αγωγό IGB και την ολοκλήρωση της επέκτασης του σταθμού της Ρεβυθούσας που διευκολύνει την παράδοση αμερικανικού lng. Όλα αυτά τα έργα δεν βοηθούν μόνο να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και να «ξεκλειδώσει» η βαλκανική πηγή ενέργειας για όλες τις χώρες βόρεια της Ελλάδας που τώρα εξαρτώνται πλήρως από την Gazprom και την χρήση της ενέργειας ως πολιτικού όπλου από τη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι το «κλειδί» για να «ξεκλειδώσει» αυτή η κατάσταση, τόνισε ο Pyatt.

    Ο ρόλος της Ελλάδας είναι ολοένα και πιο σημαντικός και για την περιφερειακή ασφάλεια. Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πιο στενή από ποτέ, συνεργασία με προεκτάσεις στην πλατφόρμα του ΝΑΤΟ, στις εργασίες που γίνονται στη βάση της Σούδας και στη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρεσβευτή Geoffrey Pyatt

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλωματικό Παρασκήνιο: Οι ΗΠΑ, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Geoffrey Pyatt και η κρίσιμη ημερομηνία



    ΣΧΟΛΙΑ