ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Alpha Bank με την Unicredit αναφέρθηκε πριν από λίγο σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Βασίλης Ψάλτης.
Όπως είπε, η στρατηγική επένδυση της Unicredit με την Alpha αποκτά μεγάλη σημασία. Αποτελεί, όπως είπε, γέφυρα μεταξύ των αγορών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και ανοιχτή πρόσβαση των Ελληνικών επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στον εταιρικό μετασχηματισμό των τραπεζών, λέγοντας ότι πριν από δέκα χρόνια το μισό βιβλίο της τράπεζας ήταν κόκκινα δάνεια και τώρα δεν αποτελεί ούτε το 3%. Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των ιδίων κεφαλαίων λέγοντας ότι αποτελούν στρατηγική ευελιξία για τις τράπεζες. Και όχι μόνο μέσο ανάπτυξης. Η εταιρική διακυβέρνηση έχει μεγάλη σημασία, αφού οι επενδυτές βάζουν τα κεφάλαιά τους εκεί που υπάρχει αξιοπιστία.
Έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα στις κεφαλαιαγορές και τις τράπεζες, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε (τις τράπεζες) γιατί έχουν πιστολογική αξιολόγηση, ενώ οι κεφαλαιαγορές για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων σε επενδυτικά σχέδια μεγάλης διάρκειας.
Είπε ακόμα ότι στην Ευρώπη ενώ έχουμε πλούτο δεν έχουμε θεσμική αποταμίευση οποία ανέρχεται στο 37% των νοικοκυριών στην Ε.Ε., όταν στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 57%.
Από την πλευρά του ο CEO του Euronext Athens κ. Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία του μέτρου του κουμπαρά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο λέγοντας ότι είναι σημαντικό να βάζεις 100 ευρώ στον λογαριασμό σου και την άλλη στιγμή να βλέπεις άλλα 100 ευρώ από το κράτος.
Ο CEO της Star Bulks, που σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. στις 16 Σεπτεμβρίου, είπε ότι οι οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να βάλουν μετοχές της ναυτιλίας στο χαρτοφυλάκιό τους.
Νωρίτερα, τονίστηκε τόσο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και την πρόεδρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου ότι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η ένταξή του στο οικοσύστημα της Euronext δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων και ισχυρότερη διεθνή παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, την εταιρική διακυβέρνηση και την εποπτεία.
Το διπλό αυτό μήνυμα – περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και αυξημένες υποχρεώσεις – βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων του κ. Πιερρακάκη, και της κυρίας Λαζαράκου, κατά την έναρξη του Επετειακού Συμποσίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 2026 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Ο κοινός παρονομαστής ήταν σαφής, η κεφαλαιαγορά καλείται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η χώρα πρέπει να ανεβάσει αισθητά τις επενδύσεις της.
Το επενδυτικό κενό παραμένει μία από τις βασικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και αυτό ακριβώς ανέδειξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Με τις επενδύσεις να κινούνται σήμερα περίπου στα 46 δισ. ευρώ, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η υπέρβαση των 60 δισ. ευρώ έως το 2030. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ και θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε αυτή τη διαδρομή, το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να παραμείνει απλώς ένας μηχανισμός διαπραγμάτευσης τίτλων. Ο ρόλος του είναι ευρύτερος: να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην αποταμίευση και στις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Η ένταξη του Χ.Α. στο δίκτυο της Euronext προσθέτει ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερη διεθνή επενδυτική βάση και σε μια ευρύτερη δεξαμενή κεφαλαίων.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος, ωστόσο, είναι η αξιοπιστία.
Όσο μεγαλύτερη και πιο διεθνοποιημένη γίνεται η ελληνική αγορά, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για διαφάνεια, ενημέρωση των επενδυτών και αυστηρή τήρηση των κανόνων.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη να αλλάξει σταδιακά και η επενδυτική κουλτούρα των ελληνικών νοικοκυριών. Η αποταμίευση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να συνδεθεί περισσότερο με μακροπρόθεσμα επενδυτικά προϊόντα και λιγότερο να παραμένει αδρανής.
