ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν από το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και επιθυμούν να τα μετατρέψουν σε ευρώ, θα λαμβάνουν το πιστοποιητικό που θα καθορίζει –ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιουσία τους- και το «κούρεμα» επί της ισοτιμίας.
Σύμφωνα με την επικεφαλής Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών Θεώνη Αλαμπάση, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και ακόμα διευκρινίζει αναφορικά πως για τους δανειολήπτες που ανήκουν στην τέταρτη κατηγορία, δηλαδή έχουν υψηλά εισοδήματα και το «κούρεμα» της ισοτιμίας διαμορφώνεται στο 15% δεν απαιτείται να λάβουν πιστοποιητικό. Διότι όπως εξηγεί για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες δεν απαιτείται άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
Ενώ και οι τράπεζες τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν με επιστολές την ενημέρωση όσων έχουν δάνεια σε ελβετικό και θα «χαρτογραφήσουν» τις προθέσεις τους αν θα μετατρέψουν ή όχι το δάνειο τους σε ευρώ.
Όπως είναι γνωστό το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου προβλέπει την βελτίωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (από 15%-50%) για τη μετατροπή των εξυπηρετούμενων δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, μειώνοντας έτσι τις μηνιαίες δόσεις εξυπηρέτησης και με χαμηλό σταθερό επιτόκιο από 2,3%-2,9%.
Το «κούρεμα» της ισοτιμίας σε ποσοστό από 50% για τους οικονομικά ασθενέστερους μέχρι 20% και το χαμηλό επιτόκιο (2,3% -2,7%) είναι σε συνάρτηση με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη. Ενώ για την τέταρτη κατηγορία -που το κούρεμα είναι μικρότερο στο 15% και το επιτόκιο υψηλότερο στο 2,9%- δεν ισχύουν εισοδηματικοί/ περιουσιακοί περιορισμοί.
Οι οφειλέτες έχουν έξι μήνες προθεσμία –που τρέχει από τα τέλη Δεκεμβρίου- για να δηλώσουν ότι επιθυμούν την μετατροπή του δανείου τους σε ευρώ και να καταθέσουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Όπως αναφέραμε –με εξαίρεση την 4η κατηγορία- η αίτηση συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου.
Μετά την υποβολή της αίτησης, εκδίδεται βεβαίωση ένταξης σε μία από τις κατηγορίες και παρέχεται η δυνατότητα:
α) στον πιστωτή, να λάβει γνώση των στοιχείων της κατηγορίας στην οποία εντάσσεται ο οφειλέτης,
β) στον δανειολήπτη, να λάβει τα στοιχεία της ρύθμισης της κατηγορίας στην οποία ανήκει.
Συνολικά στην Ελλάδα την περίοδο 2004- 2008 χορηγήθηκαν περίπου 57.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συνολικής αξίας 14,1 δισ. CHF. Σήμερα στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν 20.625 δάνεια με υπόλοιπο 2,5 δισ. CHF, και άλλα 17.442 δάνεια ύψους 3 δισ. CHF βρίσκονται στα χέρια των servicers,τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί.
Εκτιμάται ότι στην περίπτωση που ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις το κόστος για τις τράπεζες θα διαμορφωθεί στα 600 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι όταν χορηγήθηκαν τα δάνεια η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ= 1,6 CHF, από το 2009 άρχισε να ενισχύεται, για ένα διάστημα «κλείδωσε» στο 1 ευρώ= 1,2 ελβετικά και πλέον 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 0,94 CHF. Αυτή διαφοροποίηση στην ισοτιμία είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων μέχρι 70%.
Πάντως η πρώτη εικόνα δείχνει πως λιγότεροι από το 10% των δανειοληπτών που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα κερδίσουν το μέγιστο «κούρεμα» 50% επί της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-CHF, ποσοστό που αντιστοιχεί πάνω κάτω σε 4.000 οφειλέτες.
Ενώ πάνω από το 50% των δανειοληπτών εμπίπτει στην κατηγορία -με τα υψηλά εισοδήματα- που το «κούρεμα» της ισοτιμίας είναι στο 15%, που καλύπτει περί τις 20.000 δανειολήπτες.
Η υπαγωγή στην ρύθμιση είναι εθελοντική, ωστόσο οι δανειολήπτες που θα συμφωνήσουν στο «κούρεμα» θα πρέπει να παραιτηθούν από κάθε άλλη δικαστική διεκδίκηση.
Διαβάστε επίσης
Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Αύξηση 3,9% στα ασφάλιστρα ζωής και υγείας το πρώτο εννεάμηνο του 2025
Eurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Αρνητική συμβολή από την ενέργεια