Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Το γεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2024, αυξάνοντας τον κίνδυνο επίσημης παρέμβασης για τη στήριξή του.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,2%, στα 160,80 γεν ανά δολάριο. Η κίνηση προκλήθηκε από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος, καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων φέτος.

1

«Η συνεδρίαση της Fed έστειλε σήμα για πιο επιθετική στροφή στην πολιτική», δήλωσε ο Άντριου Χάζλετ, trader συναλλάγματος στη Monex. «Αυτό ενισχύει το δολάριο και έχει οδηγήσει το γεν σε επίπεδα όπου η παρέμβαση βρίσκεται απολύτως στο τραπέζι».

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να μην αυξάνει το κόστος δανεισμού αρκετά γρήγορα ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό και να μειώσει την πίεση στο νόμισμα, ακόμη και μετά την αύξηση του βασικού της επιτοκίου την Τρίτη. Ο υποδιοικητής Σινίτσι Ουτσίντα δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σημαντική, αλλά δεν αποτελεί στόχο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Η τελευταία κίνηση στο νόμισμα έρχεται επίσης παρά την παρέμβαση-ρεκόρ ύψους 11,73 τρισ. γεν, ή 73,6 δισ. δολαρίων, από τις αρχές μεταξύ 28 Απριλίου και 27 Μαΐου. Η Ιαπωνία πιθανότατα χρησιμοποίησε τα διαθέσιμά της σε ξένους τίτλους, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών κρατικών ομολόγων, για να χρηματοδοτήσει την παρέμβαση, σύμφωνα με στοιχεία αποθεμάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η υπουργός Οικονομικών Σατσούκι Καταγιάμα επανέλαβε πρόσφατα ότι οι αρχές είναι έτοιμες να αντιδράσουν στις κινήσεις της αγοράς συναλλάγματος, όποτε χρειαστεί.

Το γεν έχει δεχθεί πιέσεις από το μεγάλο χάσμα επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου λόγω της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν έχει επίσης πλήξει την Ιαπωνία, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από εισαγόμενο αργό, το οποίο διαπραγματεύεται σε δολάρια.

Αν και οι ΗΠΑ και το Ιράν κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, το όφελος για το γεν ήταν περιορισμένο. Οι κερδοσκόποι έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους κατά του γεν στο υψηλότερο επίπεδο εννέα ετών, σηματοδοτώντας την αναβίωση του yen carry trade, παρά τους κινδύνους παρέμβασης.

Πέρα από τα σημερινά επίπεδα, το επόμενο κρίσιμο ορόσημο για το γεν είναι τα 161,95 γεν ανά δολάριο. Εάν διασπαστεί αυτό το επίπεδο, το νόμισμα θα βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του έναντι του δολαρίου από τον Δεκέμβριο του 1986.

Διαβάστε επίσης

FED: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Βλέπει πλέον πληθωρισμό 3,6% και αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2026

Κέβιν Γουόρς (FED): «Η δέσμευση για πληθωρισμό 2% είναι ισχυρή και αδιαμφισβήτητη»

Wall Street: Βουτιά 1,2% για τον S&P 500 μετά το σήμα της FED για αύξηση επιτοκίων