Η εικόνα της αγοράς έχει ήδη αλλάξει αισθητά τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Βασιλική Λαζαράκου.
Από το 2019 έχουν εγκριθεί 94 ενημερωτικά δελτία, μέσω των οποίων αντλήθηκαν συνολικά 25,3 δισ. ευρώ.
Η δυναμική παραμένει ισχυρή και το 2026. Μόνο κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, οι αντλήσεις κεφαλαίων έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά έχει επιστρέψει δυναμικά στον χάρτη της εταιρικής χρηματοδότησης.
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στις συλλογικές επενδύσεις.
Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει ανέλθει στα 25,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση άνω του 300% σε σχέση με το 2019. Στο ίδιο διάστημα εγκρίθηκαν 144 νέα αμοιβαία κεφάλαια.
Πρόκειται για μεγέθη που αποτυπώνουν όχι μόνο την αύξηση της ρευστότητας, αλλά και τη σταδιακή διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
Επιστρέφουν οι εισαγωγές – ανοίγει ο δρόμος για τη ναυτιλία
Στα σημάδια ωρίμανσης της αγοράς συγκαταλέγεται και η επανενεργοποίηση των εισαγωγών νέων εταιρειών.
Το 2025 καταγράφηκαν εννέα νέες εισαγωγές, ενώ ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι η δυνατότητα παρουσίας ναυτιλιακών εταιρειών στο Euronext Athens.
Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για μια οικονομία στην οποία η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους και πιο διεθνοποιημένους επιχειρηματικούς κλάδους.
Στο νέο περιβάλλον υπάρχει και μία ημερομηνία-ορόσημο, η 21η Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τότε αναμένεται η ένταξη της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές.
Η εξέλιξη ενισχύει το θεσμικό και επενδυτικό αποτύπωμα της χώρας και μπορεί να διευρύνει περαιτέρω το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.
Παράλληλα, όμως, σημαίνει ότι οι εισηγμένες, οι εποπτικές αρχές και όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να λειτουργούν με ακόμη υψηλότερα standards.
Με άλλα λόγια, η αναβάθμιση δεν είναι μόνο προνόμιο. Είναι και υποχρέωση.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί ήδη να προσαρμόσει τον εποπτικό της μηχανισμό στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Από το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί 288 έλεγχοι σε εισηγμένες εταιρείες, ενώ έχουν εξεταστεί περισσότερες από 1.200 καταγγελίες.
Στο ίδιο διάστημα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 42,6 εκατ. ευρώ σε 668 υποθέσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εποπτεία αποτελεί πλέον κρίσιμο παράγοντα για τη λειτουργία της αγοράς. Και όσο αυξάνεται η διεθνής έκθεσή της, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία και την ίση μεταχείριση των επενδυτών.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι τεχνολογικό.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης επένδυσης ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η επένδυση περιλαμβάνει νέα πληροφοριακά συστήματα, αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας και εργαλεία που επιτρέπουν αποτελεσματικότερη και ταχύτερη παρακολούθηση της αγοράς.
Στο νέο εποπτικό οπλοστάσιο προστίθεται πλέον και η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι δυνατότητές της μπορούν να αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για τον εντοπισμό μη αδειοδοτημένων παρόχων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας την ικανότητα της εποπτικής αρχής να εντοπίζει κινδύνους σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με ταχύτητα.
Διαβάστε επίσης:
Optima bank για Aegean: Στα 14,70 ευρώ η τιμή στόχος με σύσταση Buy
Piraeus Securities για BriQ Properties: Στα 3,75 ευρώ η τιμή στόχος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημόσια Ταμεία: «Μαϊμού» επιστροφές φόρων 40 εκατ. ευρώ – Στο στόχαστρο 46 πρόσωπα
- Ποια είναι η Millennium του Izzy Englander που έρχεται στην Ελλάδα – Ποιος θα αναλάβει επικεφαλής
- F1 Red Bull: Ο γιος του Ράικονεν, Ρόμπιν υπέγραψε συμβόλαιο
- Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση στην Ευρώπη, αρνητικά futures στην Wall, άτσαλη διόρθωση στις τράπεζες, κρατούν ΜΟΗ, ΕΛΠΕ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.