ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η σύσταση Υφυπουργείου ή Γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας θα αποτελούσε καταλύτη για τη συγκρότηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την εγχώρια βιομηχανία άμυνας και την αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρει ο ΣΕΚΠΥ, ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες του κλάδου, σε επιστολή του στην πολιτική ηγεσία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε προτάσεις που κατέθεσε χθες στην ηγεσία του υπουργείο Άμυνας και στους αρμόδιους φορείς, ο ΣΕΚΠΥ υποστηρίζει την ανάγκη σύστασης διακριτής Κυβερνητικής Δομής με αποκλειστική ευθύνη τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υποστήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η εν λόγω δομή σημειώνει δεν υποκαθιστά, αλλά έρχεται να συμπληρώσει τον ρόλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο παραμένει αρμόδιο για τον καθορισμό και την ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η αποστολή της νέας Κυβερνητικής Δομής, αναφέρει, πρέπει να επικεντρώνεται στη θεσμική και διαρκή υποστήριξη του εγχώριου αμυντικού βιομηχανικού οικοσυστήματος—κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων—μέσω της διαχείρισης των προμηθειών αναπτυξιακών προγραμμάτων, της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας εφοδιασμού, της υποστήριξης του κύκλου ζωής των αμυντικών συστημάτων και άλλων κρίσιμων λειτουργιών που ενισχύουν την αυτάρκεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.
Η μορφή αυτής της δομής μπορεί να είναι είτε Υφυπουργείο είτε Γενική Γραμματεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει θεσμικό και διαχρονικό χαρακτήρα, ανεξάρτητο από κυβερνητικές εναλλαγές. Πρόκειται για στρατηγική αναγκαιότητα, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής αμυντικής αυτάρκειας και της βιομηχανικής ανθεκτικότητας της χώρας.
Σε διεθνές επίπεδο, τονίζει, έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη εξειδικευμένων κρατικών δομών που υποστηρίζουν οργανωμένα την αμυντική βιομηχανία συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της εθνικής στρατηγικής, στην ενίσχυση της συμμετοχής της βιομηχανίας σε εξοπλιστικά προγράμματα και στην προώθηση της εξαγωγικής της δυναμικής. Οι δομές αυτές λειτουργούν ως σταθερός θεσμικός μηχανισμός που εξασφαλίζει συνέχεια, συντονισμό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα σε όρους τεχνολογικής ανάπτυξης, εθνικής ασφάλειας και οικονομικής συνεισφοράς.
Η κυβερνητική αυτή δομή, όπως σημειώνεται θα μπορεί να πραγματοποιήσει:
- Τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την αποτροπή επικαλύψεων.
- Τη βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
- Τη συστηματική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διασφάλιση εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα εξοπλιστικά προγράμματα.
- Την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής και της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών αμυντικών προϊόντων.
Η διεθνής πρακτική δείχνει τον δρόμο
Όπως σημειώνει ο ΣΕΚΠΥ, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν ήδη θεσμοθετήσει εξειδικευμένες κρατικές δομές που ασχολούνται αποκλειστικά με τον σχεδιασμό, τη στήριξη και τον συντονισμό της αμυντικής τους βιομηχανίας. Στόχος τους δεν είναι μόνο η κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών, αλλά και η ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας, η αύξηση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και η σύνδεση της άμυνας με την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.
Η εμπειρία των ανεπτυγμένων κρατών δείχνει ότι η ύπαρξη τέτοιων δομών αποδίδει πολλαπλά οφέλη: Θωρακίζει την εθνική ασφάλεια μέσω της μείωσης της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές, ενισχύει τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας σε διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) και η Διάσκεψη των Εθνικών Διευθυντών Εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD). Επίσης, προωθεί τη βιωσιμότητα και εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και εξασφαλίζει τη θεσμική συνέχεια και τη μακροπρόθεσμη στήριξη του οικοσυστήματος άμυνας.
Η Ελλάδα, όπως τονίζει, δεν μπορεί να μείνει πίσω σε αυτή τη στρατηγική μετάβαση. Ιδίως όταν η χώρα αντιμετωπίζει, επίσημα πλέον, απειλή πολέμου από την Τουρκία μέσω του γνωστού casus belli και είναι υποχρεωμένη να διατηρεί Ένοπλες Δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, με διαρκώς διαθέσιμα και τεχνολογικά σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), που εκπροσωπεί πάνω από 260 ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου και περισσότερους από 15.000 εργαζομένους, τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται μια διακριτή, αυτόνομη και θεσμικά ισχυρή κρατική δομή για την αμυντική βιομηχανία. Μια δομή η οποία, ανεξάρτητα από πολιτικές εναλλαγές, θα χαράσσει συνεκτική εθνική στρατηγική και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του αμυντικού υλικού — από την έρευνα και ανάπτυξη έως τη συντήρηση και αναβάθμιση.
Διαβάστε επίσης:
Euronext – ΕΧΑΕ: Πώς ο Γιάννος Κοντόπουλος πάει να τινάξει το deal στον αέρα!
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Από το blame game σε αναζήτηση λύσης μέσω τη διασύνδεσης Κύπρου- Ισραήλ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για αποστολή DNA ή στείρωση
- Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Δωδώνης
- ΗΠΑ: Ο Χακίμ Τζέφρις έσπασε το ρεκόρ πολύωρης ομιλίας στη Βουλή στην ψήφιση το νομοσχεδίου Τραμπ
- Τηλεδιάσκεψη Γεραπετρίτη και Κεραμέως με τους επικεφαλής των διπλωματικών αρχών ΗΠΑ και Καναδά για το «RebrainGreece»
