ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ούτε το καλοκαίρι δεν ανακόπτει τη ναυπηγική δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να «κλειδώνουν» νέες παραγγελίες εκατομμυρίων δολαρίων σε ασιατικά ναυπηγεία.
Στο επίκεντρο των επενδύσεων βρίσκονται τα product tankers, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες ποντάρουν στις θετικές προοπτικές της αγοράς, ενώ παράλληλα αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα containerships και τα bulkers, στο πλαίσιο της ανανέωσης και της διαφοροποίησης των στόλων τους.
Tάνκερ
Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς ενισχύει τις επενδύσεις του στα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας, με την παραγγελία δύο δεξαμενόπλοιων τύπου MR2 στον όμιλο HD Hyundai.
Σύμφωνα με την Seasure Shipbroking, η εταιρεία του Stealth Maritime, θα παραλάβει τα χωρητικότητας 50.000 dwt νεότευκτα το 2029, ενώ το κόστος κατασκευής τους θα ανέλθει στα 53 εκατ. δολάρια έκαστο.
Με την προσθήκη αυτών των δύο παραγγελιών, η ναυτιλιακή της οικογένειας Βαφειά θα έχει 15 τάνκερ υπό ναυπήγηση, συνολικής αξίας περίπου 1,3 δισ. δολαρίων.
Mε την ναυτιλιακή Centrofin Management του εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου συνδέουν ναυλομεσιτικές πηγές την παραγγελία έξι τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου τύπου LR2 στο κινεζικό ναυπηγείο Titan Wind Energy.
Τα χωρητικότητας 114.000 dwt πλοία, προγραμματίζεται να παραδοθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2028 και του 2029. Η συνολική αξία του συμβολαίου για τη σειρά των νεότευκτων κυμαίνεται μεταξύ 420 εκατ. και 480 εκατ. δολαρίων.
H ναυτιλιακή Arcadia Shipmanagement, συμφερόντων των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, οριστικοποίησε εντός του καλοκαιριού συμφωνία με τον κινεζικό ναυπηγείο Hengli για την κατασκευή τριών δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου τύπου LR2, χωρητικότητας 114.000 dwt το καθένα, με παραδόσεις προγραμματισμένες για το 2028.
Η νέα παραγγελία φαίνεται να εντάσσεται στο πρόγραμμα ανανέωσης και επέκτασης του στόλου της εταιρείας με έδρα τον Πειραιά, η οποία έχει υπό κατασκευή συνολικά εννέα τάνκερ και άλλα εννέα στο νερό -δύο εκ των οποίων παρέλαβε φέτος-.
Η ναυτιλιακή Andriaki Shipping με επικεφαλής την Παναγιώτα Χρυσάνθη, συνδέεται με την παραγγελία δύο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου τύπου LR1, κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή της στην αγορά των νεότευκτων μετά από περίπου δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τη ναυλομεσιτική Xclusive, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τα κινεζικά ναυπηγεία New Times Shipbuilding τη ναυπήγηση δύο LR1 product carriers, χωρητικότητας 73,500 dwt, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers.
Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 55,1 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο και η παράδοση τους ορίστηκε για το 2030.
Η Andriaki Shipping εντάσσεται στον όμιλο NJ Goulandris Maritime, και έχει αναλάβει την διαχείριση των δεξαμενόπλοιων.
Η εταιρεία Alberta Shipmanagement, του εφοπλιστή Νικόλα Ιγγλέση, παρήγγειλε δύο δεξαμενόπλοια τύπου aframax, χωρητικότητας 115.000 dwt, σύμφωνα με την Banchero Costa.
Τα πλοία θα κατασκευαστούν στο ιαπωνικό ναυπηγείο Imabari Shipbuilding, θα είναι εξοπλισμένα με scrubbers και έχουν προγραμματιστεί για παράδοση το 2028.
Η ναυτιλιακή έχει υπό ναυπήγηση και δύο μεγάλα τάνκερ VLCC, που κατασκευάζονται επίσης στην Ιαπωνία, στο JMU, και θα ενταχθούν στον στόλο της το 2027.
Στην παραγγελία έως δύο νεότευκτων product και chemical tankers χωρητικότητας 41.000 dwt προχώρησε η Nautilus Management S.A., των Δημήτρη και Γιώργου Βερνίκου.
