ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κερδοφορία των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων, παρά τις γεωστρατηγικές εντάσεις, τα προβλήματα που υπάρχουν κατά χρονικά διαστήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα στον Αραβικό κόλπο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μαύρη Θάλασσα, κινήθηκε στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και προσέγγισε τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναλυτικότερα, οι δεκαέξι ναυτιλιακές εισηγμένες εταιρείες που ιδρύθηκαν και διευθύνονται από Έλληνες εφοπλιστές, είχαν στο εξάμηνο, κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 1.694 δισεκατομμύρια δολάρια.
Άλλωστε, η συνολική ρευστότητα των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών προκύπτει και από τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv που αναφέρει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν αυτή την περίοδο 968 πλοία.
Αναλυτικότερα, οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 215 (216) φορτηγά πλοία, που αντιπροσωπεύουν το 13% της παγκόσμιας υπό ναυπήγησης χωρητικότητας, 431 (434) δεξαμενόπλοια, που αντιπροσωπεύουν το 28%, 224 (216) πλοία, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που αντιστοιχούν στο 13%, επίσης 50 (53) πλοία μεταφοράς LNG, που αντιστοιχεί στο 15% και 48 (43) πλοία μεταφοράς LPG, που είναι το 14% της υπό κατασκευής χωρητικότητας.
Αλλά, ας δούμε αναλυτικότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου:
Κορυφαία σε κέρδη στο εξάμηνο ήταν η εταιρεία Okeanis Eco Tankers Corp., του Γιάννη και Αριστείδη Αλαφούζου, η οποία γνωστοποίησε ότι θα δώσει στους μετόχους της, μέρισμα ύψους 5,25 δολάρια ανά κοινή μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το μέρισμα θα δοθεί στις 26 Αυγούστου
Όσον αφορά το εξάμηνο, τα έσοδα ήταν 489,0 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 174,1 εκατομμύρια δολάρια το 6μηνο του 2025.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 318,6 εκατομμύρια δολάρια το 6μηνο του 2026, σε σύγκριση με 39,4 εκατομμύρια δολάρια το 6μηνο του 2025.
Τα λειτουργικά έξοδα πλοίων ανήλθαν σε 25,6 εκατομμύρια δολάρια το 6μηνο του 2026, σε σύγκριση με 22,0 εκατομμύρια δολάρια το 6μηνο του 2025.
Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 8,25 δολάρια το 6μηνο του 2026, σε σύγκριση με 1,23 δολάρια το 6μηνο του 2025.
Σε κέρδη ακολούθησε η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Star Bulk Carriers Corp., του Πέτρου Παππά, η οποία κατέγραψε έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο 357. 412 εκατ. δολάρια και στο εξάμηνο 638.564 εκατ. δολάρια.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 184.946 εκατ. δολάρια και στο εξάμηνο τα 262.275 εκατ. δολάρια.
Στην τρίτη θέση, όσον αφορά τα κέρδη, έρχεται στο εξάμηνο η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Danaos, του Γιάννη Κούστα, που έχει έσοδα 468,200 εκατ. δολάρια και κέρδη 223, 357 εκατ. δολάρια.
Η εταιρεία, είχε κατά μέσο όρο 75 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 11 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου σε σύγκριση με 74 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 10 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου 2025.
Από τον συνολικό στόλο των 87 πλοίων, 78 πλοία ήταν απαλλαγμένα από χρέη, εκ των οποίων 66 δεν είχαν επιβαρυνθεί και 12 είχαν ενεχυριαστεί ως εγγύηση στο πλαίσιο της ανακυκλούμενης πιστωτικής μας διευκόλυνσης, η οποία παραμένει αχρησιμοποίητη.
Το βιβλίο παραγγελιών για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποτελείται επί του παρόντος από 28 νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας 176.292 TEU με αναμενόμενες παραδόσεις δύο πλοίων τον Σεπτέμβριο του 2026, δεκαπέντε πλοίων το 2027, επτά πλοίων το 2028 και τεσσάρων πλοίων το 2029.
