ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες των αρμόδιων αρχών φαίνεται να μπαίνουν ανάχωμα στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης του τουριστικού έργου του Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, επικεφαλής της Eurocatering (γνωστή από το brand έτοιμης σαλάτας «Φρεσκούλης») στη Σέριφο.
Παρότι οι περισσότερες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων αυτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του υπουργείου Πολιτισμού, γνωμοδότησαν υπέρ της επένδυσης ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Αιγαίου σήκωσε κόκκινη κάρτα, κάνοντας λόγο για μη τεκμηρίωση της δυνατότητας επαρκούς κάλυψης των υδρευτικών αναγκών στην περιβαλλοντική μελέτη του ξενοδοχείου. Αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Κυκλάδων και αυτή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος), που, συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κατακερματισμός του οικοτόπου, απειλώντας σωρευτικά με τα ήδη αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα της ευρύτερης περιοχής, την ακεραιότητα και συνεκτικότητα της περιοχής».
Μάλιστα, υπόψην των υπηρεσιών φαίνεται να ελήφθησαν τα αρνητικά σχόλια που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του έργου, όπως αυτό του Συλλόγου Φίλων Σερίφου, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στη κατασκευή της μονάδας, υποστηρίζοντας ότι «η επένδυση συνιστά εκτεταμένη, μεγάλης κλίμακας οικιστική ενεργοποίηση σε περιοχή η οποία είναι εκτός σχεδίου και συνιστά παράλιο ευαίσθητο οικοσύστημα». Σημειωτέον ότι το έργο εμπίπτει εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.
Σύμφωνα, βέβαια, με τη μελέτη του έργου θα κατασκευαστούν υπόγειες δεξαμενές νερού οι οποίες θα τοποθετηθούν στο χώρο σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση, και θα καλύπτουν τις ανάγκες του έργου σε περιπτώσεις βλάβης ή ανεπάρκειας του συστήματος υδροδότησης του δήμου Σερίφου. «Γενικά οι πραγματικές απαιτήσεις για την ύδρευση του ξενοδοχείου εκτιμώνται ως μικρότερες από τις προαναφερόμενες», αναφέρει η μελέτη.
Πάντως, η αδειοδότηση του έργου στο Γάνεμα της Σερίφου είναι σε εξέλιξη, με την εταιρεία να σχεδιάζει υπόσκαφο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής. Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο γήπεδο του φορέα του έργου συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων σε θέση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 10 κτίρια εκ των οποίων το ένα αποτελεί το κεντρικό κτίριο υποδοχής με την κοινόχρηστη πισίνα και το εστιατόριο πρωινού, ενώ στα υπόλοιπα 9 κτίρια οργανώνονται τα δωμάτια. Για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης στις επιμέρους εγκαταστάσεις, λόγω και της υψομετρικής διαφοράς του γηπέδου του έργου, προβλέπεται η κατασκευή επίγειου τελεφερίκ 80 μέτρων, με απόληξη στο νότιο-ανατολικό τμήμα της έκτασης.
Κάθε δωμάτιο έχει μία πισίνα, ενώ η διαμόρφωση του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου έχει σχεδιαστεί με κοινόχρηστη πισίνα, daybeds, υδάτινο στοιχείο -“reflecting pool”, υπαίθριους καθιστικούς χώρους, patio με μπαρ και τραπεζοκαθίσματα.
Η δόμηση του ξενοδοχείου θα φτάσει τα 1.448 τ.μ. και θα απασχολεί έως 30 εργαζόμενους κατά τη διάρκεια 5 μηνών λειτουργίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προτεινόμενης επένδυσης η φάση κατασκευής του έργου αναμένεται να διαρκέσει 12 μήνες.
Όπως λένε οι επενδυτές, «το έργο στοχεύει τόσο στην αύξηση όσο και στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος στη Σέριφο. Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου είναι τέτοιος ώστε από τη μία πλευρά να ελαχιστοποιούνται οι προκαλούμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του, και από την άλλη να παρέχονται ιδανικές συνθήκες για αναψυχή, χαλάρωση, ευεξία και άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
 
                             
                         
                         
                         
                         
 
                
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        