H NBG Securities και ο αναλυτής Βασίλης Καρναπάτης στο Results Flash Note εξαμήνου της Jumbo (25/09/2025) βλέπουν μικρή υστέρηση έναντι των εκτιμήσεων αναλυτών και αγοράς στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2025 που παρουσίασε η Jumbo (BELA GA), αν και η διοίκηση εκτιμά ότι η εικόνα θα βελτιωθεί στο β’ εξάμηνο. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα €31,36 με κεφαλαιοποίηση €4,21 δισ., ενώ η τιμή στόχος τοποθετείται στα €35,0 με σύσταση Υπεραπόδοσης (Outperform).

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €497,3 εκατ. (+8,0% σε ετήσια βάση), τα μικτά κέρδη στα €267,8 εκατ. (+5,3% σε ετήσια βάση), το προσαρμοσμένο EBITDA στα €165,4 εκατ. (+7,0% σε ετήσια βάση) και τα καθαρά κέρδη στα €117,2 εκατ. (+5,1% σε ετήσια βάση). Σημειώνεται ότι στο α’ εξάμηνο 2024 η εταιρεία είχε εγγράψει €10,2 εκατ. από αποζημιώσεις για τις ζημιές στα καταστήματα Λάρισας και Καρδίτσας μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

1

Η διοίκηση τόνισε ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ, που μειώνει το κόστος προμηθειών, αναμένεται να αποτυπωθεί κυρίως στο β’ εξάμηνο, ενώ η ανάπτυξη μέσω franchise ασκεί πίεση στα περιθώρια κέρδους (7,7% των συνολικών πωλήσεων στο α’ εξάμηνο 2025, έναντι 5,6% πέρυσι). Η Jumbo διατήρησε καθαρή ταμειακή θέση €309,8 εκατ. (-16,8% σε ετήσια βάση). Έως σήμερα έχει διανείμει €131,5 εκατ. σε μετρητά, ενώ το 1,25% των ιδίων μετοχών που αποκτήθηκαν το α’ εξάμηνο ακυρώθηκε τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι τα αποτελέσματα ήταν ασθενέστερα των προσδοκιών, επηρεασμένα από καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένα μεταφορικά, πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα από τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις. Ωστόσο, η διοίκηση εκτιμά πως εφόσον διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης πωλήσεων 8% σε ετήσια βάση, τα καθαρά κέρδη μπορούν να κινηθούν στα περσινά οργανικά επίπεδα. Μέχρι τον Αύγουστο, οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 8% ετησίως, ενώ οι κρίσιμες περίοδοι του Σεπτεμβρίου (10% των ετήσιων πωλήσεων) και των Χριστουγέννων (30% των πωλήσεων) είναι μπροστά.

Για το σύνολο της χρήσης 2025, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση πωλήσεων κατά 6,9% στα €1,229 δισ., προσαρμοσμένο EBITDA €434,1 εκατ. (+4,8% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη €324,2 εκατ. (+4,8% σε ετήσια βάση).

Διαβάστε επίσης:

Η Piraeus Securities ανακοίνωσε την έναρξη κάλυψης της QNR με τιμή στόχο €1,80 (+26%)

Euroxx για Alter Ego Media: Παραμένει σε discount 25% έναντι των ομοειδών παρά το ράλι 57% από την αρχή του έτους

Χρηματιστήριο: Lamda για €8, ξεχωρίζουν AEM και Άβαξ – Καθίζηση για Jumbo, έκοψε μέρισμα ο ΑΔΜΗΕ