Το βιβλίο παραγγελιών για πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου αποτελείται επί του παρόντος από τέσσερα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου Newcastlemax χωρητικότητας 211.000 dwt, όλα με αναμενόμενες παραδόσεις το 2028. Και τα τέσσερα νεότευκτα πλοία Newcastlemax θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τα πρότυπα εκπομπών Tier III του IMO και τις απαιτήσεις EEDI Phase III και θα είναι εξοπλισμένα με πλυντρίδες.
Σε μια pro forma, πλήρως παραδοτέα βάση, υποθέτοντας την παράδοση όλων των πλοίων που βρίσκονται υπό κατασκευή και σε παραγγελία, ο στόλος θα αποτελείται από 104 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με συνολική χωρητικότητα περίπου 662.041 TEU και 15 πλοία ξηρού φορτίου, συμπεριλαμβανομένων 11 πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου Capesize και τεσσάρων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου Newcastlemax, με συνολική χωρητικότητα περίπου 2,8 εκατομμυρίων DWT.
Η Costamare Inc., του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, είχε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 75,1 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχεί σε 0,62 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα στο εξάμηνο ανήλθαν σε 428, 078 εκατ. δολάρια και τα κέρδη ανήλθαν σε 218,046 εκατ. δολάρια.
Η ρευστότητα της εταιρείας έφτασε τα 423,0 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, υπέγραψε νέες συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 920 εκατομμυρίων δολαρίων και αναχρηματοδότησε υφιστάμενες υποχρεώσεις.
Η Navios Maritime Partners, της Αγγελικής Φράγκου, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είχε συνολικά έσοδα 357,0 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 106,3 εκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας είναι 3,64 δολάρια.
Η Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navios Partners, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, τόνισε: «Είμαι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2026, στα οποία αναφέραμε καθαρά κέρδη ύψους 106,3 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 212,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κέρδη ανά κοινή μετοχή ανήλθαν σε 3,64 δολάρια για το τρίμηνο και ανακοινώσαμε διανομή μετρητών 0,06 δολαρίων ανά μονάδα για το τρίμηνο.
Η Safe Bulker, του Πόλυ Β. Χατζηωάννου, κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είχε καθαρά κέρδη που ανήλθαν στο δεύτερο τρίμηνο στα 35,2 εκατ. δολάρια, έναντι μόλις 1,7 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2025, καταγράφοντας θεαματική βελτίωση.
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 33%, φτάνοντας τα 87,5 εκατ. δολάρια από 65,7 εκατ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση των ναύλων και στα πρόσθετα έσοδα από τα πλοία που διαθέτουν συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers).
Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,33 δολάρια, έναντι μηδενικής επίδοσης την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το EBITDA υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 54,8 εκατ. δολάρια από 24,2 εκατ. δολάρια.
Καθοριστική συμβολή στα αποτελέσματα είχε η αύξηση του μέσου ημερήσιου ισοδύναμου ναύλου (TCE), ο οποίος διαμορφώθηκε στα 20.642 δολάρια, έναντι 14.857 δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Ο στόλος της εταιρείας λειτούργησε κατά μέσο όρο με 45,13 πλοία κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Σε επίπεδο εξαμήνου, η εικόνα ήταν επίσης ιδιαίτερα θετική. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 57,4 εκατ. δολάρια, έναντι 8,9 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 24%, φτάνοντας τα 161,9 εκατ. δολάρια.
Όσον αφορά τη ρευστότητα, στις 30 Ιουνίου 2026 η εταιρεία διέθετε συνολικά διαθέσιμα ύψους 142,9 εκατ. δολαρίων, καθώς και αδιάθετες πιστωτικές γραμμές ύψους 200,1 εκατ. δολαρίων. Ο συνολικός δανεισμός της διαμορφωνόταν στα 511,4 εκατ. δολάρια.
Ο στόλος της Safe Bulkers αριθμούσε 46 πλοία, εκ των οποίων δύο βρίσκονταν προς πώληση, ενώ το πρόγραμμα ναυπήγησης (orderbook) περιλαμβάνει 10 νεότευκτα πλοία που ενσωματώνουν τεχνολογία συμβατή με τα πρότυπα IMO GHG Phase 3.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2026 η Safe Bulkers έγινε η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία με κοινή μετοχή που διαπραγματεύεται ταυτόχρονα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στο Euronext Athens, υπό τον τίτλο «SB».
