Σε ήττα φαίνεται να οδηγείται η πρώτη προσπάθεια της UBS Group να αμβλύνει τον νόμο της ελβετικής κυβέρνησης, ο οποίος θα μπορούσε να την αναγκάσει να διατηρεί επιπλέον κεφάλαια έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στο κοινοβούλιο — το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να δημοσιευτεί στις 6 Ιουνίου — η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη θα απαιτείται να αυξήσει την ικανότητά της να καλύπτει ζημίες των θυγατρικών του εξωτερικού στο 100% του κεφαλαίου αυτών των μονάδων, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρει το bloomberg.

1

Το κείμενο δεν είναι οριστικό και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, το αντίστοιχο υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας, θα μπορούσε ακόμη να ζητήσει αλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εκπρόσωποι της ελβετικής κυβέρνησης και της UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Παρόλο που η πιθανότητα πλήρους κάλυψης έχει τεθεί υπό σκέψη από την ρυθμιστική αρχή Finma από πέρσι, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον σκοπό της. Η στάση αυτή συνεχίζεται παρά τις έντονες προσπάθειες στελεχών της UBS, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Sergio Ermotti, να αντιταχθούν σε αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε για την τράπεζα σημαντικό μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της διεθνώς.

Το προσχέδιο του νόμου αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει και άλλες ευρείας κλίμακας προτάσεις για την ενίσχυση της τραπεζικής ρύθμισης στην Ελβετία και αποτελεί μέρος της απάντησης στην κατάρρευση της Credit Suisse το 2023.

Η UBS, η οποία εξαγόρασε την πληγείσα ανταγωνίστρια της της στο πλαίσιο μιας διάσωσης που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση, αντιμετωπίζει πλέον αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους και της πολυπλοκότητάς της.

Το ζήτημα της «κάλυψης» κεφαλαίου στις θυγατρικές του εξωτερικού προκύπτει από τη φύση της εταιρικής δομής της UBS — και προηγουμένως της Credit Suisse — όπου πολλές από τις ξένες μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν μέρος μιας βασικής μητρικής οντότητας που βρίσκεται κάτω από την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, στη δομή του ομίλου.

Ένα μειονέκτημα αυτής της διάρθρωσης είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν εύκολα να απομονωθούν ή να πωληθούν σε περιόδους κρίσης χωρίς να πληγεί το κεφάλαιο της μητρικής τράπεζας. Έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές — Finma και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα — πρότειναν να υποχρεωθεί η UBS να αντιστοιχίσει πλήρως το κεφάλαιο που κατέχουν οι θυγατρικές της με κεφάλαιο που θα διατηρεί η μητρική, από 60% που είναι σήμερα.

Ο προτεινόμενος νόμος ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2029, ενώ ξεχωριστοί τεχνικοί κανονισμοί βρίσκονται ήδη υπό κατάρτιση και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νωρίτερα.

Η UBS έχει αρχίσει να εξετάζει τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική της δραστηριότητα, με κάποια εσωτερικά σενάρια να εξετάζουν ακόμα και τη μεταφορά της έδρας της εκτός Ελβετίας. Η τράπεζα έχει επίσης μεγάλο χρονικό περιθώριο να ασκήσει πίεση στους νομοθέτες, επηρεάζοντας ενδεχομένως την τελική απόφαση.

Ωστόσο, η αναμενόμενη κεφαλαιακή απαίτηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει πιο άμεσα το πόσα μετρητά μπορεί να επιστρέψει η τράπεζα στους επενδυτές, αλλά και τη δραστηριότητά της σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η αβεβαιότητα ήδη επιβαρύνει την τιμή της μετοχής της.

UBS's Stock Has Been Hit by Capital Debate | It has been lagging the European competition
Η μετοχή της UBS έχει πληγεί από τις συζητήσεις για το κεφάλαιο που πρέπει να διατηρεί η τράπεζα

Το προσχέδιο του νόμου θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση έως το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις θα διεξαχθούν το 2027 και θα ψηφιστούν πιθανότατα μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Οι νομοθέτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν το σχέδιο πίσω στην κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να καταθέσει νέο προσχέδιο.

Υπάρχει ενδεχόμενο για περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς η ελβετική δημοκρατία επιτρέπει οποιοδήποτε νομοσχέδιο περάσει από το κοινοβούλιο να τεθεί σε δημοψήφισμα, εφόσον συγκεντρωθεί επαρκής αριθμός υπογραφών. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί το 2028, οπότε ο νόμος θα εφαρμοστεί πιθανότατα το 2029, εκτός αν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Χατζηδάκης: Ναι στη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, όχι στον ποινικό λαϊκισμό για την τραγωδία των Τεμπών

Πάλι χάος στην Ισπανία: «Μπλα άουτ» στις τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο

ΔΕΗ: Αναβάθμιση κατά 17 μονάδες από την S&P Global σε θέματα εταιρικής βιωσιμότητας