ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η UBS Group ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών στο τέταρτο τρίμηνο και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων για το 2026, με δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης.
Η ελβετική τράπεζα διατήρησε τους χρηματοοικονομικούς της στόχους για το 2028, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη κερδοφορίας με απόδοση 18% επί των βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1. Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου ανήλθαν σε 1,2 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης για 967 εκατ. δολάρια.
Η UBS θα διανύσει ένα κομβικό έτος, καθώς ολοκληρώνει την ενσωμάτωση της Credit Suisse, ενώ παράλληλα αντιτίθεται σε μια πιθανή αύξηση κεφαλαιακών απαιτήσεων ύψους 26 δισ. δολαρίων και διαχειρίζεται μια επικείμενη αλλαγή ηγεσίας.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας συνεχίζει την αναζήτηση του διαδόχου του διευθύνοντος συμβούλου Sergio Ermotti, εξετάζοντας και εξωτερικούς υποψηφίους, ενόψει της αναμενόμενης αποχώρησής του έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Τα σχέδια επαναγοράς μετοχών που ανακοίνωσε η τράπεζα είναι αντίστοιχα με εκείνα του 2025, αν και όπως επισήμανε, έχει «στόχο να κάνει περισσότερα», υπό την προϋπόθεση «μεγαλύτερης σαφήνειας γύρω από το ρυθμιστικό καθεστώς στην Ελβετία» και των συνεχιζόμενων επιπέδων κεφαλαίου. Η τράπεζα σχεδιάζει να προτείνει μέρισμα για το 2025 ύψους 1,10 δολαρίων ανά μετοχή.
Οι εισροές πελατών στη βασική μονάδα διαχείρισης πλούτου μειώθηκαν απότομα στα 8,5 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από την εκτίμηση για 27,4 δισ. δολάρια, ενώ τα προ φόρων κέρδη ήταν επίσης χαμηλότερα των προσδοκιών.
Αντίθετα, οι δραστηριότητες στο trading και στην επενδυτική τραπεζική ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, ενισχύοντας τα προ φόρων έσοδα στα 640 εκατ. δολάρια.
Στο ρυθμιστικό μέτωπο, η UBS επιδιώκει να αμβλύνει το σχέδιο της ελβετικής κυβέρνησης για την επιβολή νέων κανόνων που θα την υποχρεώσουν να απομονώσει τη εγχώρια δραστηριότητά της από τυχόν ζημίες στο εξωτερικό.
Η προσπάθεια άσκησης πίεσης έχει κερδίσει πρόσφατα κάποια υποστήριξη από κεντρώους και δεξιούς πολιτικούς, ωστόσο ένα προσχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση εντός του έτους θα είναι καθοριστικό.
Η ελβετική κυβέρνηση αναμένει ότι η τράπεζα τελικά θα αναγκαστεί να αποδεχθεί τα περισσότερα από τα αιτήματά της, όπως μετέδωσε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.
Η UBS κατέγραψε επιπλέον κόστη ενσωμάτωσης ύψους 457 εκατ. δολαρίων, μετά την επαναγορά χρέους 8,5 δισ. δολαρίων που είχε εκδώσει η Credit Suisse.
Ο Sergio Ermotti έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τη θέση του CEO έως το τέλος του 2026 ή τις αρχές του 2027.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Colm Kelleher έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ermotti να τον διαδεχθεί σε κάποια φάση.
Στους πιθανούς εσωτερικούς υποψηφίους για τη διαδοχή του Ermotti στη θέση του CEO περιλαμβάνονται ο Aleksandar Ivanovic, επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, οι συνεπικεφαλής της διαχείρισης πλούτου Iqbal Khan και Robert Karofsky, καθώς και η διευθύντρια λειτουργιών Beatriz Martin.
Διαβάστε ακόμη:
Πληρωμές άνω των 74 εκατ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 6 Φεβρουαρίου – Αναλυτικά οι πιστώσεις
Επενδύσεις €50 εκατ. από τη βουλγαρική Vestitel στην Ελλάδα σε βάθος 5ετίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μάριος Ηλιόπουλος: Προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ ΑΕΚ
- Ανανέωση και διεύρυνση της συνεργασίας Johnson & Johnson Innovative Medicine με τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ
- Mega deal στη χημική βιομηχανία: Η Henkel εξαγοράζει την ολλανδική Stahl έναντι €2,1 δισ.
- Μαρινάκης: «Χονδροειδή ψέματα και επίδειξη ανευθυνότητας οι δηλώσεις Ανδρουλάκη για Τουρκία και SAFE»

Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.