Η United Maritime Corporation, του Σταμάτη Τσαντάνη, στο πρώτο εξάμηνο του 2026, είχε καθαρά έσοδα 17,9 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με τα 20,2 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2025.
Τα καθαρά κέρδη και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο ήταν 1,0 εκατ. δολάρια και 1,7 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις καθαρές ζημιές ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων και τις προσαρμοσμένες καθαρές ζημιές ύψους 4,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Το προσαρμοσμένο EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2026 ανήλθε σε 8,4 εκατ. δολάρια έναντι των 6,0 εκατ. δολαρίων για το 2025. Το TCE του στόλου για το εξάμηνο ήταν 17.202 δολάρια ανά ημέρα, σε σύγκριση με τα 12.744 δολάρια την ίδια περίοδο του 2025. Ο μέσος όρος ημερήσιων λειτουργικών εξόδων (OPEX) ανήλθε στα 6.442 δολάρια, σε σύγκριση με τα 6.332 δολάρια της αντίστοιχης περιόδου του 2025.
Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 30 Ιουνίου του 2026, ανήλθαν στα 12,1 εκατ. δολάρια, τα ίδια κεφάλαια στα 53,3 εκατ. δολάρια, ο συνολικός δανεισμός στα 94,2 εκατ. δολάρια, ενώ η λογιστική αξία του στόλου ανήλθε στα 143,5 εκατ. δολάρια.
Η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Globus Maritime Limited, του Αθανάσιου και Γιώργου Φειδάκη, είχε καθαρά κέρδη για την εξάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026, 5,1 εκατομμύρια δολάρια ή 0,24 δολάρια, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 3,35 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο πέρυσι ή 0,16 δολάρια βασική ζημία ανά μετοχή με βάση 20.582.301 σταθμισμένο μέσο αριθμό μετοχών.
Τα συνολικά καθαρά έσοδα στο εξάμηνο της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας EuroDry Ltd., του Αριστείδη Πίττα, διαμορφώθηκαν στα 30,5 εκατομμύρια δολάρια.
Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ανήλθαν σε 6,8 εκατομμύρια δολάρια ή 2,45 δολάρια και 2,41 δολάρια κέρδη ανά μετοχή που αποδίδονται στους μετόχους, αντίστοιχα.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους για την περίοδο ανήλθαν σε 7,3 εκατομμύρια δολάρια ή 2,61 δολάρια και 2,57 δολάρια, προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή που αποδίδονται στους μετόχους που ασκούν , αντίστοιχα.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 16,6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά μέσο όρο 11 πλοία ήταν στην κατοχή και λειτουργία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, με μέσο ημερήσιο ισοδύναμο ναύλου χρονοναύλωσης 17.452 δολάρια.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Dorian LPG Ltd., του Τζον Χατζηπατέρα, γνωστοποίησε ότι θα δώσει μέρισμα μετρητών συνολικού ύψους περίπου 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων ή 1,00 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 12 Αυγούστου 2026 σε όλους τους μετόχους που ήταν εγγεγραμμένοι στις 27 Ιουλίου 2026.
Ο μέσος ημερήσιος ναύλος ανά διαθέσιμη ημέρα για τον στόλο ήταν ύψους 75.926 δολάρια.
Τα καθαρά κέρδη είναι ύψους 138,3 εκατομμυρίων δολαρίων ή 3,24 δολάρια για κέρδη ανά μετοχή και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 107,2 εκατομμυρίων δολαρίων ή 2,52 δολάρια για προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή με αραίωση.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA ) είναι ύψους 165,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Global Ship Lease Inc., του Γιώργου Γιουρούκου, είχε κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έσοδα 198,7 εκατομμύρια δολάρια δολαρίων και έσοδα εξαμήνου τα οποία διαμορφώθηκαν στα 396,8 εκατομμύρια δολάρια.
Τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου 2026 διαθέσιμα στους κοινούς μετόχους είναι ύψους 89,3 εκατομμυρίων δολαρίων ή 2,48 δολάρια ανά μετοχή (EPS).
Τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου 2026 διαθέσιμα στους κοινούς μετόχους είναι ύψους 180,7 εκατομμυρίων δολαρίων ή 5,02 δολάρια ανά μετοχή.
