ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρές πιέσεις, τις ισχυρότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, δέχονται τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, καθώς η νομισματική κρίση στην Τουρκία έχει αναζωπυρώσει για τα καλά τον φόβο να προκληθεί ντόμινο στην περιοχή που θα πλήξει κυρίως τα πιο επισφαλή επενδυτικά προϊόντα.
Η απόδοση του διετούς τίτλου του ιταλικού Δημοσίου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ημερών, την ώρα που οι μετοχές δέχονταν πιέσεις σε όλο τον κόσμο, μετά τις βαριές απώλειες, άνω του 28%, που έχει καταγράψει η τουρκική λίρα αυτόν το μήνα.
Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού Bund ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.
«Είναι απλά μια προσπάθεια αναζήτησης ασφάλειας, με τις περιφερειακές αγορές και ιδίως τους βραχυπρόθεσμους ιταλικούς τίτλους να πλήττονται σχετικά περισσότερο», ανέφερε ο Martin van Vliet, υπεύθυνος στρατηγικής στην ING Groep NV.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα δέχονται επίσης πιέσεις και από την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης της χώρας στο μέτωπο των δαπανών.
Η απόδοση των 2ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έφτασε να ενισχύεται έως και κατά 18 μονάδες βάσης, στο 1,34%, ενώ εκείνη των 10ετών ενισχυόταν κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,07%.
Συγκριτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου σημείωνε άνοδο στο 4,26%, ενισχυμένη κατά 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή βρισκόταν στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση των 7ετών ενισχυόταν στο 3,81% από 3,752%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επί ξηρού ακμής η τουρκική λίρα: Κατρακύλα με το «καλημέρα» στην Ασία, οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έλενα Τσάγκαρη (πρόεδρος ΕΚΕΑ) στο mononews: Τι συμβαίνει με το σύστημα αιμοδοσίας, πώς θωρακίζεται η χώρα
- Η Eurobank στο παγκόσμιο τραπέζι της AI – Τι είδε ο Σταύρος Ιωάννου στην Ινδία
- Οι «μάχες» για τις μονάδες απορριμμάτων – Οι όμιλοι που διεκδικούν έργα 500 εκατ. και η Μεσόγειος ΑΕ
- Airbnb: Κληρονομείται το ακίνητο, δεν κληρονομείται η άδεια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.