ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην περιοδεία της Υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως στην Ευρώπη για να πείσει τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας, αναφέρεται άρθρο των Financial Times.
Όπως επισημαίνει, έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία αφότου χιλιάδες άνθρωποι μετανάστευσαν από την χώρα μας αναζητώντας καλύτερες προοπτικές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης χρέους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Νίκη Κεραμέως ηγείται αντιπροσωπειών Ελλήνων εργοδοτών σε ευρωπαϊκές πόλεις -από το Λονδίνο έως το Άμστερνταμ- και στέλνει ένα τολμηρό μήνυμα: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η ίδια χώρα με εκείνη από την οποία έφυγαν.
«Στην αρχή, το κλίμα είναι αρνητικό», δήλωσε η Κεραμέως στους Financial Times. «Μας βλέπουν ως εκπροσώπους του κράτους που τους έδιωξε. Και η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη: να τους δείξουμε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010 ή του 2012.»
Η Ελλάδα έχει υποφέρει από τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και την απώλεια κρίσιμων δεξιοτήτων σε ολόκληρη την οικονομία. Πάνω από 600.000 Έλληνες, κυρίως νέοι, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έφυγαν μεταξύ 2010 και 2021, όταν η χώρα πέρασε τη σοβαρότερη ύφεση από κάθε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία σε καιρό ειρήνης.
Οι χαμηλοί μισθοί, οι περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες και η αντίληψη περί έλλειψης αξιοκρατίας παραμένουν βασικοί λόγοι δισταγμού στην επιστροφή, σύμφωνα με όσα έδειξε έρευνα της BrainRegain πέρυσι.
Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις αντιστροφής του κύματος φυγής. Το 2023, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, επέστρεψαν περισσότεροι άνθρωποι από όσους έφυγαν, για πρώτη φορά από το 2009. Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς είναι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.
Το 60% των ανθρώπων που επέστρεψαν στη χώρα το 2023 είναι μεταξύ 20 και 44 ετών — οι πιο παραγωγικές ηλικίες — σύμφωνα με τον Τάσο Αναστασάτο, επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank.
Η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα επιστροφής, όπως 50% μείωση φόρου εισοδήματος για επτά έτη για όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Περίπου 6.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το μέτρο από το 2020.
Το roadshow στη Νέα Υόρκη
Η καμπάνια της Κεραμέως θα συνεχιστεί στη Νέα Υόρκη αργότερα φέτος.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το 2024. Ελληνικές εταιρείες όπως η Aegean και ο ΟΛΠ, καθώς και πολυεθνικές όπως η Deloitte και η Lidl, αναζητούν προσωπικό και προσφέρουν δουλειές άμεσα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να επιστρέψουν υψηλόμισθοι εργαζόμενοι, όταν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι μέσοι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 28% από το 2016, αλλά οι απολαβές για επαγγελματίες με πάνω από 1.600 ευρώ το μήνα με το ζόρι καλύπτουν τον πληθωρισμό.
«Δεν μπορείς να χτίσεις βιώσιμη ανάκαμψη αν δεν πληρώνεις ανταγωνιστικά τους επαγγελματίες», δήλωσε ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος. «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ανθρώπινο κεφάλαιο. Και χωρίς σοβαρή επένδυση στη δια βίου μάθηση — που παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο — κινδυνεύουμε να μείνουμε ακόμη πιο πίσω.»
Οι συναισθηματικοί δεσμοί παραμένουν ο ισχυρότερος λόγος επιστροφής. Πάνω από τους μισούς Έλληνες δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν λόγω οικογένειας και προσωπικών δεσμών, σύμφωνα με την BrainRegain. Περίπου 32% λένε ότι τους λείπει ο καλός καιρός.
«Αρχίζουν να σκέφτονται τη γλώσσα που θα μάθουν τα παιδιά τους στο σχολείο», είπε η Κεραμέως. «Και τότε συνειδητοποιούν ότι τους λείπει η πατρίδα.»
Διαβάστε επίσης:
Προσωπικές ιστορίες απασχόλησης που αναγεννούν την αγορά εργασίας
Κεραμέως: Δημιουργούμε ευκαιρίες με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