Τα ομαλοποιημένα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου του 2026, είναι ύψους 89,3 εκατομμυρίων δολαρίων ή 2,48 δολάρια κανονικοποιημένων κερδών ανά μετοχή. Τα ομαλοποιημένα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2026 είναι ύψους 181,4 εκατομμυρίων δολαρίων ή 5,04 δολάρια κανονικοποιημένων κερδών ανά μετοχή.
Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη EBITDA δεύτερου Τριμήνου 2026 είναι ύψους 131,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη EBITDA του 1ου Εξαμήνου 2026 είναι ύψους 264,6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Ιούνιο του 2026, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε μεμονωμένες συμβάσεις νεόδμητης ναυπήγησης για 15 μεσαίου μεγέθους, εξαιρετικά ψυγείων, τελευταίας γενιάς πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για συνολική τιμή αγοράς περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτά τα εξαιρετικά ευέλικτα πλοία έχουν σχεδιαστεί και έχουν κατασκευαστεί για να εξασφαλίζουν την άριστη προσαρμογή στις υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς, με τις παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2028 και του πρώτου τριμήνου του 2030.
Μετά την παράδοση από τα αντίστοιχα ναυπηγεία, τα νεότευκτα πλοία έχουν συμβόλαια να αρχίσουν να λειτουργούν σε πολυετείς ναυλώσεις, με μέση διάρκεια ναύλωσης σταθμισμένη σε TEU 7,1 έτη και με ναύλους που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερα από 1,0 δισεκατομμύριο δολάρια σε προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA.
Προστέθηκαν συνολικά 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβατικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 από νέες ναυλώσεις και επεκτάσεις στον υπάρχοντα στόλο και αρχικές ναυλώσεις πλοίων από τα 15 νεότευκτα πλοία, ανεβάζοντας τα συνολικά συμβατικά έσοδα στις 30 Ιουνίου 2026 σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια μέση υπολειπόμενη διάρκεια σταθμισμένη σε TEU (υποθέτοντας μέσες περιόδους ναύλωσης πλοίων) 3,3 ετών.
Η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Bulkers Holdings Limited, του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, γνωστοποίησε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, διαμορφώθηκαν σε 9,8 εκατομμύρια δολάρια (0,40 δολάρια ανά μετοχή).
Για το εξάμηνο τα έσοδα ήταν 223,1 εκατ. δολάρια και τα κέρδη 15,1 εκατ, δολάρια.
Σημαντική εξέλιξη είναι ότι η ρευστότητα της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 331,5 εκατομμύρια δολάρια.
Οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι στα 108,9 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2026.
Υπενθυμίζεται ότι η Costamare Bulkers έγινε ανεξάρτητη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία μετά την απόσχιση της από την Costamare Inc. στις 6 Μαΐου 2025, πριν από την οποία δεν λειτουργούσε ως ξεχωριστή νομική οντότητα.
Συνεπώς, τα αποτελέσματα για τις τρίμηνες και εξαμηνιαίες περιόδους που έληξαν στις 30 Ιουνίου 2026 δεν είναι συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες περιόδους του 2025 και δεν παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία για τις τρίμηνες και εξαμηνιαίες περιόδους που έληξαν στις 30 Ιουνίου 2025.
Η ρευστότητα περιλαμβάνει τα μετρητά και 84,7 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμων μη αναληφθέντων κεφαλαίων απόφασης που ελήφθη στις 30 Ιουνίου 2026.
Τα μετρητά υποδηλώνουν μετρητά και ισοδύναμα μετρητών ύψους 234,8 εκατομμυρίων δολαρίων συν καταθέσεις περιθωρίου ύψους 12,0 εκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζονται κυρίως με τις συμφωνίες προθεσμιακών εμπορευματικών μεταφορών και τις ανταλλαγές καυσίμων.
Η Costamare Bulkers κατέχει επί του παρόντος έναν στόλο 30 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην συνολικής χωρητικότητας περίπου 2,7 εκατομμυρίων DWT.
Η Capital Clean Energy, του Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε έσοδα 104,9 εκατ. δολάρια, έναντι 96,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ τα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 29 εκατ. δολάρια.
