ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη σηματοδοτεί η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης πριν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.
Το στέλεχος της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Vodafone είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005. Μόλις λίγους μήνες μετά, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια του σχεδιαστή δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της εταιρίας υποστήριζε ότι ο Κώστας Τσαλικίδης δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε. Δυο φορές η υπόθεση διερευνήθηκε από εισαγγελέα και τις δύο αρχειοθετήθηκε καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης από τρίτα πρόσωπα.
Μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να «κλείσουν» την έρευνα για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη αλλά και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν στον ελληνικό Τύπο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας ζήτησε να του αποσταλεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η δικογραφία που δυο φορές έχει αρχειοθετηθεί.
Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός θα μελετήσει τη δικογραφία και αναμένεται, τις επόμενες κιόλας ημέρες, να δώσει παραγγελία για να ανασυρθεί από το αρχείο η δικογραφία και να αρχίσει νέα έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone, 12 χρόνια μετά το θάνατο του.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε την οικογένεια του Κ.Τσαλικίδη επιδικάζοντας της αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα). Εκρινε ότι οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του. Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα αίτια θανάτου παρέμειναν ασαφή και διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την έρευνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισβολή Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θάνατος βρέφους 11 μηνών από υπερβολική δόση μαριχουάνας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης για την πληρωμή Νοεμβρίου των δικαιούχων του προγράμματος ΚΕΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα υποχώρησης για τις τιμές, στα 79,45 δολάρια το βαρέλι το Brent
- Τραγωδία στη Βόρεια Καρολίνα: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από πυροβολισμούς – Μέλη της ίδιας οικογένειας τα θύματα
- Πεζεσκιάν: Η επικοινωνία με τον ανώτατο ηγέτη Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι “τώρα πολύ δύσκολη”
- Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας συζήτησαν την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.