Πρόκειται για τα πρώτα νεότευκτα δεξαμενόπλοια της εταιρείας, τα οποία θα παραλάβει το 2028.
Containerships
Ο εφοπλιστής Γιάννης Δράγνης συνεχίζει να κινείται δυναμικά στην αγορά των νέων ναυπηγήσεων, ενισχύοντας τον στόλο της Goldenport Shipmanagement με στοχευμένες επενδύσεις τόσο στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όσο και στο ξηρό φορτίο.
Η πιο πρόσφατη κίνησή του αφορά τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς η Goldenport προχώρησε στην παραγγελία τριών feeder containerships χωρητικότητας 1.800 teu, στο κινεζικό ναυπηγείο CMHI Qingshan. Πραγματοποιώντας την πρώτη της επένδυση σε νεότευκτα containerships.
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν περιλαμβάνονται στη συμφωνία options για επιπλέον πλοία.
Η Minerva Dry του Ανδρέα Μαρτίνου ενισχύει με σταθερά βήματα την παρουσία της στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και εξελίσσεται σε σημαντικό παίκτη του κλάδου.
Πηγές της αγοράς συνδέουν την εταιρεία με μία συμφωνία κατασκευής έως και τεσσάρων containerships (2+2) χωρητικότητας 3.100 teu έκαστο.
Η αξία κάθε πλοίου υπολογίζεται στα περίπου 45,5 εκατ. δολάρια, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης έως και στα 182 εκατ. δολάρια, αν ναυπηγηθούν και τα τέσσερα πλοία. Η παράδοση τους έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2028.
Η νέα παραγγελία, αν επιβεβαιωθεί, έρχεται σε συνέχεια εκείνης του προηγούμενου μήνα για την κατασκευή τεσσάρων containerships χωρητικότητας 6.000 teu, στο ταχέως αναπτυσσόμενο κινεζικό ναυπηγείο Hengli Shipbuilding, με ημερομηνία παράδοσης μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2028.
Bulkers
Λίγο μετά την παραλαβή δύο νεότευκτων πλοίων τύπου kamsarmax, τα οποία είχε παραγγείλει πριν από δύο χρόνια, η W Marine του εφοπλιστή Γιάννη Σαραντίτη, ανανέωσε το ναυπηγικό της πρόγραμμα.
Η εταιρεία, που εξειδικεύεται στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή τριών νεότευκτων πλοίων ultramax χωρητικότητας 64.500 dwt στο κινεζικό ναυπηγείο Jiangsu Dajin Heavy Industry.
Οι παραδόσεις των πλοίων έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2028, αντίστοιχα.
Η εταιρεία JME Navigation συμφερόντων του Χαρίλαου Χαζάπη επέστρεψε στο κινεζικό ναυπηγείο New Dayang Shipbuilding, αναθέτοντας την κατασκευή ενός ακόμη πλοίου τύπου ultramax.
Το χωρητικότητας 64.000 dwt bulker θα ενταχθεί στον στόλο της ναυτιλιακής στις αρχές του 2030. Σύμφωνα με πηγές της ναυπηγικής βιομηχανίας η JME υπέγραψε τη σχετική σύμβαση πριν από αρκετό καιρό, αλλά η συμφωνία δεν είχε γίνει γνωστή.
Με τη νέα κίνηση, το βιβλίο παραγγελιών της JME στο New Dayang αυξάνεται σε τρία πλοία ultramax.
Η Cape Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Αδριανόπουλου, υπέγραψε συμφωνία με το κινεζικό ναυπηγείο Hengli, για την κατασκευή τριών bulkers capesize χωρητικότητας 181.000 dwt έκαστο.
Σύμφωνα με την Seasure Shipbroking, το κόστος κατασκευής θα ανέλθει σε 76 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο, ενώ η παράδοση τους προγραμματίστηκε για τα τέλη του 2027 και τον Ιανουάριο του 2028, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της εταιρείας στην αγορά των μεγάλων φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου.
Πρόκειται για την δεύτερη παραγγελία bulkers που πραγματοποίησε η Cape Shipping μέσα στο 2026. Καθώς είχε προηγηθεί τον Μάιο η ανάθεση κατασκευής δύο newcastlemax συμβατικών καυσίμων στο κινεζικό ναυπηγείο Panjin Dajin Offshore Engineering, με προγραμματισμένη παράδοση το 2029.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.