Ειδικότερα, τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, αυξήθηκαν σε ποσοστό 8%, με έσοδα 104,9 εκατ. δολάρια, έναντι 96,7 εκατ. δολάρια, την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Η εταιρεία παρέλαβε δύο πλοία μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου καθώς και ενός πλοίου μεταφοράς Υγροποιημένου Διοξειδίου του Άνθρακα /Πολλαπλών Αερίων, τύπου handy, όπως και δύο πλοίων μεταφοράς αερίων μεσαίου μεγέθους διπλού καυσίμου.
Επετεύχθη επίσης η συμφωνία για την από-επένδυση 49% των μετοχών του πλοίου LNG/C Amore Mio I, ίδρυση νέας κοινοπραξίας με θυγατρική του ομίλου BGN και εξασφάλιση χρονοναύλωσης δεκαετούς διάρκειας.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κοινοπραξία με την CMA CGM («CMA CGM») για τη κατασκευή και διαχείριση πλοίου ανεφοδιασμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου («LNGB/V») διπλού καυσίμου.
Αξιοσημείωτα επιτεύγματα αποτελούν, η εξασφάλιση ναύλωσης συνδεδεμένη με δείκτη (index-linked) για το πλοίο LNG/C Alcaios I διάρκειας 18 μηνών, όπως επίσης, η ανακοίνωση μερίσματος ύψους $0,15 ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο του 2026. Τέλος, η έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας $20,0 εκατ.
Συνολικά έσοδα για την εξάμηνη περίοδο που έληξε30 Ιουνίου 2026, ήταν 202,9 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 198,8 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου που έληξε 30 Ιουνίου 2025.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 47,3 εκατ. δολάρια.
Η αύξηση των εσόδων αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση του μέσου αριθμού πλοίων στον στόλο μετά τις παραδόσεις των Active και Amadeus, των δύο HMG/C μας, στις 5 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2026, αντίστοιχα· το Aristogenis, το πρώτο μας MG/C διπλού καυσίμου, σε4 Ιουνίου 2026 και οι Αρχιμήδης και Αγαμέμνονας για το LNG/Cs2 Ιουνίουκαι17 Ιουνίου 2026, αντίστοιχα. Η αύξηση των εσόδων αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις ημέρες εκτός ναύλωσης που πραγματοποίησαν τα πλοία LNG/Cs Adamastos και Aristarchos, κατά την επιτυχή ολοκλήρωση της πενταετούς ειδικής επιθεώρησής τους, και τα κέρδη που πέτυχε ένα από τα πλοία μας, όταν λειτούργησε με βραχυπρόθεσμη ναύλωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2026.
Συνολικά έξοδα για την εξάμηνη περίοδο που έληξε30 Ιουνίου 2026, ήταν 106,1 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 86,6 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2025. Τα έξοδα ταξιδιού κατά την εξάμηνη περίοδο που έληξε 30 Ιουνίου 2026, ανήλθε σε 8,4 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με3,0 εκατομμύρια δολάριακατά την ίδια περίοδο το 2025. Η αύξηση αποδόθηκε κυρίως στα έξοδα ανεφοδιασμού καυσίμων που πραγματοποιήθηκαν από ορισμένα από τα πλοία μας κατά την περίοδο από την παράδοσή τους από το ναυπηγείο έως την έναρξη της λειτουργίας τους και στα σκέλη έρματος που σχετίζονται με ορισμένα από τα πλοία μας που πέρασαν την πενταετή ειδική επιθεώρησή τους, καθώς και στα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου που καταβλήθηκαν από ορισμένα από τα πλοία μας κατά την περίοδο.
Συνολικά έξοδα για την εξάμηνη περίοδο που έληξε30 Ιουνίου 2026, περιλαμβάνουν επίσης την απόσβεση και την απόσβεση του πλοίου47,2 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με43,5 εκατομμύρια δολάριακατά την ίδια περίοδο το 2025. Η αύξηση των αποσβέσεων και των χρεολυσίων κατά την εξάμηνη περίοδο που έληξε30 Ιουνίου 2026, αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση του μέσου αριθμού σκαφών στον στόλο μας. Τα γενικά και διοικητικά έξοδα για την εξάμηνη περίοδο που έληξε30 Ιουνίου 2026, ανήλθε σε7,7 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με8,0 εκατομμύρια δολάριακατά την ίδια περίοδο το 2025, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους συναλλαγών που προέκυψε το 2025.
