ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομής στη Δυτική Ελλάδα εισέρχεται στην τελική του ευθεία. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, μήκους 75 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 295 εκατομμυρίων ευρώ, παραδίδεται σταδιακά στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το μεγαλύτερο μέρος του έργου – 65 χιλιόμετρα – θα δοθεί σε κυκλοφορία στις 31 Ιουλίου. Πρόκειται για το τμήμα από τον Αλισσό έως τον Πύργο. Το υπολειπόμενο τμήμα, από το Μιντιλόγλι μέχρι την Κάτω Αχαΐα, μήκους 10 χιλιομέτρων, θα παραδοθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Χρίστος Δήμας, κατά την πρόσφατη επιτόπια αυτοψία στο εργοτάξιο.
Η πρόοδος των εργασιών αγγίζει ήδη το 86%, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση όλου του άξονα μέχρι τον Νοέμβριο του 2025. Το έργο υλοποιείται από τις τρεις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της χώρας: τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΑΚΤΩΡ και την ΑΒΑΞ. Η τμηματική κατανομή της κατασκευής έχει ως εξής:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: τμήμα Γαστούνη – Πύργος
ΑΚΤΩΡ: τμήμα Καράικα – Γαστούνη
ΑΒΑΞ: τμήμα Μιντιλόγλι – Καράικα
Ειδικότερα, ο όμιλος AKTOR ολοκλήρωσε την κατασκευή του τμήματος Καραίικα – Γαστούνη, μήκους 33 χλμ., το οποίο διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, καθώς και παράπλευρο δίκτυο, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε το τμήμα Γαστούνη – Πύργος και η ΑΒΑΞ που προβλεπόταν να παραδώσει τον Ιούλιο 3 χλμ. θα παραδώσει νωρίτερα από τη σύμβαση αλλά 9 χλμ, δηλαδή 12 (για την ακρίβεια 12,3) από τα συνολικά 21 χλμ που αποτελούν το Α τμήμα της Πατρών – Πύργου. Βάσει της σύμβασης τα υπόλοιπα θα παραδοθούν κανονικά στο τέλος Νοεμβρίου του 2025.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα ενσωματωθεί στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, η οποία περιλαμβάνει ήδη τα τμήματα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα. Στη σύμπραξη συμμετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η γαλλική Vinci, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η AVAX. Με την προσθήκη των 75 χιλιομέτρων του νέου άξονα, η Ολυμπία Οδός θα φτάσει συνολικά τα 285 χιλιόμετρα, καθιστάμενη μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης, σχεδιαστική ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, οκτώ ανισόπεδους κόμβους και ημικόμβους. Η χάραξη περιλαμβάνει διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού στα πρώτα 13 χιλιόμετρα, ενώ τα υπόλοιπα 61,5 χιλιόμετρα αποτελούν νέα χάραξη.
Η σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου με την υφιστάμενη Ολυμπία Οδό θα πραγματοποιηθεί στο Μιντιλόγλι, στο σημείο όπου σήμερα ολοκληρώνεται η ευρεία παράκαμψη της Πάτρας. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος και πλήρως λειτουργικός οδικός άξονας από την Ελευσίνα έως τον Πύργο.
Παράλληλα, το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, καθώς η Δυτική Πελοπόννησος έχει πληγεί από αυξημένα τροχαία δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια. Πέραν της κύριας οδικής υποδομής, προβλέπονται και σημαντικά συνοδά έργα: κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου και 14 παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία κατά μήκος της διαδρομής.
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, διαβεβαίωσε ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θα είναι πλήρως λειτουργικός και απολύτως ασφαλής με την ολοκλήρωσή του, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, εξήρε τη συνέπεια και την προσήλωση των κατασκευαστικών εταιρειών στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την επιτυχή διαχείριση όλων των τεχνικών προκλήσεων.
Το έργο αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Αθήνας και Πύργου – στις 2 ώρες και 45 λεπτά – και να ενισχύσει καθοριστικά την ασφάλεια, τη συνδεσιμότητα, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας, που αναμένεται να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενισχύσει την πρόσβαση στις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.
Υπενθυμίζεται, πως υπό διερεύνηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται και η πιθανότητα αναβάθμισης του επόμενου τμήματος του οδικού άξονα, που εκτείνεται από τον Αλφειό έως την Τσακώνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, η τεχνική πολυπλοκότητα και το έντονο ανάγλυφο της περιοχής καθιστούν το έργο ιδιαίτερα απαιτητικό από πλευράς κόστους. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ακόμη και σε ένα ευνοϊκό σενάριο, το συνολικό κόστος – συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πύργος – Αλφειός – εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, η προώθηση της συγκεκριμένης επέκτασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών εργαλείων και την προτεραιοποίησή της στο ευρύτερο πλάνο εθνικών υποδομών.
Διαβάστε επίσης:
«Ελ. Βενιζέλος»: Μάχη εργολάβων για έργα 1 δισ. ευρώ στο αεροδρόμιο
ΑΒΑΞ: Στόχος το 2025 κύκλος εργασιών 800 εκατ. – Πως προχωράει η Γραμμή 4 του Μετρό
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοίγει ο δρόμος για την οδική σύνδεση ΒΟΑΚ και Νέου Αεροδρομίου Κρήτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