Η Seanergy Maritime Holdings Corp., με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταμάτη Τσαντάνη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, είχε καθαρά έσοδα 97,8 εκατ. δολάρια, έναντι 61,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 35,9 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 42,0 εκατ. έναντι καθαρής ζημιάς 4,0 εκατ. και προσαρμοσμένης καθαρής ζημιάς 1,7 εκατ. αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2025. Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 69,6 εκατ. αυξημένο κατά 165%. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,96 έναντι προσαρμοσμένων ζημιών ανά μετοχή 0,09 το πρώτο εξάμηνο του 2025. Το TCE του στόλου ανήλθε σε 28.244, αυξημένο κατά 69%.
Στις 30 Ιουνίου 2026, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανήλθαν σε 59,5 εκατ. Οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 294,9 εκατ. έναντι λογιστικής αξίας του στόλου 542,3 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 11% σε 313,1 εκατ., ενισχυμένα κατά 31,7 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2025.
Υπήρξε επίσης συμφωνία απόκτησης δύο Ιαπωνικών Capesize πλοίων έναντι $130,0 εκατ.: ενός νεότευκτου και ενός σύγχρονου πλοίου κατασκευής 2022 με παράδοση το 2029. Το πρόγραμμα ανάπτυξης και ανανέωσης του στόλου περιλαμβάνει πλέον οκτώ σύγχρονα πλοία, συνολικής επένδυσης περίπου $591 εκατ., με τέσσερις παραδόσεις εντός του 2027.
Τέλος, η πώληση του M/V Squireship (κατασκευής 2010), με κέρδος 4,6 εκατ. δολάρια και ενίσχυση ρευστότητας $13,8 εκατ., με διατήρηση της τεχνικής διαχείρισης από τη Seanergy.
Η Diana Shipping Inc., της Σεμίραμις Παληού, είχε καθαρά κέρδη ύψους 20,8 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους ύψους 19,3 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Αυτό συγκρίνεται με καθαρά κέρδη ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους ύψους 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Τα κέρδη ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 ήταν 0,17 βασικά και 0,16 δολάρια, σε σύγκριση με 0,03 κέρδη το ίδιο τρίμηνο του 2025.
Τα έσοδα από χρονοναυλώσεις ανήλθαν σε 57,3 εκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, σε σύγκριση με 54,7 εκατομμύρια δολάρια για το ίδιο τρίμηνο του 2025.
Η αύξηση των εσόδων από χρονοναυλώσεις, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οφειλόταν στις υψηλότερες μέσες τιμές ναύλωσης και αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των ημερών ιδιοκτησίας μετά την πώληση ενός πλοίου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2025.
Τα καθαρά κέρδη για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026 ανήλθαν σε 49,9 εκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους ανήλθαν σε 47,0 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό συγκρίνεται με καθαρά κέρδη 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους ύψους 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο το 2025.
Τα έσοδα από χρονοναυλώσεις για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026 ανήλθαν σε 112,0 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 109,6 εκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο το 2025.
Τα κέρδη ανά μετοχή για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026 ήταν 0,42 βασικά και 0,41 δολάρια, σε σύγκριση με 0,04 βασικά και μειωμένα για την ίδια περίοδο το 2025.
Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα μετρητών επί των κοινών μετοχών της ύψους 0,01 δολαρίων ανά μετοχή, με βάση τα αποτελέσματα λειτουργίας της εταιρείας για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026.
Το μέρισμα μετρητών θα καταβληθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2026 σε όλους τους κοινούς μετόχους που είναι εγγεγραμμένοι στις 21 Αυγούστου 2026.
Η Performance Shipping Inc., της Αλίκης Παληού και του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, είχε καθαρά κέρδη ύψους 11,9 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους ύψους 13,9 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 9,1 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη που αποδόθηκαν στους κοινούς μετόχους ύψους 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο το 2025.
Τα κέρδη ανά μετοχή, για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 ήταν 1,12 δολάρια και 0,37 δολάρια, αντίστοιχα.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 34,7 εκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2026, σε σύγκριση με 18,1 εκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο το 2025.
Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ημερών ιδιοκτησίας μετά την παράδοση των νεότευκτων πλοίων P. Massport , P. Tokyo και P. Marseille τον Ιούλιο του 2025, τον Σεπτέμβριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2026 αντίστοιχα, καθώς και των μεταχειρισμένων πλοίων Suezmax P. Bel Air και P. Beverly Hills τον Δεκέμβριο του 2025, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την πώληση του P. Yanbu τον Μάρτιο του 2025.
Σε ολόκληρο τον στόλο, ο μέσος όρος TCE για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 ήταν 32.872 δολάρια, σε σύγκριση με μέσο όρο 32.295 δολαρίων για την ίδια περίοδο το 2025.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2026, τα καθαρά μετρητά που προήλθαν από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 19,7 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα καθαρά μετρητά που προήλθαν από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 11,3 εκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Τα καθαρά κέρδη για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026 ανήλθαν σε 22,1 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 38,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2025.
Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2026 ανήλθαν σε 23,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους κοινούς μετόχους για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2025 ανήλθαν σε 37,6 εκατομμύρια δολάρια.
Η Contships Logistics Corporation, του Νικόλα Πατέρα κατά το δεύτερο
εξάμηνο του 2026, ο όμιλος αναμένει να εξασφαλίσει μέσο ακαθάριστο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης ύψους περίπου 17.000 δολαρίων.
Τα καθαρά κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 αυξήθηκαν κατά 57% και διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. δολάρια, έναντι 12,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Tα έσοδα ανήλθαν στα 84,9 εκατ. δολάρια.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2026, ο όμιλος ολοκλήρωσε την πώληση πέντε πλοίων container feeder.
Ειδικότερα, τα πλοία M/V Contship Ray, M/V Contship Max II, M/V Contship Ono, M/V Contship Eve II παραδόθηκαν στους νέους ιδιοκτήτες τους τον Ιανουάριο του 2026, ενώ το M/V Contship Vie παραδόθηκε στον νέο ιδιοκτήτη τον Φεβρουάριο του 2026.
Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από τις πωλήσεις αυτών των πλοίων, πριν από τυχόν προμήθειες και έξοδα που σχετίζονται με την πώληση, ανήλθαν σε 59 εκατ. δολάρια.
Τον Ιανουάριο 2026, ο όμιλος ολοκλήρωσε επιτυχώς μια συμπληρωματική έκδοση ομολόγων ύψους 25 εκατ. δολαρίων επί του υφιστάμενου μη εξασφαλισμένου ομολόγου της, το οποίο είναι συνδεδεμένο με κριτήρια βιωσιμότητας και λήγει στις 11 Φεβρουαρίου 2030, με επιτόκιο 9,0%. Η έκδοση τιμολογήθηκε στο 102,75% της ονομαστικής αξίας γεγονός που υποδηλώνει την υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, ο όμιλος προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή 1,5 εκατ. δολαρίων μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις των πλοίων M/V Contship Ray, M/V Contship Ono και M/V Contship Vie.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2026 κατέβαλε μέρισμα ύψους 20 εκατ. δολαρίων στους μετόχους της, διανέμοντας μέρος των συσσωρευμένων κερδών της.
Στις 30 Ιουνίου 2026, ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου ανερχόταν σε 12 εκατ. δολάρια, ενώ το υπόλοιπο των εκκρεμών ομολογιακών δανείων διαμορφωνόταν στα 200 εκατ. δολάρια.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα καθώς και οι προθεσμιακές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 59% από τις 31 Δεκεμβρίου 2025, φθάνοντας συνολικά τα 249 εκατ. δολάρια στις 30 Ιουνίου 2026.
Σε ενοποιημένη βάση, ο όμιλος εμφάνιζε καθαρή ταμειακή θέση ύψους 37 εκατ. δολαρίων. Στις 30 Ιουνίου 2026, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν σε 447,1 εκατ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Ιράν: Οι όροι που θέτει στις ΗΠΑ για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άρης Αρβανιτάκης: Με τον «Φοίνικα Νηογνώμων» πιστοποιούμε και παρακολουθούμε συνολικά 5.586 πλοία
- Τραπεζικές μετοχές: Οι υπεραξίες των 15+2,1 δισ. ευρώ, τα 10 reports και που φτάνουν τα περιθώρια ανόδου των τιμών
- Η εβδομάδα των μεγάλων ρεβάνς (και των εσόδων…) για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Τι πραγματικά συνέβη στη μετοχή της Alpha Bank
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.